ACHTERGROND INFORMATIE - India

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Psyche
 • Opvallende feiten
 • Exportproducten
 • Bekend om
 • Bekendste personen
 • Gemiddelde kosten
 • Wanneer te gaan
 • Films
 • Boeken
 • Links algemeen

psyche (gewoonten en gebruiken)


De mensen in India zijn vriendelijk, beleefd en zeer geïnteresseerd in buitenlanders. Beleefdheid en gastvrijheid tegenover buitenlanders zijn de Indiërs aangeboren en waarschijnlijk zul je verbaasd staan en onder de indruk zijn van de uitingen van gastvrijheid en vriendelijkheid die de religieuze grenzen overschrijden. De mensen vinden dat het van beleefdheid getuigt om in het openbaar een gesprek met je te beginnen. Binnen tien minuten weten ze alles van je – wat je naam is, welk werk je doet, wat je verdient, waar je woont, of je getrouwd bent of niet, waarom enzovoort. Buitenlanders die wat terughoudender zijn kunnen zich hierdoor wel eens laten afschrikken. Maar voor de Indiase mensen is het aan de andere kant heel vreemd om te horen dat je nog niet getrouwd bent en nog geen kinderen hebt. Tijd speelt dan ook geen enkele rol in India. De Indiërs vinden dat relaties op de eerste plaats komen en besteden dus veel tijd aan het opbouwen van relaties. Zij willen graag weten met welke persoon zij te maken hebben. Als ze jou bij hen thuis uitnodigen, zullen zij letten op je gedrag, hoe je op hen reageert, of je goed met kinderen overweg kunt en of je de waarden van hun cultuur respecteert. Misschien willen zij zelfs een week met je doorbrengen en je meenemen naar de bergen of je andere delen van hun land laten zien en zullen zij teleurgesteld maar niet noodzakelijkerwijs verbaasd zijn als je zegt dat je maar twee dagen de tijd hebt. Naast familie is ook religie een zeer belangrijke bouwsteen in de Indiase samenleving ook al lijkt dit (vooral in de grote steden) iets af te nemen. Indiërs zijn ook zeer nationalistisch en trots op hun continent. Eerst waren het vooral de aantallen mensen die in India wonen; nu wordt ook gesproken over hun vooruitstrevendheid qua techniek (IT), economie, film, literatuur, wetenschap en natuurlijk over het Indiase nucleaire programma.  

 

Ook al gebeurt het steeds minder (wederom veelal in de grote steden) de meeste trouwerijen in India zijn nog steeds voorgekookt en hebben niets met liefde te maken. Je hebt zelfs mensen die hun brood verdienen met het zoeken van de juiste “match”. Ook is het nog “gewoon” dat de echtgenote bij de familie van haar gaat wonen. Scheiden en hertrouwen gebeurt steeds vaker maar wordt ook nog vaak met afgrijzen tegemoet gezien.  

 

Privacy

Stel je voor dat je met tien tot vijftien mensen onder hetzelfde dak samenleeft! Voor veel Indiërs is dat de dagelijkse werkelijkheid. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld om met drie of zelfs vier generaties van een familie in één huis te wonen. Het dagelijks leven in India kenmerkt zich door een volkomen gebrek aan privacy en concepten als 'eigen plek' zijn de meeste Indiërs totaal onbekend. Een woord voor privacy ontbreekt dan ook in de Indiase talen. 

 

Kastenstelsel

Het kastenstelsel mag dan behoorlijk inboeten tegenwoordig vooral op het platteland van India staat het systeem nog fier overeind. Er zijn vier belangrijke kastes waaronder de “dalits” leven – de schoonmakers. Tegenwoordig word de indeling in klassen  steeds meer gebaseerd op economische verhoudingen en economisch bezit zoals bij ons het geval is.  

 

Filmindustrie (Bollywood)

Al in 1896 werden er in Mumbai (toen nog Bombay) films vertoond, en in de loop van de twintigste eeuw ontwikkelde de filmindustrie zich stormachtig. Sinds de jaren vijftig is Mumbai de grootste filmstad ter wereld met ca. 300 films per jaar, meer dan in Hollywood. Er worden vooral populaire Hindi-films gemaakt waar de grote massa op af komt. Het zijn vaak uren durende spektakelstukken met de nadruk op zang, dans, romantiek, drama en actie. De Hindi-films zijn over het algemeen zeer stereotiep met een duidelijke scheiding tussen goed en slecht, waarbij het goede altijd overwint. De filmsterren verdienen sloten met geld en wonen in het Beverly Hills van Munbai, Bandra. Sommigen van hen zijn de politiek ingegaan en hebben het zelfs geschopt tot premier van een deelstaat. Andere gaan naar Hollywood en graaien daar nog wat centen mee. De laatste jaren begint de interesse voor Bollywood ook in de VS toe te nemen, wat al resulteerde in enkele grote, op Bollywood geijkte, films zoals 'Bend It Like Beckham', en 'Bride & Prejudice'. 

 

Andere belangrijke dingen in India zijn het huwelijk, geboorte van een kind, de dood (verbrand), pelgrimstochten, kinderarbeid, aids en armoede. Op dit moment woont 75% van de Indiase bevolking op het platteland.


opvallende feiten


 • Let op: er zijn hier professionele bedelaars – overdag op de straat, ’s avonds in driedelig pak in een prijzig restaurant;
 • Restaurants zijn vaak gesloten tussen 16:00 en 19:00 dus let op en pas je schema aan (aan de Indiase);
 • Er zijn heel veel touts (mensen die iets (geld) van je willen);
 • Wanneer je water drinkt raak dan niet het glas of beker aan maar gooi het als het ware je mond in door het glas erboven te houden;
 • Indiërs willen geen gezichtsverlies lijden – als je de weg vraagt zullen ze altijd antwoord geven ook al hebben ze geen flauw benul waar je heen wilt of wat je bedoelt;
 • Je kunt heel vaak (je moet eigenlijk) een treinkaartje kopen voordat je gaat – zo snel mogelijk want de plekken raken snel uitverkocht; hiervoor zijn de reserveringkantoren;
 • Er zijn heel weinig parken in India – als er eentje is is deze vaak gesloten met een groot hek eromheen;
 • Er schijnen verschillende kwaliteitsbussen te rijden (kijk naar de kleur) maar ik ben er nooit achter gekomen welke wat is;
 • Als je reageert op een verkoper (zelfs als je “nee” schudt of iets zegt wat hij toch niet verstaat) is dit voor hem een teken dat je (toch) geïnteresseerd bent;
 • Er wordt vaak entreegeld gevraagd exclusief gebruik van je camera;
 • Het wiegelen van het hoofd hoeft geen “nee” te betekenen; het kan ook “ja” of “ik weet het niet” betekenen.
 • “Thali” betekent een gerecht of maaltijd;
 • Buitenlanders (lees: toeristen) betalen vaak meer voor een ticket dan een Indiër;
 • Schrik niet als wildvreemde mensen op het puntje van je bed gaan zitten  in de nachttrein (zij proberen je meestal niet te bestelen maar willen gewoon een zitplaatsje.

exportproducten


De belangrijkste exportartikelen van India zijn edelstenen, kunstnijverheid, sieraden, textiel, katoen, jute, thee, ijzererts, huiden en vellen voor de leerindustrie, verse vruchten, noten en suiker. Een relatief nieuwe, sterk groeiende categorie exportartikelen wordt gevormd door de 'engineering products': spoorwegwagons, koelkasten, elektrische kabels en leidingen, dieselmotoren en auto's, maar de export daarvan nam aan het begin van de jaren tachtig af als gevolg van de recessie in de ontwikkelde landen.


bekend om


(heilige) Koeien, hindoes (en hun kastes), oorlog om Kashmir met Pakistan, kama sutra, ontstaan van Boeddhisme, sari’s, Britse invloed, Ganges rivier,  Taj Mahal, tijgers, bevolkingsgroei, onafhankelijkheidsoorlog en oorlogen met Pakistan (hindoes – moslims), fakirs, Bollywood en de terroristische aanval in 2008.


bekendste personen


Mahatmar Ghandi (politicus), Mowgli (stripverhaal),  Siddartha (stichter van Boeddhism) en de Baghwan (sekteleider).


gemiddelde kosten


India is een land waar je echt kunt leven als een koning als je wilt. Vermijd steden zoals Bombay en Delhi en natuurlijk ook de toeristische gebieden en je euro kan je heel ver brengen. Maar als je meer wilt besteden kan dit in India ook. Het is wel zo dat je vaak in musea en andere bezienswaardigheden als (Westerse) toerist tot 25x meer moet betalen dan de lokale bevolking. Desalniettemin kun je met heel weinig heel veel doen – accommodatie, transport, eten en bezienswaardigheden, alles kan zeer goedkoop in India al stijgen de prijzen de afgelopen jaren wel een stuk sneller.


wanneer te gaan


Met grote regionale verschillen zijn de beste, algemene reismaanden voor India december t/m februari. Na de aangename zonnige dagen van deze wintermaanden valt er een verstikkende deken over het land. De droge hitte houdt aan tot mei, maar de moessonregens die dan volgen brengen alleen nattigheid en geen verkoeling. De Indiase kustgebieden worden vooral in het oosten tussen juni en oktober geteisterd door tropische stormen en vloedgolven.


filmsAndere films zijn: 

 • Hyderabad Blues (1998; 7,3);
 • Dilwale Dulhania Le Jayenge (1995; 8,3);
 • Ghandi (1982; 8.1);
 • Meenaxi; tale of 3 cities (2004; 6,4);
 • The Way Back (2010; 7,3);
 • Black (2005; 8.3);
 • The Jungle book (1942; 6,8);
 • Monsoon wedding (2001; 7,4);
 • The Legend of Bhagat Singh (2002; 8,1);
 • Pyaar Ke Side Effects (2006; 6,8);
 • Mr and Mrs Iyer (2002; 8,0);
 • Lagaan (2001; 8,2)

boeken


Tarun J Tejpal       

Ramachandra Guha & R. Guha

Kiran Desai  

William Dalrymple

Sarah MacDonald  

Vikram Seth 

Gita Mehta   

Ben Claessens

William Dalrympe

Shalman Rushdie

Patrick French

Kiran Desai  

Rohinton Mistry

William Scutliffe

Gregory David Roberts

Anita Desai  

Winand M. Callewaert e.a.

Will Randall

Pankaj Mishra

Alexander Frater     

Salman Rushdie    

Christopher Kremmer

Arundhati Roy

“The Alchemy of Desire” 

“De geschiedenis van de grootste democratie”

“Hullaboo in the Guava Orchard”

“The Age of Kali”

“Holy cow”

“A Suitable boy”

“Karma Cola”

“Mahatma Gandhi, Facetten van zijn filosofie”

“White Mughals”

“Midnight’s children”

“De vrijheid of de dood”

“The inheritance”

“A Fine Balance”

“Are you experienced”

“Shantaram”

“Journey to Ithaca”

“Een geschiedenis van India”

Indian Summer”

“The Romantics”

“Chasing the Monsoon”

“Shalimar de clown”

“Inhaling the Mahatma”

“The God of Small Things”links algemeenzie ook: