Cesky Krumlov

Reisverhalen - Tsjechië



inleiding


De bouw van de stad Cesky Krumlov in de regio “Zuid-Bohemen” met z’n kasteel begonnen aan het einde van de 13e eeuw. Dit was toentertijd al een belangrijke plek voor handelsroutes in Bohemen. Het werd bij een fort aan de “Moldau” gebouwd.  

 

Na eerst tot het Habsburgse rijk te hebben behoord werd het in 1918 Tsjecho-Slowakije. Tussen 1938 en 1945 werd het geannexeerd door nazi-Duitsland als onderdeel van Sudetenland (d.m.v. het in fameuze verdrag van München). President Benes schijnt hier nog een hart onder de riem gestoken te zijn door de eigenaren van het kasteel maar in 1940 werd het kasteel overgenomen door de Duitsers.

 

Na de oorlog werd de gehele Duitse bevolking weggestuurd in Cesky en werd het een totale Tsjechische stad. Gedurende de Communistische periode raakte de stad zwaar in verval. Sinds de Zijden Revolutie werd de stad weer opgeknapt en dit raakte in een stroomversnelling toen het in 1992 op de “UNESCO” werelderfgoedlijst werd gezet. Český Krumlov is door de oude binnenstad en het kasteel een bestemming voor grote aantallen toeristen. Het is nu een van de grootste bezienswaardigheden van Tsjechië en Centraal Europa; vaak worden er filmopnamen gemaakt.

 

Vlakbij Cesky Krumlov op zo’n 10 kilometer ligt een van Boheemse oudste kloosters (Zlata Koruna). Ook kun je het Hluboka kasteel bezoeken of het “Sumava” nationale park.


op weg


Na m’n routineklusjes op de camping stap ik de auto in en doe de lichten aan (is verplicht in Tsjechië). Vandaag staat een van de grootste publiekstrekker in het land op het programma en ik pak een landkaart en leg deze open op de bestuurdersstoel.

 

Via de grote stad Ceske Budejovice (of “Budweiser” in het Duits) rijdt ik veelal over binnenwegen naar Cesky Krumlov. Als ik de stad binnenrijdt volg ik de borden centrum alhoewel ik niet op een duur parkeerterrein wil gaan staan waar ik een fortuin moet neerleggen voor een parkeerkaartje.

 

Ik vind niet ver van het centrum een plaats en vraag aan iemand die daar blijkbaar vlakbij werkt of ik hier echt niet hoef te betalen. Het stadje telt zo’n 15.000 inwoners dus echt groot is het niet.



de zuurstoktoren


Ik wandel verder richting het centrum te herkennen aan die zuurstoktoren die onderdeel van het Krumlov kasteel blijkt te zijn. Daar loop ik een keienpad op dat leidt naar de poort van “Budejovicka”, een echte burcht die te bereiken is door een echte Middeleeuwse toegangsweg, prachtig.

 

Er volgt een straatje met aan weerszijden gekleurde koopmanshuisjes in een schitterende oude straat. Ik heb gelezen dat het grootste deel van de oude stad en het kasteel zijn gebouwd tussen de 14e en de 17e eeuw, vooral in Gotische, Renaissace, - en Barokstijlen. 

 

Aan de rechterkant herken ik de rode poort die leidt naar een open binnenplaats waar je een goed zicht hebt op de “ronde” toren waar ik eerder over sprak.

 

Deze heeft alle kleuren van de regenboog en is helemaal versierd met gekleurde fresco’s. Ik zie een verloren beer in de oude kasteelgracht rondbanjeren – totaal onnodig om zo’n beest hier op te sluiten en loop snel door.


het aloude kasteel


Er staan wat oude (boeren)karren op het plein maar wat ik veel interessanter vind zijn de prachtige zwarte fresco’s op de muren van de wat lijkt op oude stallen.

 

Deze lopen helemaal door tot aan de dakgoot en ik heb dit eerder in de hoofdstad Praag gezien maar ook bijvoorbeeld in de Duitse stad Bamberg.

 

De eerste andere toeristen komen nu ook door de poort en ik realiseer mij opeens dat dit weleens de tweede grote bezienswaardigheid in Tsjechië is en ik een beetje moet doorlopen om niet straks in alle toergroepen terecht te komen.

 

Het kasteel wat na Praag het grootste is in het land, ligt op een richel boven de stad en is langwerpig van opbouw – je wandelt een hellend pad op, door een stenen poort onder wat gebouwen door allemaal gewelven en prachtig bewerkte plafonds. Het hele kasteel blijkt uit vele verschillende stijlen en in verschillende era’s gebouwd te zijn wat het geheel natuurlijk nog aantrekkelijker maakt. Binnen is een barok theater afkomstig uit de laat 17e eeuw.

 

Er worden vanwege “z’n” leeftijd jaarlijks maar 3 concerten gegeven die d.m.v. een gesimuleerd ouderwets “kaarslicht” luister bijgezet wordt.



de lus van cesky


De tweede binnenplaats (van de vijf in totaal) is stukken kleiner en hier prachtige balkons en je bent omring door gekleurde fresco’s van personen en tekeningen. Nadat ik de derde ben doorgelopen allen verbonden met gangen waar Middeleeuwse lampen hangen.

 

Er volgt een soort van brug, zwart-wit geblokt die ze hier “Most Na Plasti” noemen – op de randen staan grote Bijbelse beelden en je hebt hier een goed panorama op de historische stad onder je met de kronkelende rivier. Hier kun je goed zien dat het oude stadje in een lus van de rivier is gebouwd en waarom het zo uniek is.

 

Je wandelt over een weg met muren aan de stadzijde met ronde gaten erin – een fotogenieke plaats. Op een platform heb je het beste zicht over het historische centrum die omringd door de Moldau rivier. Misschien is dit naast Dubrovnik wat eigenlijk in de zee ligt het mooiste plaatje van Europa?


Melancholiek en authentiek


Het is tijd om naar “beneden” te gaan en ik wandel dezelfde route terug al ga ik niet door de poort maar neem de kasteeltrappen naar de vallei.

 

Ik loop over de houten loopbrug en kom in een straat uit waar een vrouw op haar accordeon melancholieke liederen zingt en speelt; het past helemaal hier en ik had hier dolgraag geweest tijdens een bekend zomers festival hier.

 

Het hele dorp schijnt dan “aangekleed” te worden in Middeleeuwse stijl. Cesky is een labyrint van kleine smalle steegjes en straatjes met prachtige pleintjes en gekleurde huizen in alle stijlen. Jammer kun je alleen het feit noemen dat hier nog steeds auto’s mogen komen en je foto’s bederven.

 

Steeds meer groepjes toeristen (vooral Aziaten) vullen de straten waarvan het soms lijkt dat ze meer geïnteresseerd zijn in de vele souvenirwinkeltjes dan in de prachtige koopmanshuizen. Opeens sta ik voor de grote “St. Vitus” kerk, een ander symbool van Cesky. Het is een schitterende Gotische kerk uit de 15e eeuw met fresco’s uit diezelfde tijd. Het centrum bestaat uit niet meer dan een paar straatjes en na een paar rondjes ben je er doorheen.

 

Natuurlijk kan ik nog het Egon Schiele of het Streekmuseum ingaan maar ik vind het eigenlijk wel mooi geweest. Ik maak nog een extra rondje net buiten het centrum, twijfel nog even naar het kloostercomplex te aan maar besluit nog een wandeling te maken over de ringweg om vanaf de andere kant het centrum “in” te kijken. Vanaf hier kun je goed de “kasteeltuin” zien waar zomers ook een theater staat dat kan ronddraaien. 


Hluboka


Direct kijk ik op het raam als ik terug ben bij de auto en met een gerust hart zie ik geen (parkeer)ticket. Op de terugweg ben ik van plan nog een kijkje te nemen bij het Hluboka kasteel een paar kilometer ten noorden van Ceske Budejovice. Je ziet het al van mijlenver liggen, een wit schilderachtig kasteel boven op een berg.

 

Bij het dorp aangekomen blijkt dat het zicht op het gebouw mooier was van veraf en ik besluit niet nog dichterbij te gaan. Het is tijd om boodschappen te doen en richting huis te gaan.

 

Ik haal m’n wekelijkse boodschappen bij de “Penny” markt in het dorp en rijdt dan op “geluk” in een keer goed terug naar de camping.



cesky krumlov - tips & advies (2014)


Het treinstation van Cesky Krumlov ligt zon 500 meter ten noorden van het centrum terwijl het busstation juist iets ten oosten daarvan ligt. Het ligt net ten oosten van de rivier “Vltava”.


BESTEDINGSTIJD:

Al is Cesky Krumlov een klein stadje je kunt er toch wat uurtjes doorbrengen. Het kasteel is het hoogtepunt en je kunt hier met gemak een uurtje of wat rondkuieren om alles goed te bekijken. De straatjes zijn smal en ik zou voor een heerlijke wandeling ’s avonds terugkomen (en ’s morgens vroeg) om alles voor jezelf te hebben.

 

Als je tijdgebrek hebt en je kunt hier alleen een dag verblijven zou ik alsnog een halve dag uittrekken (exclusief reistijd) om hier te lunchen of te ontbijten.

 

EXTRA:

De stad Cesky Krumlov wordt vaak gebruikt voor TV- of filmdecor. Zo is deze te zien in de 2006 internationale film “The Illusionist” (2006; 7.6).



zie ook:




meer links:


Krakau

POLEN

Bezienswaardigheden in Krakau zijn o.a. Rynek Glowny en de emaille fabriek van Oskar Schindler. 

Regensburg

DUITSLAND

Regensburg ligt aan de Donau maar heeft ook fel gekleurde gevels en een aantal prachtige kerken.