FRANKRIJKOfficiële naam        : Franse Republiek

Hoofdstad               : Parijs

Munteenheid           : Euro

Taal                         : Frans

Inwoneraantal        : 63.500.000

Visum nodig           : NEE


Inleiding


Het land Frankrijk heeft een gigantische schat aan bezienswaardigheden, flora, fauna, cultuur, evenementen en festivals. Daarnaast heeft Frankrijk een zeer rijk verleden, is de Franse keuken onmiskenbaar en kun je zeggen dat Frankrijk Europa in het klein is.

 

Frankrijk is al jarenlang één van de populairste vakantiebestemmingen van de Nederlanders met als hoogtepunt hoofdstad Parijs. 

 

Vooral de franse campings zijn erg in trek. Frankrijk is een republiek verdeeld in departementen met aan het hoofd een president. Hoewel de oude historische provincies van Frankrijk na de Franse Revolutie werden afgeschaft, hebben zij hun betekenis behouden voor de geografische, culturele en economische indeling van het land.

 

Divers landschap: 

Waar het noorden plat is, kun je aan de Atlantische kusten (o.a. in Bretagne) ruige kliffen tegenkomen en aan de zuidwestkust brede stranden. Het zuiden van Centraal-Frankrijk wordt gekenmerkt door de ruwe bergen van het Centraal Massief, één van de belangrijkste natuurgebieden van het land.

 

De Rhône scheidt het Centraal Massief van de Alpen. De Alpen vormt de bergketen met de hoogste bergen van het land. Een deel van de kust van de Provence vormt de zeer toeristische Franse Rivièra (o.a. in Nice of Cannes). Er zijn 4 overzeese departementen die ook elk apart het statuut van een regio hebben.

 

Frankrijk, dat 13x zo groot is als Nederland, heeft een divers landschap. Waar het noordoosten door eindeloze graanvelden wordt gedomineerd, aan de zuidkust beland je in prachtige bossen met kurkeiken en olijfgaarden, en in Normandië vind je een lieflijk bocage-landschap, de steile rotswanden met rode wouwen en buizerds bepalen het Marnedal. Gebergten zijn er vooral in het oosten en zuiden. Spectaculair zijn natuurlijk vooral de Alpen waar je o.a. een prachtwandeling naar een voormalige vesting kunt maken in Montgenevre. En wie kent de ruïnes van Les Baux niet?

 

Een bewogen geschiedenis:

Frankrijk heeft een zeer bewogen geschiedenis met de Romeinse bezetting (je kunt o.a. nog de prachtige aquaduct Pont du Gard bekijken of de arena in Orange), de komst van de Noormannen, een belangrijk oord waar Kruisvaarders vandaan vertrokken en natuurlijk de 100jarige oorlog waar Jeanne D’Arc een belangrijke rol in speelde. In Rouen kun je je eer bewijzen aan de brandstapel waar zij op werd verbrand. Wie kent Versailles niet waar het hof van Lodewijk XIV huishield maar ook kasteel Chambord is prachtig net als het paleis in Compiegne

 

Frankrijk was er al de kippen bij om gebieden van de Nieuwe (en oude) wereld op te eisen en werd een koloniale grootmacht. 

 

Menig Europees oorlog werd uitgevochten resulterend in de Franse Revolutie. Napoleon zou Frankrijk tot een wereldmacht maken maar na niet minder dan 7 coalitieoorlogen werd hij naar Sint Helena verbannen.

 

De Pruisische-Frankische oorlog uit 1870 zou uiteindelijk resulteren in de dramatische grote oorlog die we nu de Eerste Wereldoorlog noemen. Frankrijk heeft z'n portie gehad nu nog te zien in steden als Verdun en de voormalige slagvelden van de Somme. De Maginotlinie zou de Duitsers moeten verhinderen om Frankrijk nog een keer aan te vallen (zie o.a. Fort Fermont) maar tevergeefs. In 1940 begon WWII die ook Frankrijk zou verwoesten. Het dorp Oradour-sur-Glane ziet er nog net zo uit als toen de nazi's dit dorp tot de grond gelijk hebben geprobeerd te maken - uit wraak. Aan de Opaalkust zijn er nog talloze bunkers en ander oorlog te zien net als in Normandië waar de invasie van Europa begon. Tenslotte kun je een bezoek brengen aan het voormalige concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Frankrijk was een van de initiatiefnemers van de EEG en neemt een belangrijke internationale rol in en is lid van elke belangrijke internationale lidmaatschap en organisatie.  

 

De kloof wordt dieper: 

De laatste jaren wordt de verdeeldheid in Frankrijk steeds groter en deze wordt ook steeds meer zichtbaar. Populistische partijen steken de kop op en “rechts” groeit. Na de “Brexit” denkt ook Frankrijk aan een vertrek uit de EU. Talloze aanslagen, rellen, opstanden teisteren het land in 2015, 2016 en 2017 en worden vele aanslagen verijdeld.

 

Wie herinnert zich niet de bloedige aanslagen in Parijs, op nachtclub “Bataclan” of de gijzeling en moord op de preister in een kerkje in Noord-Frankrijk. 

 

Franse vrouwen worden geweerd in “Arabische” cafés in de buitenwijken van de grote steden van de Republiek, er ontstaan over vaak illegale immigrantenkampen en vergaande wetten worden ingevoerd zoals het verbod op boerka’s en op seksuele intimidatie.

 

Consequenties zijn ook dat er een nationale Garde wordt opgericht, zwaar gewapende strandwachten verschijnen in de “Cote d’Azur” en andere belangrijke en toeristische plekken bewaakt worden. Er komen ook veel minder toeristen naar Frankrijk.

 

In 2016 worden door dit nieuws andere items ondergesneeuwd zoals de grote bosbranden (die zijn waarschijnlijk aangestoken) en het neerstorten van een “German Wings” vliegtuig. De werkeloosheid schommelt terwijl er een dubbele moord wordt gepleegd op een politiepaar.  

 

We zijn net bekomen van alle terreur in Frankrijk als er een Egyptenaar met een machete staat te zwaaien in het Louvre als er na een vermeende politie-aanranding van een donkere jongen tientallen arrestaties volgen op totaal dolgeslagen onlusten in de voorsteden van Parijs.FRANKRIJK uitgelicht:


informatie over frankrijk: