PRAKTISCHE INFORMATIE - India

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Bij een reis naar India dient uw paspoort bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.  

 

Voor India is een visum verplicht. Er geldt een strenge visumprocedure voor India. Per 28 april 2014 is de visumaanvraag aangepast en dient u persoonlijk een bezoek te brengen aan het India Visa & Consular Service Center in Den Haag, Rotterdam of Amsterdam. Houdt u er rekening mee dat u online een visumformulier dient in te vullen en uit te printen. Daarnaast ontvangt u nog een aantal verschillende formulieren (Undertaking formulier en een General Declaration formulier) welke u dient in te vullen en te ondertekenen. Tevens wordt er ook gevraagd naar een zeer recent bankafschrift met een minimaal saldo van € 500.-. Uw naam en rekeningnummer dienen hierop zichtbaar te zijn evenals alle bij- en afschrijvingen. Ook dient u twee kleurenpasfoto’s  van 5 x 5 centimeter in te leveren bij uw visumaanvraag. Er worden tevens biometrische gegevens van u gemaakt. U kunt hiervoor een afspraak inplannen. Indien u jonger bent dan 12 jaar en ouder dan 70 jaar, hoeft u geen biometrische gegevens af te geven, maar dient u nog steeds persoonlijk een bezoek te brengen aan het India Visa & Consular Service Center. Het visum dient u ook daar te betalen middels een pinbetaling. Andere betalingsmogelijkheden zijn er niet. De kosten voor een visum India zijn op dit moment  € 58.10 per persoon (onder voorbehoud).  

 

Het is mogelijk dat u door de Ambassade in Den Haag wordt uitgenodigd voor een kort interview wanneer u op uw visumformulier invult dat u een beroep in de media uitvoert of werkzaam bent als ambtenaar of artiest. Indien u in de media werkzaam bent, dient u tevens rekening te houden met een hoger tarief voor het aanvragen van een visum.


AMBASSADES


  • Ambassade van India in Nederland: Buitenrustweg 2, ’s-Gravenhage, Tel: 070-3469771, E-mail: info@blsindia-nl.com;
  • Visumburo Indian Visa Service; Laan van meerdervoort 70, Den Haag, Tel: 070-315 0205, E-mail: info@indiavisaservice.nl; Web:  www.indianvisaservice.nl;
  • Ambassade van Nederland in India: 6/50F, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi-110021, Tel.: 00-91-11-6884951/52/53/54.

GELDZAKEN


Munteenheid 

  • Indiase roepie (INR)

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag;
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

  • Creditcards worden bij vrijwel alle banken, hotels, restaurants en winkels, en een enkel tankstation geaccepteerd;
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

  • U kunt uw geld, bij voorkeur Amerikaanse dollars, bij banken, officiële wisselkantoren en op vliegvelden wisselen.

Bijzonderheden 

  • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee;
  • Travellercheques kunt u bij de banken en wisselkantoren inwisselen, vaak tegen een betere koers dan contant geld.

GEZONDHEID


De medische zorg in India staat buiten de grote steden op een laag niveau. De privéklinieken bieden de beste kwaliteit zorg. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in India. 

 

Geneesmiddelen

Apotheken zijn op of bij de meeste grote markten te vinden. Ze dragen de naam chemist shop en hebben vaak een ruim assortiment aan geneesmiddelen. De meeste apotheken zijn geopend van 9-19.30 uur. Daarnaast beschikken de openbare ziekenhuizen in India over 24-uursapotheken die ook toegankelijk zijn voor niet-patiënten. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen, vooral naar de meer afgelegen gebieden.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan. 

 

Muggen

In India komen malaria, dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering.

 

Vogel

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in India. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in India. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) bent gebeten.

 

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Hoogteziekte

In de hoger gelegen gebieden kunt u last krijgen van hoogteziekte, wat zich uit in hoofdpijn, kortademigheid en duizeligheid. Bij milde klachten moet u niet verder stijgen en wachten tot de klachten voorbij zijn. Bij ernstiger klachten moet u afdalen en medische hulp zoeken.

 

Voedsel

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water.Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

 

Zwemwater

In verband met de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) is het af te raden in Andrha Pradesh en Maharashtra te zwemmen of te pootjebaden in zoet water.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor India alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je India binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor India aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor India. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor India inenting tegen buiktyfus aangeraden. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor India inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor India vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor India wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.  

 

Malaria:

In delen van India komt malaria voor. We raden je aan om malariapillen te gebruiken als je er langer dan twee nachten verblijft. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van India.


veiligheid


Het criminaliteitscijfer is in India niet uitgesproken hoog. Wel dient u, net zoals in vele andere landen, altijd bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. In toeristische centra zijn oplichtersbendes actief die het op buitenlanders gemunt hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Goa. Wees alert als een hulpvaardig iemand u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden. Geef zo goed mogelijk gehoor aan aanwijzingen van de Indiase autoriteiten. Overtredingen kunnen leiden tot directe arrestatie en vast zetting. Vaak met een langdurige rechtsgang. In India zijn veel meldingen van ontvoeringen en seksuele vergrijpen tegen vrouwen. Vermijd daarom afgelegen plekken. Loop na zonsondergang niet over straat en reis dan ook niet met de bus of taxi. Voor alleenreizende dames is India een betrekkelijk veilig land en zeker in Zuid India zult u weinig problemen ervaren. In het noorden wonen veel moslims en hier moet u zeker niet raar opkijken als u ineens in de billen geknepen wordt. U doet er het beste aan om hier niet op te reageren, intense oogcontacten te vermijden en gespreksinitiatieven te negeren, want deze worden vaak als een invitatie opgevat. Let u verder goed op uw kleding. Blote en gewaagde creaties zullen u zeker in de problemen brengen. Vrouwen hebben echter ook een aantal voordelen in India. Zo zijn er vaak speciale voorzieningen zoals aparte wachtkamers, rijtuigen in treinen en aparte rijen voor loketten en deze laatste zijn vaak aanzienlijk korter. .

 

Demonstraties

In India kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden. Vermijd daarom demonstraties. Bezoek ook geen massale bijeenkomsten. Hierbij vallen regelmatig doden door verdrukking in mensenmassa’s of instortende bruggen en gebouwen.

 

Verkeersveiligheid

Wees voorzichtig in het verkeer. In India kunt u soms ‘onmogelijke’ verkeerssituaties tegenkomen. Ook is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar. Het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa.

 

Geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales

Maak geen foto’s van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Dit is verboden in India. Zelfs als u het onbedoeld fotografeert, kan dat leiden tot een arrestatie.

 

Homoseksualiteit is strafbaar

Homoseksualiteit is strafbaar in India. Dit werd op 11 december 2013 door het Indiase Hooggerechtshof bepaald. Een veroordeling voor seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht kan tot een gevangenisstraf leiden. Dit geldt ook voor buitenlanders. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

 

Terrorisme

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Op de meer afgelegen plekken komen regelmatig bomaanslagen en ontvoeringen voor. Steden als New Delhi en Mumbai hebben ook te maken met terroristische aanslagen. In 2011 en 2012 waren er in die steden bomaanslagen met veel dodelijke slachtoffers. In februari 2013 vond een dubbele bomaanslag in de stad Hyderabad plaats. Daarbij vielen doden en tientallen gewonden. Om openbare gelegenheden te beschermen, hebben de Indiase autoriteiten extra veiligheidsmaatregelen genomen. Wees toch alert als u openbare gelegenheden bezoekt, zoals: Luxe hotels en restaurants; Vliegvelden; Stations; Markten; Shoppingmalls; Tempels, kerken, moskeeën en paleizen.

 

Natuurgeweld

In India loopt de monsoon-periode van juni tot en met oktober. Begin juni breekt in India de moessonperiode aan. Deze begint in het zuidoosten en oosten ieder jaar rond 1 juni en trekt dan in noordelijke/noordwestelijke richting omhoog. New Delhi wordt aan het einde van de maand bereikt en het noordwesten kent een korte moessonperiode die pas eind juli/begin augustus begint. De moessonperiode duurt tot en met september of lokaal oktober. Houd rekening met eventuele overstromingen en aardverschuivingen tijdens de monsoon. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.

 

Onveilige gebieden: 

Grensgebied India-Pakistan

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar het grensgebied India-Pakistan. Alle reizen naar een gebied binnen 10 kilometer van de Pakistaanse grens worden ontraden. Dit geldt niet voor de officiële grensovergang Wagah Border (bij Amritsar). De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Thar woestijn. Het benaderen, laat staan illegaal overgaan, van deze grens kan tot levensbedreigende situaties leiden.

 

Jammu & Kasjmir

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de deelstaat Jammu & Kasjmir. Dit heeft te maken met de slechte en onvoorspelbare veiligheidssituatie in Jammu & Kasjmir. Het gaat vooral om de Kasjmir-vallei en directe omgeving. Niet zo zeer om de hoger gelegen regio Ladakh. Het afgelopen jaar is de situatie licht verbeterd. Er is een groeiend aantal (buitenlandse) toeristen dat naar de Kasjmir vallei reist. Toch blijft de veiligheidssituatie kwetsbaar. Dit komt bijvoorbeeld doordat er gewapende groepen al jaren aanslagen plegen op overheidsgebouwen en veiligheidsinstanties. Hierdoor verloren 5 politiemensen in burger het leven; burgerslachtoffers vallen bij aanslagen en ongeregeldheden. Dit gebeurt ook bij acties van het leger en de politie; Regelmatig een avondklok wordt ingesteld; telefoon- en internetverbindingen worden geblokkeerd. Voor reizen naar Ladakh zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s zolang u niet over de weg via Srinagar naar Ladakh reist. Reis via Manali of per vliegtuig naar Leh.

 

Noordoost India: Assam, Tripuram Nagaland en Manipur

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de volgende deelstaten in Noordoost India: In dit gebied zijn al jaren verschillende rebellengroepen actief. Zij zorgen voor veel gewelddadigheden met veiligheidstroepen, onderling of tegen de lokale bevolking. Denk aan bomaanslagen, ontvoeringen, afpersing (ook van toeristen) en banditisme (rondtrekkende groepen criminelen). Zo laaide in de zomer van 2012 het geweld in Assam opnieuw op. Dit had tientallen doden en honderdduizenden vluchtelingen tot gevolg. Moet u voor een noodzakelijke reis naar de genoemde deelstaten in Noordoost India reizen? Neem dan het vliegtuig en reis zo min mogelijk over de weg.

 

Noordoost India; Arunachal Pradesh, Mizoram en Meghalaya:

De situatie in deze 3 deelstaten is al langer rustiger dan in de andere deelstaten van Noordoost India. Toch zijn hier ook gewelddadigheden mogelijk als gevolg van een spill-over.

 

Himachal Pradesh :

Let op veiligheidsrisico’s in de Kullu Valley in Himachal Pradesh. In dit gebied hebben berovingen met letsel, moorden en vermissingen plaatsgevonden. Daarbij waren ook buitenlanders betrokken. Wilt u rondtrekken in de bergen van Himachal Pradesh? Reis dan in een klein groepje of in een grote groep onder begeleiding van lokale gidsen. Het is ook raadzaam om u te registeren bij de politie ter plaatse en deze te informeren over uw geplande route.

 

Bihar, Jharkhand, Orrisa, Chhattisgarth en West-Bengal:

Maoïstische groeperingen (Naxalites) zijn hier actief. Vanuit de dichte jungles plegen zij hit-and-run aanslagen op politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers. Soms vallen daarbij ook burgerslachtoffers. Daarnaast komen hier ontvoeringen en afpersing (ook van toeristen) voor. Naar schatting zijn er ongeveer 15.000 opstandelingen in 13 van de 29 deelstaten. De meesten daarvan zijn actief in Bihar, Jharkhand, Orissa, Chhattisgarh en West Bengal.  

 

Reisbeperkingen opgelegd door Indiase autoriteiten

Voor de toegang tot bepaalde regio’s en gebieden stellen de Indiase autoriteiten eisen aan buitenlandse toeristen. Wilt u deze zogenoemde ‘protected areas’ of ‘restricted areas’ bezoeken? Dan heeft u een Protected Area Permit (PAM) of Restricted Area Permit (RAM) nodig. Vraag dit van te voren aan bij de Indiase Ambassades/Consulaten in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division): Jaisalmer House, 26 Man Singh Road te New Delhi. Houd er rekening mee dat het verwerken van een aanvraag voor een PAM of RAM weken kan duren.

 

In de volgende gebieden heeft u een permit nodig, of u moet zich binnen 24 uur na aankomst in de deelstaat inschrijven bij het lokale Foreigners Registration Office: 

  • De deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim (beide volledig);
  • Delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de Chinese grens);
  • Delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de Chinese grens);
  • Delen van de deelstaat Rajasthan (bij de Pakistaanse grens);
  • Delen van de deelstaat Jammu & Kashmir (bij de ‘Line of Control’ met Pakistan);
  • De Andaman & Nicobar Eilanden (volledig);
  • De Laccadive Eilanden (Lakshadweep) (volledig);
  • De deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland (alle 3 volledig).

Op het bezoeken van gebieden zonder geldig permit of het niet ‘inschrijven’ staan zware straffen.

 

Het is mogelijk dat er nog andere gebieden in India zijn waar de (lokale) overheid beperkingen oplegt of waar vooraf toestemming nodig is. Kijk voor de laatste stand van zaken over de lokale beperkingen op website van het Ministry of Home Affairs (foreigners division) . Bij entry permits vindt u het formulier om een permit aan te vragen.


taal


India telt ca. 850 talen en dialecten, waarvan verschillende met een eigen schrift. Door de oppervlakte van het land en het isolement van veel bevolkingsgroepen door klimatologische en landschappelijke omstandigheden, is de grote diversiteit aan talen kunnen blijven voortbestaan. De indeling van India in deelstaten is dan ook voornamelijk op taalgrenzen gebaseerd en een landstaal ontbreekt dan ook. Vijftien talen zijn door de Indiase regering officieel erkend. 

 

Van de moderne Indische talen wordt het Hindi het meest gesproken, door ca. 40% van de bevolking. Het Hindoestani of Urdu is van het Hindi afgeleid en is vooral de taal van de islamieten in Noord-India. Het Punjabi wordt door de Sikhs gesproken. Andere Indo-Arische talen zijn het Assami (Assam), het Bengali (Calcutta en omstreken), het Oriya (Orissa), het Gujarati (Gujarat), het Marathi (Bombay en Maharashtra) en het Kashmiri (Kashmir). Het Rajasthani en het Bihari behoren tot taalfamilie van het Hindi. Het Hindi is de primaire officiële taal die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels, dat gebaseerd is op het Oxford-Engels, is een geassocieerde extra officiële taal. Deze speelt niet alleen in de academische en zakelijke contacten in heel India een grote rol, maar wordt door de federale overheid ook gebruikt in zuidelijke deelstaten, waar het Hindi niet de officiële taal is en ook niet geaccepteerd wordt. Daarnaast erkent de grondwet nog 21 andere officiële talen, die op deelstaatniveau een belangrijke rol kunnen spelen. Los daarvan hebben de staten en territoria zelf ook officiële talen ingesteld.


tijdzone


Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4½ uur tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in India 3½ uur later dan in Nederland.


electriciteit


In India komt spanning van zowel 110/120 als 220/240 volt voor. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen, maar voor de stopcontacten heeft u soms een tweepolige, soms een driepolige stekker nodig. 


feestdagen


01 Januari 

05 Januari  

13 Januari   

14 Januari   

26 Januari   

04 Februari  

28 Februari  

16 Maart       

17 Maart                   

30 Maart t/m 07 April

31 Maart

01 April

07 April

14 April

01 Juni

29 Juni

12 Juli

15 Juli

31 Juli

10 Augustus

15 Augustus

16 en 17 Augustus

28 Augustus

01 September

09 t/m 23 September

24 Sept t/m 02 Okt

03 Oktober   

23 Oktober

06 November

02 December

Nieuwjaarsdag

“Guru Gobind Singh Ji” (Sikhisme)

“Lohri” (Hindoeisme)

“Makar Sankranti” (Hindoeisme)

Dag van de Republiek

“Basant Panchami” (Hindoeisme)

“Maha Shivaratri” (grote nacht van Shiva) (Hindoeisme)

“Holika Dahan” (Hindoeisme)

“Holi” (Hindoeisme)

“Navaratri” (Hindoeisme)

Hindi Nieuwjaar 

Geboortedag Goeroe Tegh Bahadur (Sikhisme)

“Ramnaymi” (Hindoeisme)

“Hanuman Jayanti” (Hindoeisme)

Internationale Dag van het Kind

“Rath Yatra” (Hindoeisme)/ “Bonalu” (Hindoeisme)

“Guru Purnima” (Hindoeisme)

“Nag Pantsjami” (Hindoeisme)

“Nag Pantsjami II” (Hindoeisme)

“Raksha Bandhan” (Hindoeisme)

Onafhankelijkheidsdag

“Krishna Janamashtmi” (Hindoeisme)

“Ganesh Chaturthi” (geboortedag Ganesha) (Hindoeisme)

Installatie van de heilige geschriften (Sikhisme)

“Pitri Paksi” (Hindoeisme)

“Navaratri” (tweede periode)(Hindoeisme)

“Dussera” (Vijava Dasami) (Hindoeisme)

“Divali” (Hindoeisme)

“Guru Nanak Javanti” (Sikhisme)

"Gita Diayanti” (Hindoeisme)



zie ook: