CAMBODJA



Officiële naam        : Koninkrijk Cambodja 

Hoofdstad               : Phnom Penh

Munteenheid           : Riel (KHR)

Taal                          : Khmer

Inwoneraantal         : 14.000.000

Visum nodig           : JA


inleiding


Cambodja is een land met een keur aan tegenstellingen; rijk en arm, jong en oud maar ook met een zeer bloeiende geschiedenis en een met een diepe rouwrand. Ingetogen doch een vriendelijke bevolking maar ook prostitutie en de grootste tempels van de regio. Jungle en zandstrand.

 

De machtige Mekong rivier, een groot meer maar ook bergen. Nog steeds corruptie terwijl er nog twee hoge Rode Khmer leiders in de gevangenis een levenslange gevangenisstraf uitzitten. Ooit leider van het grote Khmer rijk, daarna tussen grootmachten Thailand en Vietnam bijna van de kaart geveegd.

 

Toerisme is een groot goed in Cambodja maar nog altijd is een bezoek aan dit land een avontuurlijke belevenis. Welkom in Cambodja.

De Khmer-periode

Cambodja was ooit het hart van het machtige Khmer rijk dat ook Vietnam, Laos en Thailand omhelsde. Angkor Wat, de oude hoofdstad spreid zich uit over honderden kilometers met evenveel tempels.

 

De eeuwen daarna zou Cambodja langzaam worden uitgekleed door buurlanden Thailand en Vietnam.

 

Gekoloniseerd door Frankrijk werd het land tijdens WWII bezet door Japan. De onafhankelijkheid werd uitgeroepen maar de oude kolonisator was er al de kippen bij om het land weer over te nemen.

 

Burgeroorlog en Vietnamisering

De burgeroorlog aan het einde van de vorige eeuw was de echte zwarte bladzijde van het land – een kwart van de bevolking werd uitgemoord door de guerrilla strijders van de communistische rode Khmer.

 

Ironisch genoeg werd het weer rustig toen buurland Vietnam Cambodja bezette ook al zouden de strijders van de Rode Khmer tot halverwege de jaren 90 delen van het land bezetten.

 

Huidige problemen zijn o.a. de toestroom van Vietnamezen en de invloed van Thailand. Ook aids speelt een belangrijke rol aangezien de Khmer man pertinent de condoom weigert. Prostitutie is wijdverspreid en algemeen geaccepteerd. 

 

Ook op het politieke vlak blijft het onrustig in Cambodja. De grote politieke rivaliteit tussen de partijen van Hun Sen, prins Norodom Ranariddh (gesteund door koning Norodom Sihanouk) en Sam Rainsy in combinatie met de overvloedige beschikbaarheid van oorlogstuig vormen een gevaar voor de stabiliteit van het land.

 

Tevens heerst er corruptie. De schrijnende armoede die van dat alles het gevolg is, tezamen met de talloze landmijnen en de gevolgen daarvan, vormen op het platteland een groot probleem. 

 

Parels van Zuidoost Azië

Ondanks alle problemen is en blijft Cambodja een prachtig divers reisland. Angkor Wat is de belangrijkste bezienswaardigheid in het land maar het heeft nog zoveel meer te bieden. Zo kun je prachtige koloniale architectuur bekijken in de stad Battambang, een meerdaagse trip maken in de jungle van Ratanakiri om bijvoorbeeld de Ho Chi Minh Trail te spotten of juist de vele verschillende bergstammen die op markten hun verkoopwaar aanbieden.

 

Een tocht over de Mekong rivier of juist een middagje zandstrand in de havenstad Sihanouk. Bij een bezoek aan Cambodja hoort ook een eervol bezoek aan de Killing Fields en/of aan het slachthuis Tuol Sleng wat als gevangenis diende tijdens de Rode Khmer jaren in hoofdstad Phnom Penh. 

 

Dorpen op het water kun je bekijken op het grote Tonle Sap meer maar je kunt ook een boottochtje maken op de rivier om de bijna uitgestorven Irrawaddy dolfijnen te ontdekken. Bergen, rivieren, plantages, rijstvelden maar ook een tochtje op de bamboetrein zijn allen dingen die je kunt en moet bekijken en doen als je in Cambodja komt.



Cambodja uitgelicht:






informatie over cambodja:





films


"The Killing Fields" - (1984; 7,9)

Roland Joffé's drama vertelt het waargebeurde verhaal van de vriendschap tussen de Amerikaanse journalist Sydney en een Cambodjaanse tolk, in het door burgeroorlog verscheurde Cambodja.

 

Wanneer de Rode Khmer de macht overneemt, is Sydney gedwongen het land te verlaten en wordt Dith Pran gevangen gezet. Beide mannen blijven vechten om elkaar weer in levenden lijve terug te kunnen zien.



"Apocalyps Now" - (1979; 8,6)

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren.

 

Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.