PRAKTISCHE INFORMATIE - Mexico

* Bijgewerkt t/m 2007 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


Voor je Mexico, Guatemala en Belize reis heb je een Nederlands paspoort nodig, wat tot minimaal 6 maanden ná terugkeer in Nederland geldig is. Voor een verblijf korter dan 90 dagen is geen visum nodig.


ambassades


 • De Mexicaanse ambassade in Nederland: Nassauplein 28, Den Haag, Tel.nr.: 070 360 2900
 • De Nederlandse ambassade in Mexico: Av. Vasco de Ouiroga 3000 (7e verdieping), Edificio Calakmul, Colonia Sante Fe, 01210, Mexico Stad, Tel.nr. +52 5511056550, email: mex-info@minbuza.nl 

geldzaken


Munteenheid

 • Mexicaanse peso (MXN)
 • Het pesoteken is $, soms uitgebreid tot Mex$ ter onderscheiding van andere peso's en dollars.

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden in grote hotels en restaurants en bij autoverhuurbedrijven, vliegtuigmaatschappijen en sommige tankstations geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

 • U kunt uw geld wisselen bij de daartoe bevoegde banken of bij de wisselkantoren (casas de cambio).
 • Mexicaanse peso's worden buiten Mexico niet geaccepteerd. Wissel deze daarom voor uw vertrek weer om.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur in Amerikaanse dollars.
 • Travellercheques in Amerikaanse dollars kunt u bij de banken inwisselen. 

gezondheid


Het niveau van de medische zorg in Mexico is hoog. Openbare ziekenhuizen kampen echter vaak met te weinig personeel en middelen waardoor de kwaliteit van de behandeling vaak matig is. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Mexico.

 

Geneesmiddelen

 • In elke grotere plaats en in vrijwel alle badplaatsen zijn artsen en apothekers gevestigd.
 • Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept.
 • Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen, vooral naar de meer afgelegen gebieden.

Medische verklaring

 • Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben.
 • Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.
 • Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.
 • De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.
 • Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

Haaien

Aan de Pacifische kust van Mexico, nabij de stranden van Pantla en Troncones bij Zihuatanajo, zijn surfers aangevallen door haaien. Aanvallen van haaien zijn relatief zeldzaam in Mexico, maar u wordt toch aangeraden om op te passen, vooral als u gaat surfen.

Muggen

In het grensgebied met Guatemala en Belize komt malaria voor; in de zuidoostelijke staten Chiapas en Veracruz en in de noordelijke grensstaten Chihuahua and Tamaulipas kan dengue voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend, de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Mexico. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

Drinkwater

Alleen water uit flessen en kraanwater in hotels waarvan duidelijk wordt aangegeven dat het drinkwater is, kunt u veilig gebruiken.

In alle andere gevallen moet het water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) eerst worden gekookt. Dit is vooral belangrijk in verband met een recente uitbraak van cholera in Mexico.

Voedsel 

Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.


vaccinaties


Er zijn voor Mexico geen vaccinaties verplicht gesteld.

 

Inentingen die worden aanbevolen: ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mexico aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Mexico inentingen aangeraden tegen hepatitis B, buiktyfus en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Mexico vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

 

Mexico: malaria preventie

Zie malariakaart van Mexico. In Mexico komt malaria voor in het grensgebied met Guatemala en Belize. We raden je aan om malariapillen te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden. Ook op het platteland in het zuidoosten aan de Golf van Mexico en in de provincie Oaxaca komt malaria voor. In dit gebied kun je volstaan met alleen anti-muggenmaatregelen. De rest van Mexico, inclusief de provincie Yucatan en Cancún, is malariavrij. 


veiligheid


Zoals in de meeste Latijns-Amerikaanse landen is criminaliteit een van de grootste problemen in Mexico. Mexico is een van de belangrijkste doorvoerlanden voor drugs. De daarbij gepaard gaande corruptie en geweld zorgen voor veel overlast. Hoe groot dit probleem is wordt duidelijk wanneer blijkt dat bijvoorbeeld de helft van het BNP van de deelstaat Sinaloa vermoedelijk afkomstig is van drugshandel. Sinds president Calderón in 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels wordt wel gesproken van de Mexicaanse drugsoorlog, die tegenwoordig meer dan zevenduizend levens per jaar eist en een bedreiging vormt voor de politieke stabiliteit van het land. Uit cijfers van het Mexicaanse bureau voor de statistiek blijkt in 2012 dat het aantal moorden in Mexico sinds 2005 bijna verdrievoudigd is. In 2005 waren er in het Latijns-Amerikaanse land 9.921 moorden (negen per 100.000 inwoners), in 2011 werden 27.199 mensen vermoord (24 per 100.000 inwoners). Grote drugskartels zijn onder andere het Sinaloakartel, het Golfkartel, de Zetas en de Familia Michoacana.

 

Criminaliteit is vooral een probleem in de grote steden en in het noorden en westen. Hoewel Mexico-Stad internationaal berucht staat vanwege de hoge criminaliteit, bestaat het grootste deel van de misdaden aldaar uit berovingen; het aantal moorden is voor een metropool als Mexico-Stad zelfs relatief laag. Extreem gewelddadige steden zijn onder andere Tijuana, Nuevo Laredo, Culiacán en Ciudad Juárez. De laatste van deze drie steden is inmiddels de meest moorddadige stad ter wereld.


taal


Ongeveer 90% van de bevolking heeft het Spaans als moedertaal, en wordt door 97% van de bevolking verstaan, waardoor het het land met het grootste aantal Spaanstaligen ter wereld is. Het Spaans is de facto de officiële landstaal. Het Mexicaans Spaans wijkt in uitspraak en woordenschat - en in mindere mate grammaticaal - enigszins af van het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Het Mexicaans Spaans heeft veel woorden uit inheemse talen opgenomen, voornamelijk het Nahuatl, en ook van het Amerikaans Engels. Het Spaans van de kuststreken van Veracruz en Tabasco wordt gerekend onder het Caribisch Spaans, het Spaans van Chiapas onder het Centraal-Amerikaans Spaans en de variant die op het schiereiland Yucatán wordt gesproken is als Yucateeks Spaans een aparte variëteit.

 

7,1% van de bevolking heeft een indiaanse taal als moedertaal. De Mexicaanse overheid heeft 62 inheemse talen erkend als nationale talen, met in het gebied waar ze gesproken worden eenzelfde geldigheid als het Spaans. Sommige inheemse talen hebben zeer goede overlevingskansen, waaronder het Nahuatl met 1,5 miljoen sprekers, het Yucateeks Maya met 800.000, het Mixteeks en Zapoteeks met elk 500.000 en het Tzeltal met 350.000 sprekers. Andere talen zijn echter met uitsterven bedreigd, Kiliwa en Cochimí bijvoorbeeld hebben minder dan 100 sprekers. Hoewel het Nahuatl de meest gesproken taal is met 1,5 miljoen sprekers, is de Oto-Mangue-taalfamilie (o.a. Zapoteeks, Mixteeks, Otomí, Mazateeks en Chinanteeks) met gezamenlijk 2,2 miljoen de grootste taalfamilie.

 

Ten slotte hebben verschillende groepen migranten hun eigen taal meegebracht. Meer dan een half miljoen mensen spreken Engels, de meesten van hen Amerikaanse immigranten, en voornamelijk in de staten Baja California, Jalisco en Guanajuato. Het Plautdietsch, een Laagduits dialect dat gesproken wordt door de Mennonieten, heeft ongeveer 75.000 sprekers, de meesten in de staten Chihuahua, Campeche en Durango. Veel Mennonieten spreken Duits, een taal die ook gesproken wordt door aanzienlijke Duitse gemeenschappen in Mexico-Stad, Puebla, de Soconusco en het noorden van het land, met in totaal 280.000 sprekers. 340.000 Mexicanen hebben Frans als moedertaal, en in de plaats Chipilo in de staat Puebla is een bloeiende Venetiaanssprekende gemeenschap.


tijdzone


Er is een tijdverschil van 7,8 of 9 uur met Nederland (in Mexico is het vroeger) –  deze tijd veranderd mee in wintertijd. 


electriciteit


De netspanning is 127 volt. Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard en ongeaard zijn. U hebt een verloopstekker van het type A of B of een wereldstekker nodig. 


feestdagen


1 Januari                  - Nieuwjaar

5 Februari                - Dag van de Grondwet

18 Maart                  - “Expropiacion Petrolera”

21 Maart                   - Geboorte van Benito Juarez

30 April                     - Dia del Nino

1 Mei                        - Dag van de Arbeid

5 Mei                        - Cinco de Mayo (viering van de overwinning in de Slag bij Puebla)

16 September          - Onafhankelijkheidsdag

12 Oktober              - Dia de la Raza

1 November             - Allerheiligen

20 November           - Verjaardag van de Mexicaanse Revolutie

12 December           - Verschijning van de Maagd van Guadalpue

25 December           - Kerstmis 

31 December           - Nochevieja


zie ook: