PORTUGALOfficiële Naam         : Republiek Portugal 

Hoofdstad                : Lissabon 

Munteenheid            : Euro (Eur) 

Taal                           : Portugees 

Inwoneraantal          : 11.000.000 

Visum nodig             : Nee


inleiding


Portugal is een land van extremen – in een klein dorpje in het noorden kun je naast een Romeinse ruïne, op een pleintje waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Kelten een religieus feest zien waar alle “ouderen” van de regio naartoe komen kijkend naar de wijnranken die misschien wel door de Feniciers zijn aangelegd.

 

Vrouwen met een hoofddoek om zingen traditionele liederen deels beïnvloed door de Moren die hier eeuwen hebben gewoond en twee oude mannetjes zitten onder een sinaasappelboom te babbelen over het verleden toen Portugal de wereld ontdekte in z’n gouden eeuw van de ontdekkingsreizen.

 

Traditie en verleden: 

Tegelijkertijd een paar kilometer zuidelijk in een stad als Porto ringen de mobiele telefoons van een aantal studentes die praten over die nieuwe DJ die volgende week komt optreden. Portugal is misschien wel het armste land van Europa maar rijk aan traditie en verleden.

 

En die worden in ere gehouden ook al stromen de kleine dorpjes en het platteland leeg en proberen vele (jongeren) in de steden of in het buitenland een beter leven te krijgen. Niet alleen in het dagelijks leven is een grote diversiteit te bespeuren – ook in het landschap.

 

Je kunt naar de zonnige toeristische zuiden (de Algarve) wat uitgegroeid is tot een groot resort maar je kunt ook naar de heuvels waar kurk- en citroenbomen in harmonie met elkaar groeien naar de zon toe. Er zijn bergen, bos, heuvels, rivieren en woeste kliffen aan de Atlantische Oceaan en voldoende nationale parken waar goed aangegeven wandel- en fietspaden zijn.   

 

Natuurlijk kent iedereen Port – maar wist je dat er vele “Engelse” portkelders te bewonderen zijn in Porto? Ook kun je de traditionele boten zien waarmee de portwijn over de rivier de “Douro” de stad werd ingevaren.

 

Iets anders wat je niet kan ontgaan op een reis naar Portugal zijn de ajezulos – de blauwe tegeltjes – eerst denk je aan “Delft” blauw maar dit zijn de traditionele Portugese tegels die je op facades van gebouwen, kerken, treinstations en huizen tegenkomt maar ook in prachtige kloosters en in patio’s van andere gebouwen.

 

Moorse invloeden en het dictatorschap

Maar Portugal is meer – de smalle steegjes, straatjes van bijvoorbeeld Moorse wijken in Lissabon en/of Porto. Kastelen uit de tijd dat het land gesticht werd op heuveltoppen of enorme kloosters met rijkdommen waar de boeren niets vanaf wisten.

 

In Peniche is het mogelijk nog een oude gevangenis te bezoeken waar voormalig dictator Salazar de mensen met een andere mening wegstopten en vlakbij Coimbra is het mogelijk de zeer indrukwekkende Romeinse mozaïeken te zien. Evora is het best gepreserveerde stad in het land met grote “plaza’s” (pleinen) en de macabere kapel gemaakt van menselijke botten. In Portugal is ook een grote groep monolieten gevonden en veel minder toeristisch en druk als in Engeland maar net zo bijzonder en interessant.  

 

Het land ligt niet echt centraal voor een doorreis maar je kunt gemakkelijk vliegen van elke grote Europese luchthaven naar de internationale vliegveld in Lissabon Portugal is niet meer zo goedkoop als in de 20ste eeuw maar nog steeds goedkoper dan elk ander West Europees land. 

 

Europees maar toch weer niet

De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam ook al zijn ze niet gewend aan hordes toeristen (op de grote toeristische trekpleisters in de Algarve, Porto en Lissabon na) al spreken ze nauwelijks Engels. Er zijn voldoende plekken om te overnachten (hostels, hotels en campings) en openbaar vervoer is prima – vaak is er wel een informatiebureau waar je tijden en dagen kunt vragen want op het platteland rijden niet veel bussen.

 

Portugal was voor mij (als onderdeel van een lange wereldreis o..a. naar zuid Amerika) een verrassend zeer divers land waar ik ruim van genoten heb (het mooie weer en alle sites).portugal uitgelicht:


informatie over portugal: