KOSOVOOfficiële Naam                   : Republiek Kosovo

Hoofdstad                          : Pristina

Munteenheid                      : Euro (EUR)

Taal                                     : Albanees, Servisch

Inwoneraantal                    : 2.000.000 

Visum nodig                       : NEE


inleiding


Kosovo is een de facto onafhankelijke staat op het Balkanschiereiland.

 

Volgens Servië en veel andere landen is Kosovo onderdeel van Servië onder de naam Autonome Provincie Kosovo en Metohija. Sinds juni 1999 is Kosovo echter de facto onafhankelijk en heeft Servië in de praktijk geen gezag in Kosovo.

 

Op 17 februari 2008 riep de Albanese meerderheid eenzijdig de onafhankelijkheid uit van de Republiek Kosovo. Deze onafhankelijkheid wordt voorlopig door ongeveer de helft van de 193 leden van de Verenigde Naties erkend.

 

Ook niet onder Albanië

Omdat Servië alleen mag toetreden als het Kosovo erkend zijn de twee landen in gesprek wat weer voor onrust leidt van de Servische minderheid in Kosovo die onder geen beding onder “Albanees” bestuur wil leven.

 

Naast deze problemen kampt het nieuwste landje van Europa met een zeer zwakke economie, corruptie, een torenhoge werkeloosheid en smokkel. 

 

Iedereen kent Kosovo natuurlijk van de Kosovo oorlog wat in het verlengde lag van de Joegoslavië oorlogen die in de jaren 90 van de vorige eeuw overal woedde in de Balkan. Tijdens deze crisis werd het gebied geteisterd door een zeer slecht economisch beleid, internationale sancties en vele (etnische) conflicten. 

 

Ondanks het feit dat het nu redelijk rustig is, is het nog maar de vraag of dit landje het redt. Voor de toerist is er niet heel veel te beleven op wellicht de hoofdstad Pristina en Prizren na, en het land heeft niet of nauwelijks kostbare bodemschatten waar het z’n economie mee kan helpen. Men is momenteel druk bezig de kunstschatten die ze hebben te restaureren. kosovo uitgelicht:


informatie over kosovo: