Achtergrondinformatie - Finland

"vervolgoorlog" (1941-1944)



voorgeschiedenis


In de Winteroorlog was de Sovjet-Unie, na eerst zware diplomatieke druk te hebben uitgeoefend, Finland onverwachts binnengevallen. Ondanks een golf van sympathie bij zowel de geallieerden als Italië, wilde niemand de machtige neutrale Sovjet-Unie irriteren, en moest Finland de strijd alleen voeren.

 

Ondanks spectaculaire overwinningen moesten de Finnen uiteindelijk voor de numerieke Russische overmacht zwichten, grote delen van het grensgebied afstaan, en o.a. de militaire basis Hanko verpachten. De Finnen waren diep teleurgesteld, zeker toen Rusland nog meer eisen ging stellen. Zij werden op deze manier gewillig en gemakkelijk in de armen van de Duitse diplomatie gedreven.

 

Ook zouden Duitse soldaten gebruik mogen maken van Fins grondgebied. De Duitsers sloten een bijstandspact met Finland, en beloofden teruggave van de verloren gebieden als Finland deel zou nemen aan de veldtocht tegen de Sovjet-Unie.


operatie barbarossa


Op 25 juni 1941 vielen de Finnen de Sovjet-Unie binnen, tegelijkertijd met de Duitsers, en gesteund door een Duits leger uit het bezette Noorwegen.

 

De verloren gebieden werden snel heroverd, doordat de Sovjet-Unie haar verdediging moest concentreren op de aanval van de Duitsers. De Finnen stootten echter door en bezetten heel Oost-Karelië, een gebied dat tot dan toe nog nooit tot het Finse of Zweeds-Finse grondgebied had behoord.

 

De precieze redenen voor de bezetting van Oost-Karelië zijn nog altijd onduidelijk. Volgens historici wilde de politieke en militaire top het 'extra' gebied enerzijds gebruiken als onderhandelingsruimte, omdat men er van overtuigd was dat er vroeg of laat weer met de Sovjets moest worden onderhandeld.

 

Anderzijds speelden nationalistische ideeën over een 'Groot-Finland' een rol, waarbij de Karelische bevolking – die ook een Finoegrische taal sprak en als broedervolk werd beschouwd – van de Sovjetoverheersing bevrijd zou moeten worden.

 

Feit is wel dat Finland hierdoor de sympathie van de Geallieerden verloren, die de Sovjet-Unie steunden in de strijd tegen Duitsland. Het Verenigd Koninkrijk verklaarde Finland uiteindelijk zelfs de oorlog, zonder overigens tot daadwerkelijke gevechtshandelingen over te gaan.


>> Lees hier meer over de Duitse aanval in Rusland in 1941 (Operatie Barbarossa)



het keerpunt


De Finnen probeerden hun strijd zo veel mogelijk los te zien van de Duitse aanval op de Sovjet-Unie, iets waar ze naar de buitenwereld toe steeds minder goed in slaagden. Desalniettemin gaven de Finnen niet toe aan alle wensen van Duitsland.

 

Ze namen deel aan de omsingeling van Leningrad aan de noordzijde; maar ondanks verzoeken van de Duitsers tot assistentie in de aanval op de stad wilden de Finnen niet actief aan deze strijd deelnemen. Misschien heeft deze houding van de Finnen Leningrad wel gered van de Duitse bezetting.

 

Nadat de Sovjets de Duitsers tot de terugtocht hadden gedwongen kon in 1944 een grote troepenmacht worden vrijgemaakt voor het terugdrijven van de Finse bezettingsmacht. De tegenaanval op de Finnen werd op 9 juni van dat jaar ingezet, synchroon met de geallieerde landing in Normandië.

 

Net als in de Winteroorlog konden de Finnen niet standhouden tegenover het enorme numerieke overwicht. Van onderhandelingsruimte bleek geen sprake meer. De Finse troepen werden gestaag de grens overgedreven.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Finland. 


het einde van de oorlog


Finland probeerde koortsachtig onder een Sovjet-bezetting uit te komen en de schade zo veel mogelijk te beperken. Er werden achter de schermen onderhandelingen aangeknoopt met Rusland. De Finnen hadden de Duitsers beloofd nooit onderhandelingen aan te gaan zonder hun goedkeuring.

 

De Finse president Ryti werd vervangen door maarschalk en ex-regent Mannerheim om deze clausule te ontwijken. Via Zweden werden de onderhandelingen geheropend.

 

Op 5 september 1944 sloot Finland vrede met de Sovjet-Unie, waarbij de Finnen hun industriële hartland moesten afstaan met Fins-Karelië en de tweede stad van Finland, Viipuri (nu Vyborg), dat wil zeggen ongeveer een achtste van hun grondgebied, en waarbij de Sovjet-Unie de beschikking kreeg over de ijsvrije haven Petsamo (nu Petsjenga) aan de Noordelijke IJszee. Ook moesten herstelbetalingen gedaan worden in de vorm van industriële goederen. Hoewel de “Vervolgoorlog” met ingrijpende vredesvoorwaarden werd afgesloten kon Finland de onafhankelijkheid bewaren.

 

Tot slot werden de Finnen door de Sovjets gedwongen om in kort tijdsbestek de Duitse troepen uit hun land te verdrijven. Dit leidde tot de zogenaamde Laplandoorlog die tot in 1945 duurde. Mannerheim probeerde het met de Duitsers op een akkoord te gooien, maar deze voelden zich verraden. Ze trokken zich wel terug, via Lapland naar Noorwegen, maar niet vreedzaam. Het kwam tot schermutselingen met de Finse achtervolgers, waarna de Duitsers zich van de "tactiek van de verschroeide aarde" bedienden.

 

Veel plaatsen in Lapland (die voornamelijk uit houten huizen bestonden) werden compleet in de as gelegd, waaronder de Lapse hoofdstad Rovaniemi. 



het einde


Door het verlies van Fins-Karelië was Finland genoodzaakt om een achtste van de bevolking te verhuizen. De Sovjet-Unie liet dit gebied later weer bevolken met mensen uit verschillende gebieden, zoals de Oekraïense SSR.

 

Tijdens de Winteroorlog, Vervolgoorlog en de periode na de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 70.000 kinderen geëvacueerd naar andere landen. Deze Finse oorlogskinderen werden vooral naar Zweden gestuurd om de situatie voor hun ouders makkelijker te maken die waren uitgestuurd om huizen te herbouwen in Karelië toen dat net was heroverd.

 

Al met al kwam Finland er, vergeleken met Centraal-Europese landen als Polen, Hongarije, Tsjechoslowakije en Roemenië vrij genadig van af. Buiten het afstaan van de marinebasis Porkkala (bij Helsinki) tot 1955 werden er geen Russische troepen in Finland gelegerd. De Finnen werd het vergund een eigen koers te varen, zolang ze hun grote buurman in het oosten niet in de wielen reden.

 

Omdat Finland vooral in natura de Russen moest afbetalen zou de Finse naoorlogse machinebouw, vandaag de dag een van de pijlers van de economie, ontwikkeld worden. 



zie ook: