Soezdal (Gouden Ring)

Reisverhalen - Rusland



Op weg naar de gouden ring


Soezdal is een stad met zo’n 14.000 inwoners gelegen aan de rivier Kamenka en onderdeel van de “gouden ring” rond Moskou. De geschiedenis van Soezdal gaat in ieder geval terug tot de 11e eeuw en was ooit de hoofdstad van verschillende Russische vorstendommen, waarvan de belangrijkste Vladimir-Soezdal was.

 

Met het afnemen van de politieke betekenis van de stad, nam de kerkelijke betekenis van de stad toe. Tsaar Peter de Grote dwong zijn eerste vrouw, Evdokia Lopoechina, om non te worden in het Pokrov-klooster in Soezdal.

 

In een ander klooster staat het graf van vorst Dmitri Pozjarski, samen met de boer Minin de held van de opstand tegen de Poolse overheersing van Rusland in 1612.

 

Sinds 1992 staan het Kremlin van Soezdal, de Kathedraal van de Geboorte van de Moeder Gods, en het Sint-Euthymiusklooster, samen met vijf andere monumenten, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, als onderdeel van de inschrijving Witte monumenten van Vladimir en Soezdal.


De elektric naar Vladimir


Aangekomen op het treinstation in Moskou vind ik na rondvragen en gokken op het juiste perron. Als de trein eraan komt richting “Vladimir” begint het duwen en trekken al maar gelukkig ben ik zwaar beladen.

 

Waar ik nog wacht tot alle mensen zijn uitgestapt stappen anderen direct de trein in en komen in gedrang met de mensen die de trein willen verlaten. Naast mij houd ik een plekje vrij voor m’n kleine Indiase vriend (net ontmoet op het perron) die uit Bombay schijnt te komen en deze weken echt heel Rusland moet doorreizen voor zaken.

 

Het is weer zo’n “electric” trein met houden banken en ik voel mijn moeheid als de trein vertrekt met een flinke schok. Ik kijk naar buiten terwijl inmiddels de regen met bakken naar beneden komt en wij tijden lang langs bossen en soms een dorp of fabriek rijden. Het is tien voor half twaalf als wij in “Vladimir” uitstappen. Ik koop een busticket en de kaartjes schijnen op stoel te worden verkocht en ik heb plaatsje “0”.

 

Blijkbaar moet ik staan! Het busje zit bomvol en ik hoor wat toeristen achter mij als we richting “Suzdal” rijden. Een prachtig rood gordijntje zit voor de ramen en ik zal een uur niets zien dan het achterhoofd van de jongen die voor mij staat en een Aziatisch stel dat schijnbaar ook gaat toeristen.


Slapen in een gostevoy dom


We stoppen bij een zeer modern busstation buiten de stad en de chauffeur maakt duidelijk dat hij naar het centrum gaat maar dat je dan wel 6 Roebels extra moet betalen. Tien minuten later stap ik uit in het centrum van Suzdal, geen idee waar ik vanavond ga slapen.

 

In m’n reisgids stond een heel verhaal over het feit dat je hier eigenlijk in een “gostevoy Dom” moet gaan slapen, de enige betaalbare plaats alhier. Ik moet de rivier oversteken en kom in een woonwijk met een klooster waar heel veel oude houten huizen staan en ladá’s voor de deuren en poorten staan.

 

Bij de eerste twee (gast)huizen schrik ik mij rot van de prijzen die ze durven te vragen. Bij degene in de gids komt na een tijdlang wachten eindelijk een heel oud vrouwtje naar de poort – ik weet niet wat ze precies zegt natuurlijk maar het lijkt erop dat ze of vol zit, of geen Westerse toeristen wilt of geen hostel meer heeft. Blijven kan ik niet, da’s duidelijk. Bij de derde is het weer schrikbarend duur (ik klop gewoonweg op deuren) en bij de vierde is het vol.

 

Wel loopt deze vrouw mee naar een ander prachtig blauw houten huis en ringelt aan de deur. Eerst schoenen uit. Hier is nog plek en de vrouw laat mij een balzaal zien met drie bedden. Hier wil ze 1500 Roebel voor hebben, omgerekend 30 euro. Ik vraag of ze niet een kleinere kamer heeft en die blijkt ze te hebben; ze vraagt wat ik hiervoor wil geven en ik gok op 500 Roebels.

 

Ze gaat gelukkig akkoord – misschien omdat ik zeg dat in Moskou ik nog minder heb betaald of dat ik zei dat ik twee nachten wil blijven. Als ik wil betalen vraag ik of misschien, heel misschien ook een klein ontbijtje inclusief is. Een beetje lacherig zegt ze dat dat goed is.



De redder van Sint Euthymius


Aan het einde van de straat wandel ik waar een klein voetgangers bruggetje over de rivier naar de buitenmuren van het grootste klooster van Suzdal leidt; het klooster van de redder van “Sint Euthymius”. Prachtige grote rode baksteen torens met hout aangekleed en een lange muur en dan de ingang naar het klooster.

 

Je kunt afzonderlijk alle gebouwen van het klooster bezoeken of een all-inn ticket kopen maar de prijzen zijn aanzienlijk - ik besluit alleen een ticket te kopen voor de gronden van het klooster. Er is een grote binnentuin waar zoals waarschijnlijk in oude tijden al fruit en groenten werden verbouwd – veilig achter de hoge muren.

 

Het is een stad in een stad; er is een gevangenis, een hospitaal en talloze kerken. Ik wandel langs een groepje vrouwen die een traditionele dans op voeren, zingen en natuurlijk gekleed zijn in Middeleeuwse kledij. Ik wandel naar de andere uitgang en geniet in de hoofdstraat van de stad in de “Gouden Ring” van de prachtige vervallen oude houten huizen die in allerlei kleuren geverfd zijn en schitterende vensters hebben.

 

Het is altijd even zoeken naar wat een winkel is in Rusland – je weet nooit wat je binnen aantreft. Als je denkt dat het een broodjeszaak is kom je een striptent binnen, als je het Historisch Museum denkt te bezoeken sta je midden in een kantoortuin waarbij iedereen je vreemd aankijkt. Ik vind de supermarkt en wandel terug naar mijn gasthuis.


De Bijbelse “Pussy Riot”


De volgende dag wandel ik dezelfde weg terug als ik gisteren naar het hostel heb gelopen maar loop er een stuk relaxter en lichter bij. Op “Torgovaya” zitten op een stenen muurtje talloze oudere vrouwen (baboeshka’s) en mannetjes hun waar te verkopen. Ik zie honing, bloemen, uien, aardbeien, kersen, knoflook, aardappelen en nog veel meer – alles in kleine hoeveelheden.

 

Misschien vroeger zaten ze tussen de bogen die het witte gebouw aan de overzijde heeft maar hier zitten nu moderne winkels onder een arcade. Ik wandel nog een stuk verder waar ik nog meer houten huizen en lada’s zie en sla dan af richting het “Kremlin” van Suzdal.

 

Ik wandel de oude wallen op van het gefortificeerde gedeelte en heb een prachtig zicht op de binnentuin met een oude houten kerk (die hier naartoe verplaats is blijkt) en natuurlijk de schitterende “kerk van de heilige maagd Maria” met z’n ongeloofwaardige blauwe ui-koepels getooid met gouden sterren. 

 

Naar de prachtige kerk

Aan de overkant bij het museum kijk ik op de menukaart – je kunt wederom allemaal kaartjes kopen voor de losse bezienswaardigheden of een all-inn ticket kopen. Ik besluit alleen een kaartje te kopen voor de kerk en betaal de 80 Roebels entree.

 

De kerk is prachtig versierd – gebouwd in 1220 maar waarschijnlijk helemaal gerenoveerd en opnieuw gebouwd tijdens de Middeleeuwen blijft het een indrukwekkend geheel.

 

Een altaar geheel in goud gehuld, kaarsenstandaards en andere Bijbelse bezienswaardigheden. De Bijbelse fresco’s zijn in heldere blauwe kleuren geverfd en zijn tussen de 13e en 16e aangebracht en zijn schitterend. Alles is goud wat er blinkt en ik kijk m’n ogen uit ook al heb ik het wel het een en ander gezien. De monniken geven een mini-concert waardoor ik de mogelijkheid krijg foto’s te nemen van de gehele kerk zonder toergroepen die hier met grote getalen de stad binnenrijden. 

 

Terwijl ik luister naar deze Russische monniken van de Orthodoxe kerk sta ik even stil bij de bandleden van de band “Pussy Riot” die maandenlang in het gevang hebben gezeten omdat ze optraden in een kerk en het gemunt hadden op zittend president “Poetin”. Ik loop nog een rondje over het terrein van het Kremlin en doe wat boodschappen op de weg terug naar het hostel.



soezdal - tips & advies


Suzdal – Moskou: vanaf het centrum van Suzdal zul je waarschijnlijk eerst naar het busstation moeten gaan wat zo’n 10 minuten rijden buiten de stad ligt. Deze korte trip kost 6 Roebel.

 

Daarvandaan is het een uur met de bus naar de stad Vladimir – waar je kunt overstappen op de trein of bus naar Moskou (333 Roebels).

 

TIP: er zijn verschillende treinen die vanaf “Vladimir” naar Moskou vertrekken met zeer verschillende prijzen. Let daar dus op – soms kun je beter (goedkoper) de bus nemen.


Vlakbij het “hostel” (zie onder) zit een aardig (eet)cafeetje – niet te duur, traditioneel en vlakbij je slaapplaats wat inhoudt dat er weinig andere toeristen komen.


  • Naam : Gostevoy Dom (gasthuis) Zakharovykh

Adres : schuin tegenover (straatje achter) “the intersession” klooster

Prijs : 550 Roebel (single incl. ontbijtje

Tel.nr : 8 (960) 7342073

 

Inhoud:

Van de buitenkant is het al een perfect plaatje om te zien – een prachtig fel gekleurd houten huisje in een rustig straatje vlakbij het “intercession” klooster en op loopafstand van de andere bezienswaardigheden. De vriendelijke vrouw die voor de verandering ook Engels spreekt heeft vier kamers, een keuken (die ze zelf ook gebruikt), een zeer schone wc- en doucheruimte en een eigen opgang.

 

Zij woont zelf in een klein huisje ernaast waar ze nu met een eigen keuken bezig zijn. Mijn kamer had een 2- en 1 persoon bed en was super schoon. Er is ook WIFI en TV. Een perfecte plek om na Moskou’s energie hier even tot rust te komen.


BESTEDINGSTIJD:

Om een beetje een idee te krijgen van deze stad “in de gouden ring” moet je minstens twee dagen blijven en minstens 1 nacht blijven slapen. Zodoende kun je het stadje rustig bekijken, de sfeer beproeven en de verschillende “sites” op je gemak bekijken.

 

TIPS:

Als je meerdere dingen wilt bekijken kun je beter een “combi” ticket kopen.



lees ook:




meer links:


Kuressaare. Saaremaa

ESTLAND

Kuressaare's kasteel op Saaremaa eiland is het best geconserveerde kasteel van de Baltische Staten. 

Hattuvaara

FINLAND

Bijna tegen de Russische grens aan ligt Hattuvaara met het oudste kerkje van Finland - uit 1790.