BLOG: "Blik op het noorderlicht"

hoe pak je een wintervakantie in lapland aan (pt 1)

Maart 2024inleiding


Heb je geen idee waar je moet beginnen om een wintertrip naar Lapland te maken? Hoe moet je er komen? Is er vervoer? Is het betaalbaar? Wat zijn de opties qua accommodatie? Moet je georganiseerd gaan of is het juist leuker en/of verstandig om alles los te boeken en hoe zit het met activiteiten?

 

In deze blog zal ik op bovenstaande vragen antwoorden proberen te geven. 


lapland en aankomst


Lapland is een regio die drie landen behelst; Noorwegen, Zweden en Finland. Wij hebben Finland gekozen op basis van informatie die aangaf dat van deze drie dit de goedkoopste optie was.

 

Als voorwaarden hadden we wel gesteld dat het goed bereikbaar moest zijn (anders doe je dit prijsverschil alweer teniet door meer te betalen voor vervoerskosten) en dat er voldoende betaalbare accommodatie moest zijn en dat alle activiteiten die we voor ogen hadden werden aangeboden.

 

Vliegveld

We kozen uiteindelijk voor Ivalo en Inari omdat, zoals boven vernoemd, aan alle voorwaarden voldaan werden en in Ivalo een vliegveld aanwezig is waarop geregeld gevlogen wordt door Finnair. Ivalo ligt op 8 km van het vliegveld en Inari ligt daar dan weer 35 km ten noorden van.

 

Er zou openbaar vervoer rijden tussen deze twee dorpen want in het huren van een auto hadden we ook geen zin. Dit vanwege het gebrek aan ervaring om op gladde en/of besneeuwde wegen te rijden. Trouwens als alle accommodatie en activiteiten in het dorp worden aangeboden zouden we geen auto nodig hebben en op deze manier veel kosten (en enigszins druk) kunnen besparen.


verblijfskeuze en locatie


We besloten om in Ivalo, een hotel te boeken inclusief ontbijt. Aangezien we later op de dag zouden aankomen in het noorden van Finland waar het dan al donker zou zijn vonden we dat een prima keuze op de eerste dag.

 

Het hotel ligt in het centrum van het dorpje waar alle voorzieningen aanwezig zouden zijn. Ook het hotel zou ons op zo’n reisdag van alle gemakken kunnen voorzien (o.a. restaurant in huis) zodat we even rustig aan zouden kunnen komen. Een grote supermarkt ligt tegenover het hotel en de bushalte is om de hoek.

 

Inclusief sauna:

Om die reden boekten we in hetzelfde hotel ook de laatste nacht van ons verblijf met exact dezelfde redenen. Alleen nu in een kamer met een privé-sauna om de reis goed af te sluiten.

 

Ivalo is een lintdorp en een typisch centrum van de regio met alle voorzieningen voor lokalen. Handig zo dichtbij het vliegveld maar voor een unieke reis zoals wij voor ogen hadden wilden we wel iets verder weg van alle tumult van een “gewone” stad. Om die reden boekten we onze “echte” accommodatie op 35 kilometer ten noorden van Ivalo, in het dorpje Inari wat maar 500 inwoners telt. 


>>> Lees ook: Inari blog (deel 2) - "Wintervakantie in Inari, Lapland"inari


De meeste dorpen in Lapland zijn een verzameling van een aantal huisjes; Inari is de uitzondering hierop. Hier staan de huizen en gebouwen dichter op elkaar. Ook is er een grote supermarkt aanwezig en een kantoor om eventueel activiteiten te boeken. Maar het belangrijkste is dat Inari tegen het grote meer aan ligt – het een na grootste in Finland.

 

Het meer geeft talloze mogelijkheden voor accommodatie naast het feit dat het een goede mogelijkheid geeft voor het zien van het noorderlicht. Er zijn twee grote hotelketens aanwezig in Inari die een totaalpakket aanbieden op het gebied van accommodaties en activiteiten.

 

Handig want op deze manier kun je de dikke sneeuwpakken en andere winter-attributen (handschoenen, schoenen en eventueel dikke sokken) gewoonweg de hele periode gratis lenen. 


>>> Lees ook: andere bezienswaardigheden in FINLAND


geldzaken


Een reis naar Lapland, Finland in de winter is niet goedkoop. Het eerste advies zou zijn om minstens een jaar vantevoren te beginnen om over deze reis na te denken. Waar wil je heen, wat vind je belangrijk, hoelang wil je gaan, wat heb je te besteden (of wat wil je voor zo’n reis uitgeven) en wat wil je doen m.b.t. activiteiten.

 

Een tweede tip zou zijn om niet georganiseerd te gaan maar alles zelf los te boeken; te weten de retourvlucht, de accommodatie en de activiteiten.

 

Gemak moet betaald worden naast het feit dat je op deze manier precies krijgt wat je wilt en jezelf dwingt goed over je keuzes na te denken. Hoe eerder je boekt des te goedkoper is je vlucht; hoe eerder je boekt hoe groter de keuze in accommodaties.

 

Andere tips:

  • Leen alvast warme kleding van bekenden;
  • Neem sterke drank mee;
  • Het is in Inari niet nodig om een auto te huren;
  • Ga niet elke avond uit-eten en/of probeer de lokale eetcafés een keer;
  • Indien je geen supermarkt-eten wilt eten kun je ervoor kiezen om een hotel-buffet te boeken;
  • Probeer toch met het openbaar vervoer te reizen en/of andere mensen te charteren. 

In Ivalo en Inari kun je overigens gewoonweg overal pinnen en met kaart betalen. 


>>> Lees ook: PRAKTISCHE INFORMATIE (Finland)vervoer


Op internet hadden we informatie gevonden m.b.t. openbaar vervoer. Er zou een lijnbus rijden tussen het vliegveld van Ivalo via het centrum van dit dorp naar Inari.

 

Deze twee dorpen liggen ook op een doorgaande route dus op zich klonk dat niet zo vreemd. Op deze manier zouden we geen auto hoeven te huren. Gezien de nationale staking die er was toen wij arriveerden in Finland was het niet zo opmerkelijk dat er geen bussen rijden en we helaas in een taxibusje naar ons hotel in Ivalo werden gereden (15 euro p.p.).

 

De receptioniste printte een velletje papier voor ons uit met de vertrektijden van de lijnbussen die zouden rijden tussen Ivalo en Inari. We kozen toch voor een taxi gezien het feit dat dat voor ons niet goed uitkwam. Wij belden dezelfde taxichauffeur en terwijl deze rit normaliter tussen de 80 en 100 euro kost, hoefden wij maar 60 euro te betalen.

 

Toen wij van Inari naar Ivalo wilden gaan zijn wij wel naar de bushalte gewandeld. Er kwam precies op tijd een minibus aan gereden en wij moesten 9,80 euro p.p. betalen. Een medereiziger moest naar het vliegveld toe. In het hotel in Ivalo vroegen wij bevestiging m.b.t. een bus van het centrum van Ivalo naar het vliegveld. De receptioniste gaf aan dat er verschillende busmaatschappijen rijden in deze regio van Finland.

 

Vraagtekens m.b.t. het openbaar vervoer: 

Normaliter moet je 24 uur van tevoren bellen om een reservering te maken. Indien zij voldoende mensen hebben rijdt de bus, anders alsnog niet. En er rijden, wat haar betreft, helemaal geen lijnbussen door naar het vliegveld.

 

Als ze gaan doen ze dit op persoonlijke titel. Ze kunnen wel langs het vliegveld rijden maar dan moet je nog 40 minuten lopen langs de weg.

 

Omdat je 7,50 euro moet betalen als je een taxi reserveert besluiten we pas op het laatste moment een taxi te bellen, ondanks het risico dat je moet wachten aangezien deze ook school- en ouderenvervoer verzorgen. Tenslotte kun je ook vragen naar de hotel-shuttle-busjes. 


>>> Lees ook: De Finse GESCHIEDENISzie ook: