Toledo

Bezienswaardigheden - Spanje




inleiding


Toledo ligt aan een bocht van de rivier de Taag en wordt weleens klein Rome genoemd. Dit vanwege z’n oude centrum met een labyrint aan kleine smalle steegjes, verborgen binnenplaatsen en leuke romantische belegen straatjes. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

Toledo is de oude hoofdstad van Spanje en bevat oude Romeinse, Moorse, Joodse en Christelijke bouwwerken uit z’n rijke verleden. Z’n locatie is hoog boven de Taag rivier en de stad is een van de grootste publiekstrekkers van het land qua toerisme.

 

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn is het centrale plein Plaza de Zocodover, de kathedraal en de Alcazar. 


highlights


Binnenstad Toledo:

Plaza de Zocodover is het middelpunt van de stad Toledo en is omringd door talloze terrasjes. Het was hier dat van het jaar 1465 tot 1960 de grote markt werd gehouden. Ook werden hier stierengevechten gehouden alsmede openbare verbrandingen van criminelen. Het plein herbergt een keur aan verschillende bouwstijlen van verschillende perioden en invloeden.

 

Iets ten zuiden van het centrale plein, op het hoogste punt van de stad ligt de Alcazar van Toledo. In de derde eeuw werd het fort door de Romeinen gebouwd als zetel van het romeinse protectoraat van waaruit de gehele stad kon worden overzien. In de zesde eeuw werd het bouwwerk door de Visigoten gebruikt als paleis om in de achtste eeuw dienst te doen als Arabische vesting.

 

Na de verovering van Toledo op moslims in 1085, werd de Arabische vesting gerestaureerd door de christenen en gebruikt als militair bolwerk tijdens de regeerperiode van verschillende vorsten.

 

Toen Karel V de stad Toledo (samen met Granada) uitriep tot hoofdzetel van zijn keizerrijk, liet hij het Alcázar in 1535 aanzienlijk verbouwen en verfraaien tot officiële residentie van zijn rijk. In 1521 werd Hernando Cortés door Karel V ontvangen in het Alcázar na Cortés zijn verovering op de Azteken. Toen Philips II de residentie naar Madrid verhuisde (van 1559-1561 resideerde hij echter weer in Toledo),verloor de stad haar politieke betekenis. 

 

De Spaanse burgeroorlog

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het Alcázar verdedigd tegen de overweldigende Spaanse Republikeinse krachten in het Beleg van het Alcázar onder leiding van kolonel José Moscardó Ituarte.

 

Na een uitputtingsslag van 2 maanden werd het Alcázar op 27 september ontzet door Franco, die enkele dagen later door zijn medestanders tot leider zou worden uitgeroepen.

 

Uiteindelijk liet Franco het Alcázar weer opknappen, nadat hij het eerder had vernield. Na de oorlog werd het herbouwd en herbergt nu de bibliotheek van Castilië-La Mancha en het legermuseum (Museo del Ejército).

 

Deze richt zich op de geschiedenis van de verschillende Spaanse legereenheden. Getoond worden vlaggen, uniformen, wapens en schaalmodellen. Het museum heeft ongeveer 18.000 voorwerpen en is onderverdeeld in verschillende thema's zoals het Vreemdelingenlegioen. Het museum is bekend vanwege de grote collectie kanonnen. 

 

Symbool van de stad

De Kathedraal van Toledo (Catedral de Santa María de Toledo of Catedral Primada de Toledo) in Toledo is een van de belangrijkste gotische kathedralen van Spanje. Ze werd gebouwd tussen 1227 en 1493 op de plaats van een voormalige Moorse moskee en is gewijd aan Maria. Al tijdens de bezetting van de Visigoten was de kathedraal het centrum van religieus Toledo – nu heeft het een keur aan verschillende bouwstijlen. 

 

De binnenstad van Toledo telt nog ontelbare monumenten zowel kerken, kloosters als musea en een Joodse en Islamitische wijk. 


>> Lees hier verder over de Spaanse burgeroorlog



geschiedenis - toledo


Toledo, een van de oudste steden van Spanje, was vroeger de hoofdstad van de Iberische Carpetanen en werd in 192 v.Chr. door de Romeinen veroverd, die haar Toletum noemden.

 

Onder de koning van de Visigoten Atanagild was de stad van 534 tot 712 opnieuw hoofdstad en werden er talrijke concilies gehouden. Vanwege de constante problemen tussen de verschillende leiders van de Visigoten raakte het rijk in verval en werd de stad door de Moren veroverd.

 

In de Moorse tijd (712-1085) heette de stad Tolaitola en werd het al snel de belangrijkste Islamitische stad in Centraal Spanje.

 

Toen Cordoba in elkaar stortte als hoofdstad werd het zelfs tot 1035 de zetel van een emir onder het opperbevel van de kalief van Córdoba; daarna beleefde de stad als zelfstandig koninkrijk (taifa Toledo) een bloeitijd door de wapenfabricage, en de zijde- en wolindustrie. Ook de wetenschap werd op hoog niveau beoefend.

 

De christelijke bewoners, de Mozaraben (dat wil zeggen Arabische knechten of onechte Arabieren) namen de Arabische taal over, die ook later nog lange tijd, naast het Spaans, bleef bestaan en pas in 1580 werd verboden. 

 

Van minder belang

In 1085 bezette de Castiliaanse koning Alfonso VI de stad. In 1087 werd ze de residentie van de koningen van Castilië en tevens het kerkelijk centrum van heel Spanje. De namen van de kardinalen en aartsbisschoppen Mendoza, Jiménez, Al Bornoz e.a. zijn verbonden met de belangrijkste gebeurtenissen van de Spaanse geschiedenis uit die tijd. Hier begon in 1520 de volksopstand van de Comuneros.

 

Toen Philips II de residentie naar Madrid verhuisde (van 1559-1561 resideerde hij echter weer in Toledo), verloor de stad haar politieke betekenis. In het begin van de Spaanse burgeroorlog (1936 – 1939) werd Toledo beroemd door het beleg van het Alcázar.

 

Nationalistische troepen en sommige burgers werden geruime tijd belegerd totdat ze ontzet werden door troepen uit het zuiden. Door die opdeling zou Franco (volgens sommige histori) een grove fout hebben gemaakt om niet alles op Madrid te zetten. In 1986 zou de historische binnenstad van Toledo op de UNESCO werelderfgoed worden gezet. 


>> Lees hier de gehele Spaanse GESCHIEDENIS



toledo - tips & advies (2007)


Recent is Toledo aangesloten op het Spaanse hogesnelheidsnet, door een aftakking van de HSL Madrid-Sevilla/Málaga. Toledo wordt nu niet meer alleen bediend door regionale treinen. In verband met de verplichte reservering en tarieven van de HSL nemen echter ook veel reizigers de snelbus van/naar Madrid.

 

Het treinstation ligt net even (aan de andere kant van de rivier de Taag) ten oosten van het centrum. Het busstation ligt een paar honderd meter ten noorden van de binnenstad. Connecties met Madrid zijn alom. 


Naam               : Camping El Greco

Prijs                  : 6 euro pp, 5,75 euro per tent

Tel.nr.               : 925 22 00 90

Email               : www.campingelgreco.ya.st

 

Inhoud:

De camping ligt op ongeveer 2,5 km ten zuidwesten van het centrum van Toledo. Deze ligt aan de weg La Puebla de Montalban en geeft een prachtig zicht op de stad en heeft een zwembad en een restaurant.

 

Neem bus 7 vanaf het busstation. 



zie ook:




meer links:


Cordoba

ARGENTINIE

Córdoba is de tweede stad van Argentinië en werd in de 16e eeuw gesticht door de Spanjaarden. 

Verona

ITALIE

De romantische stad Verona is wereld beroemd vanwege het balkon van Romeo en Juliette.