Smolensk

Bezienswaardigheden - Rusland




inleiding


Smolensk is een van de oudste steden van Rusland gelegen aan de rivier Dnjepr. De stad is genoemd naar de rivier de Smolnja en bevat een keur aan cultuur en historie. De zeer strategische stad was van oudsher een transporthub tussen verkopers en handelaars reizend tussen de Baltische Staten enerzijds en de Zwarte Zee anderzijds.

 

In het jaar 1100 Smolensk was een van Oost Europa belangrijkste steden. Tijdens zowel de Pools-Litouwse, Napolitaanse en WW2 speelde de stad een zeer belangrijke rol en betaalde in allen een zware tol. De slag om Smolensk in 1812 werd zelfs vereeuwigd in Leo Tolstoy’s “Oorlog en Vrede”.  

 

Veruit de grootste bezienswaardigheid is de prachtige licht groene Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder God die ver boven de rivier en de machtige stadsmuren uitsteekt. Het groene centrum, de rivier en een aantal prachtige bijna Habsburgse gebouwen maken Smolensk een van West-Russische aantrekkelijkste steden.

 

De stad staat ook bekend om de grote hoeveelheid vlas die hier geproduceerd werd en muziek.


highlights


Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder God:

De belangrijkste bezienswaardigheid van Smolensk moet de prachtige Russische-Orthodoxe kathedraal van de “ontslapenis van de Moeder Gods” zijn. In het jaar 1101 gaf Vladimir Monomach opdracht een eerste stenen kerk te bouwen.

 

De volgende 500 jaar zou de kerk verschillende belegeringen en branden doorstaan, waaronder die van 1609-1611 toen de Polen Smolensk bestormden tijdens de Russisch-Poolse Oorlog.

 

Op 3 juni 1611 brandde de kerk gedeeltelijk af nadat de verdedigers van de stad zich in de kerk verschansten en zich weigerden over te geven aan de Polen.

 

Bij de overgave van de stad werd overeengekomen dat de kathedraal een Russisch-orthodoxe kathedraal zou blijven. Toen Rusland de Polen verdreef bleek dat de schade aan de kerk dermate groot was, dat besloten werd tot sloop van de kathedraal in 1674. De bouw van een nieuwe kathedraal zou bijna een eeuw lang in beslag nemen. Staande op een heuvel was het in barokke stijl opgetrokken gebouw in verre omtrek te zien.

 

De oorlogen: 

De kathedraal kreeg een zeer fraaie iconostase met versieringen van goud, iconen en gesneden engelen. Toen in 1812 de Grande Armée de stad introk zou volgens een legende Napoleon zo getroffen zijn door de schoonheid van het gebouw, dat hij beschadiging van het gebouw verbood op straffe van de dood. Tijdens WW2 werd de kathedraal zwaar beschadigd, maar het gebouw zou de Duitse bezetting overleven.

 

Het miraculeuze icoon van de Moeder Gods van Smolensk verdween echter voor altijd.


Andere bezienswaardigheden:

De machtige stadsmuren van Smolensk zijn gebouwd tussen 1596 en 1602 waren ooit 6,5 km lang, 5,5 meter breed en 15 meter hoog. Er waren 37 wachttorens waarvan er nog 17 vandaag te zien zijn. Ook zijn nog grote delen van de muur te zien waarvan delen gerenoveerd zijn en andere niet.

 

Vlakbij het “Centrale park voor rust en cultuur” is nog de aarden wal te zien (“Korolevsky bastion”) die de Polen opwierpen in hun poging de stad te veroveren in 1611. In hetzelfde park kun je een kijkje nemen bij de zwart-gouden monument ter ere van de verdedigers van de oorlog van 1812 tegen de Fransen.

 

Verder langs de stadsmuur is de eeuwige vlam met talloze monumenten ten zien van de drie grote oorlogen die zich in en rond Smolensk hebben afgespeeld. Hier is ook het WW2 museum gelegen.  

 

De stad bevat verder een keur aan kloosters, kathedralen, kerken en musea (o.a. het vlas- en wodkamuseum).



geschiedenis - smolensk


Smolensk is in 862 gesticht, en was in 882 al de hoofdstad van de Slavische Krivitsj stam, toen het door prins Oleg IV van Novgorod werd veroverd. Smolensk wordt voor het eerst genoemd in 950 van de Byzantijnse keizer Constantijn VII, waarin Smolensk als een belangrijk fort van de Russen werd genoemd. 

 

Vanwege de strategische positie (tussen Polen, Litouwen en Moskou), groeide de stad snel. Aan het einde van de twaalfde eeuw was het prinsdom een van de machtigste in Oost-Europa, zodat de heersende dynastie het Kievse Rijk vaak overheerste.

 

Smolensk werd in de 14e eeuw steeds meer een pion in de machtsstrijd tussen Litouwen en Moskou. Vytautas de Grote nam de stad in in 1395, 1404 en 1408.

 

De stad werd ingelijfd in het groothertogdom van Litouwen. Sommige Russisch gezinde edelen vluchtten naar Moskou, anderen gingen naar Vilnius. Met een bevolking van enkele tienduizenden was Smolensk de grootste stad in het groothertogdom. 

 

In 1514 werd Smolensk ingenomen door Vasili III van Moskou. Ondanks de versterkte stad werd deze in 1611 door het Pools-Litouws gemenebest ingenomen na een 20 maanden durende belegering, bekend als de Strijd van Smolensk. In 1654 werd Smolensk weer ingenomen door de Russen, nadat het Pools-Litouwse gemenebest zwaar te lijden had gehad van een burgeroorlog en een invasie van Zweden. 

 

Napoleon in Smolensk: 

In 1812 kwam Napoleon bij Smolensk aan, waar de (Eerste) Slag bij Smolensk plaatsvond. Deze slag, gewonnen door Napoleon, is later door Leo Tolstoj in zijn roman Oorlog en Vrede beschreven. In WW2 was Smolensk in 1941 weer het toneel van een grote veldslag. Doordat de stad in deze Tweede Slag bij Smolensk zo lang stand hield, konden de Russen de verdedigingslinies rondom Moskou op orde brengen.

 

Voor de verdediging van de stad, waarbij 93% van de stad werd verwoest werd Smolensk in 1985 de status van heldenstad toegekend.

De slag om Smolensk – 1812: 

Nadat Napoleon had besloten Rusland aan te vallen verzamelde hij een groot leger (La Grand Armee) en viel vanuit Polen het land van tsaar Alexander I aan. Na een lange tijd van terugtrekken door de Russen, was de slag om Smolensk op 17 Augustus 1812 de eerste echte confrontatie tussen beide legers.

 

De Russen namen aanvankelijk het initiatief en de gezamenlijke legers van Bagration en Barclay trokken naar het noorden om de Fransen te onderscheppen. Napoleon had dit plan echter door, en boog af naar het zuidwesten, waar hij de rivier de Dnjepr bij het plaatsje Rasasna wilde oversteken, en zo de Russen in de rug aanvallen. Om dit plan te laten slagen, moest de stad Smolensk wel onbewaakt zijn, omdat de Fransen hier de rivier weer terug wilden oversteken. Eerder door miscommunicatie en onwetendheid was dit niet het geval en werd Smolensk bewaakt door een Russisch garnizoen.

 

De ontgoochelde Napoleon wilde nu een symbolische zege behalen door Smolensk te belegeren. Hij omsingelde de zuidelijke oever van de stad, waar de noordelijke werd bewaakt door het leger van Barclay (130.000 soldaten). Napoleon stuurde drie legerkorpsen (zo’n 175.000 man) richting Smolensk om de hoge vestingmuren aan te vallen, begeleid door een groot artilleriebombardement.

 

Verschroeide aarde

Napoleons opmars verliep vrij stroef door gebrek aan stormladders. De soldaten van Napoleon probeerden via menselijke ladders naar boven te komen, maar dit werkte nauwelijks. Door de vele mortieren van de Fransen zag Smolensk na de eerste dag rood van het vuur. Omdat de Russen toch geen vertrouwen hadden in de houdbaarheid van de vesting, verlieten zij hem niet lang daarna. Daarbij pasten zij de verschroeide aarde tactiek toe door alle voor de Fransen waardevolle voorraden te vernietigen en de bruggen over de rivier in brand te steken.

 

De Russen verloren in deze operatie ongeveer 11.000 man en de Fransen 7.000. Het verlies aan Franse manschappen woog zwaarder voor hen dan voor de Russen omdat de eerste zo ver van huis niet konden vervangen worden. Een indirect gevolg was door de slag om Smolensk Napoleon kostbare tijd verloor.

 

Zijn uiteindelijk doel was snel, zonder al te veel verliezen, het Russisch leger in een beslissende slag uit te schakelen voordat de gevreesde Russische winter inviel. Napoleon misrekende zich door te verwachten dat de Russen hun heilige stad tot de laatste man zouden verdedigen.

 

De terugweg

In plaats daarvan dropen zij af en verbrandden alle voor de Fransen nuttige voorraden. De verwoesting van Smolensk had als direct gevolg dat de stad niet meer kon dienen als winterkwartier met reservevoorraden voor de resten van de Grande Armée bij de terugtocht uit Moskou. Het achtervolgende leger van Koetoezov en herhaalde onverwachte uithalen van het verspreide Kozakkenleger dwongen Napoleon immers dezelfde terugweg te nemen als tijdens zijn opmars naar Moskou.

 

Door dit alles was Napoleon verplicht in de maand november bij sterk dalende temperaturen in de slechtst mogelijke omstandigheden, met de oversteek van de Berezina in het vooruitzicht, zijn aftocht naar Parijs voort te zetten.

Op 10 april 2010 stortte bij het militair vliegveld van Smolensk een Pools regeringsvliegtuig neer. Alle inzittenden, onder wie de Poolse president Lech Kaczyński, kwamen daarbij om het leven.

 

De Poolse regeringsdelegatie zou in de buurt van Smolensk de herdenking van het bloedbad van Katyn bijwonen.


>> Lees hier de GESCHIEDENIS van Rusland. 



smolensk - tips & advies (2016)


Het trein- en busstation zijn beiden gelegen aan de noordzijde van de rivier. Ze liggen ongeveer 300 meter van elkaar en zijn zeer goed bereikbaar met bijna elke marshrutka en/of tram.

 

Smolensk – Pskov : er gaan zo’n 4 a 5 bussen per dag van Smolensk naar Pskov (Velizh, Nevel en Ostrov). Een daarvan is de 08:50 die rond 17:40 aankomt. Prijs is 840R. Bagageticket is 90R.


  • Naam : “Museum van de Grote Vaderlandse Oorlog

Adres : Dzerzhinsky, 4a

Prijs : 120R (exclusief foto’s nemen)

Tijd : 10:00 – 17:00 (zondag en maandag gesloten)

Website : www.smolensk-museum.ru

 

Inhoud:

Dit museum is gewijd aan de geschiedenis van Smolensk tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog (1941-1945) en is gelegen “in” de stadsmuur. Aan de hand van fotomateriaal, wapentuig en andere voorwerpen vertelt het museum over de heldhaftige verdediging van Smolensk in 1941, de ondergrondse strijd tijdens de bezetting en de uiteindelijke bevrijding door het Rode Leger.

 

Achter het museum is een collectie aan wapentuig opgesteld waaronder o.a. een oud “MIG” vliegtuig, tanks en artillerie. Alles is alleen in het Russische aangegeven.



Er zijn minstens drie restaurants van de keten “DomnHo” wat je kunt zien als een poppenhuissnackrestaurant met pannenkoeken maar ook kip, patat, aardappelen en vlees. Daarentegen kun je ook op het terras genieten van een biertje. De ene zit aan de Kirova straat, de andere is gevestigd in het busstation terwijl de derde in het centrum gevestigd is.

 

Als je van Kirova straat naar het centrum wandelt via de wandelroute (autoluw) zit op de kop een restaurant met een grote sportbar (met casino) in de kelder en een leuk terrasje wat uitkijkt op het park.


  • Naam : Hostel FreshHall

Adres : Ul Oraya Proezhaya 5

Prijs : 350R (slaapzaal)

 

Inhoud:

Bijna aan de stadsgrens van Smolensk gelegen midden in een typische Russische woonwijk ligt dit hostel. Het is wel moeilijk te vinden – met marshrutka 9 en dan een stukje lopen. Het hostel is een groot huis met verschillende kamers; een aantal slaapzalen maar ook twee doubles op zolder.

 

Beneden is een ruime openbare ruimte waar ook de eigenaresse woont/leeft en een ruime keuken. Er is gratis koffie en thee en er zou gratis WIFI moeten zijn (als het werkt). De eigenaresse is vriendelijk maar spreekt geen woord Engels.

 

  • Naam : Travelhostel

Adres : Kirova 22d

Prijs : 450R (slaapzaal)

Tel.nr. : +7 4812 549933 / + 7 4812 698000

Website : www.travelhostel.ru

 

Inhoud:

In het zuiden aan de grote ringweg “Kirova” straat ligt dit hostel. Een professionele uitstraling met een receptie (spreekt geen Engels maar is wel erg vriendelijk en behulpzaam) en alles is straks, netjes en schoon. Je kunt door 2 a 2,5 km te lopen in het centrum aankomen maar ook met marshrutka 9, 21 en 29.

 

Nr 16 rijdt naar het bus- treinstation toe. Keukentje is het grote nadeel – veel te klein, geen mogelijkheden tot koken (wel een waterkoker en gratis koffie/ thee) en heel veel te kleine tafeltje. Gratis WIFI in de keuken – niet in de kamers.



zie ook:





meer links:


Lublin

POLEN

Lublin ligt in het zuidoosten van Polen en heeft met Madjanek een heel donker randje gekregen. 

Vilnius

LITOUWEN

De hoofdstad van Litouwen heeft een barok centrum met prachtige gebouwen zoals deze kathedraal.