Villach

Reisverhalen - Oostenrijk



inleiding


Ik bedank de man die mij net op de parkeerplaats van het bunkermuseum net over de grens van Slovenië in Oostenrijk heeft afgezet en zet m’n tas op de grond. Even nadenken – het oorlogsmuseum moet net open zijn, ik kan hier gewoonweg met “euro” betalen en ik heb het toch maar weer even gedaan vandaag.

 

Het moet niet zo’n probleem zijn hiervandaan straks naar de Oostenrijkse stad Villach te liften neem ik aan. Ondanks het feit dat het nog vroeg is staan er wel wat auto’s geparkeerd hier op de kleine parkeerplaats langs de weg en het is even zoeken waar ik nu precies heen moet.

 

Er loopt een breed grindpad de heuvel op en ik besluit deze te nemen, niet omdat er een bord staat maar omdat het de enige weg is die er is.

 

Ik passeer wat kleine kokers die uit de heuvel steken en zeker te maken hebben met de bunkers die hoogstwaarschijnlijk onder de aarde verstopt liggen.

 

Dan zie ik de entree van het bunkermuseum en maak kennis met de jongen die in de souvenirwinkel werkt en de kaartjes verkoopt. We zitten op 1000 meter hoogte. 


de nucleaire bunker


Voordat ik m’n wandeling begin zet ik m’n grote tas naast de verkoopsouvenirs die bestaan uit helmen, legerjassen en boeken. Verlost van dit “kwaad” drink ik een kop koffie (dacht dat deze gratis was maar moest 1,50 euro betalen) en laat mij uitleggen hoe ik het beste de route kan lopen zodat ik niets mis.

 

Eerst naar het noorden, dan terug en dan de rest van het buitenmuseum. Ik open de groene deur achterin het museum, wat eigenlijk een aantal groene containers zijn die aan elkaar verbonden zijn en kom uit bij een veldkeuken en wat latrines. Daar begint een gegraven loopgraaf met betonnen zijkanten en een camouflage net eroverheen van ijzer en groen plastic waar inmiddels veel gevallen bladeren op liggen.

 

Ondergrondse ruimte

De eerste bunker die ik tegenkom is deels onder de grond te vinden en is klammig en vochtig – je kunt amper dingen aanraken en hij is ook grotendeels leeg – er staan wat stoelen in, wat oude ijzeren inklapbedden en dat is het.

 

Verder door de loopgraaf en ik kom uit bij twee groen geverfde kleine bunkers en een wat lijkt op een nucleaire bunker met ligbedden achterin – het heeft ok wat weg van een capsule die naar de maan vertrekt. Het licht gaat aan zodra ik binnenkom. Een kruispunt van meerdere molsophopingen (daarop lijken de loopgraven als je eroverheen kijkt) en ik ga terug naar het beginpunt. 


>> Lees over de Russische tegenhanger van Villach


wandeling door de loopgraven


Delen van de loopgraven zijn geheel ondergronds en lijken op een betonnen pad als in oude metro’s. Het lijkt soms wel op een doolhof aan loopgraven.

 

Bij een van de kamertjes in wederom een zeer klamme bunker klim ik het ijzeren natte trappetje omhoog om nou te zien wat daar is – het is nog een flinke klim en ik zie weinig – hier staat geen geschut in en het lijkt erop alsof deze werkt gebruikt als uitkijkpost.

 

Je kunt hier wel lekker zitten – volgens mij is het niet echt de bedoeling dat je naar boven klimt en ze hebben ook de geul deels dichtgemaakt. In sommige bunkers moet je wel 10 meter klimmen voordat je in de (geschut)koepel terecht komt heb ik van de jongen bij het begin vernomen.

 

Tankkoepels

Ik kan alleen nog door een klein spleetje naar buiten kijken. Helemaal achterin na wederom een lange tocht door betonnen loopgraven (deels ondergronds, deels bovengronds) kom ik boven de grond uit. Hier staat een tank mooi geposeerd en is helaas de grote bunker met vele kanonslopen die eruit steken op slot. Later zou ik lezen en te horen krijgen dat dit op last is van de huidige Oostenrijkse minister van defensie – geen idee waarom maar het is wel balen want hier staan hele tanks verborgen op een rijtje tezamen met andere geschutskoepels.

 

Ik wandel de heuvel nu af en zie meerdere tankkoepels in betonnen bakken staan, op een rijtje, onder elkaar. Ook ligt hier een legerboot die over de Donau heeft gevaren, wat kanonnen en grote rollen prikkeldraad en drakentanden. Wat mist hier zijn Engelse informatiepanels die je informeren over wat je ziet, waar het voor diende en of het ooit gebruikt was – dat laatste is makkelijk te beantwoorden – “nee”. Ik vraag mij overigens opeens ook af of “wij” in Nederland ook zo’n “Koude Oorlog” bunker hebben?

 

En waar zou het koningshuis in schuilen mocht er een nucleaire aanval beginnen? Ik kijk nog in een huisje en schrik mij bijna dood – het ruikt als ik in het donkere hol binnenkom – nu weet ik waar de schapen zijn gebleven die ik aan het begin van m’n tour heb horen blaten. Ze liggen hier rustig in het hoekje naast het geschut te slapen. 


>> Lees ook m'n ervaring in "the best secret of the UK"



villach stad


Ik haal m’n tas op en wandel de heuvel af tot bij de weg. Daar pak ik mijn kartonnetje Villach tevoorschijn en de tweede auto die passeert stopt. Het is een Bosnische man die in Villach woont en werkt en hij wil mij wel even brengen.

 

Een half uurtje later (ik zit een beetje in de knoop met mijzelf vanwege Sbrenenica als we over de oorlog aldaar beginnen), zet hij mij af net ten zuiden van het centrum van de stad.

 

Het centrum is snel gevonden en ik wandel een reisbureautje in waar ik een stads map krijg. Via de opvallende kerk, die het hart van Villach is en de “hoofdstraat” loop ik over de brug van de Drau rivier, richting het informatiecentrum.

 

Daar win ik info in m.b.t. campings, bezienswaardigheden in de stad en mag ik m’n grote tas even achterlaten. Op een bankje in het zonnetje bij het Raadhuis pak ik m’n spullen en begin te lezen.

 

Gesticht door de Romeinen maar daarvoor al een belangrijke (handels)route ook vanwege de thermische baden alhier. De handel was goed (ook vanwege de aanwezigheid van ijzer in de grond en de stad Venetië vlakbij) al had de stad vaak te kampen met aardbevingen, branden en epidemieën.

 

Ik kijk ‘ns op naar de mensen die hier in groen pak foldertjes aan het ronddelen zijn – ik verwacht hier snel nieuwe verkiezingen.

 

Ik lees verder; van 1809 tot 1813 de stad was bezet door Napoleon en z’n legers. Tijdens WWI was Villach een belangrijk centrum omdat de frontlijn met Italië niet ver weg lag en in WWII werd de stad niet minder dan 52 keer gebombardeerd. De stad was een mikpunt aangezien het een belangrijke spoorlijnverbinding had met omringende landen en Oostenrijk zelf.

 

Om die reden (en vanwege eerder genoemde problemen) is er weinig over van de oude historische binnenstad. 


schlager-muziek


Het wordt heet hier op het bankje en ik besluit een rondje te gaan lopen. Bij huizen in de hoofdstraat, die sinds de jaren 80 een voetgangersgebied is, schijn je nog de overblijfselen van de Geallieerde bombardementen te kunnen zien.

 

Het is een kort rondje – de St. Jacob’s kerk blijkt het middelpunt en het embleem te zijn van de stad en alleen rond hier zijn nog wat kleine kronkelstraatjes te zien.

 

Wat opvalt nu ik echt terug ben in “Europa” – de aanwezigheid van moslims (de eerste hoofddoekjes die ik in weken zie) en de eerste bedelaars. Al snel ben ik terug in de hoofdstraat waar ik een (hoe kan het ook anders) “Wienerschnitzel” en wat patatjes’ eet. Ik haal m’n tas op en wandel door de nieuwbouwwijken (waar niets te beleven valt) naar de camping wat zo’n 3 km van het treinstation af is.

 

De straten zijn hier uitgestorven. Ik check in en wandel wat rond in deze wijk.  

 

De camping

Als het donker wordt wandel ik naar het receptiehuisje en vraag of er een bar is hier en zoja hoe laat deze dicht gaat. Er is een soort van café-restaurant maar deze sluit over 5 minuten; de vrouw loopt met mij mee naar het receptiehuisje waar ik m’n geld mag overhandigen.

 

Nee, helaas WIFI is er niet – misschien volgend jaar. Ik zwalk terug naar m’n tent en vraag mij af wat te doen – het is net over half acht en het is aardedonker – het enige wat verlicht is m’n tent – iets wat juist niet moet.

 

Ze hadden het over een pizzeria hier vlakbij waar internet zou zijn en waar ik zou kunnen zitten. Daar aangekomen blijkt het een soort van wegrestaurant te zijn, best wel sjeik en ik durf niet ‘ns naar binnen. Ik wandel wat in het rond, loop dan maar terug en duik de douche in. Deze is tenminste wel heet maar kan nergens de douchekop ophangen zodat het blank staat als ik eronder vandaan kom. 

 

Ik kleed mij om (doe m’n warme kleding voor de nacht aan) en ga naar de wc’s waar ik m’n tanden poets. Hier staat schlagermuziek op en het is echt heel ouderwets aangekleed. Alsof ik m’n tante op de camping binnen sta. Helemaal klaar voor de avond wandel ik richting de verlichting en daar staat m’n “plek” voor de nacht. 



villach - tips & advies (2013)


  • Naam : Bunker museum

Adres         : Wurzenpass-BundesstraBe B109 (2,5 km voor de oude grens) 

Prijs           : 7 euro

Tijd             : van 10:00 tot 18:00 (maar niet elke dag – kijk op de website)

Website     : www.bunkermuseum.at

 

Inhoud:

Dit enige Oostenrijkse Koude Oorlogsmuseum is tot 2005 geheim gehouden, zelfs voor de eigen lokale bevolking. Het bevat een netwerk van bunkers, loopgraven en andere fortificaties en moest het kleine Alpenstaatje beschermen tegen het machtige Rode Leger en andere soldaten die het land wilden doorkruizen. Het is gebouwd tussen de jaren 1963 en 1995 en was operationeel tot 2002.

 

Natuurlijk (kun je bijna zeggen) is deze fortificatie op de Wurzenpass gebouwd  (1000 tot 1500 meter hoogte) vlakbij het strategische Villach waar de vallei is die toegang geeft voor Oostenrijk. Ook zijn er Oostenrijkse soldaten actief geweest tijdens de opstand (lente) in Praag (1968) en ook tijdens de Joegoslavië oorlogen (en dan vooral de eerste in Slovenië in 1991). 

 

Je krijgt een folder mee in je eigen taal en een route die je kunt lopen (zonder gids). Je wandelt van ondergrondse bunker naar andere bunkers door gegraven betonnen loopgraven overdekt met camouflage en sommige zijn overdekt. Alles is klam en smerig en de bunkers binnen zijn niet heel interessant omdat ze zo goed als leeg zijn. Een gedeelte waar de grote verschillende kanonnen instaan was afgesloten gezien een geschil met de huidige Oostenrijkse minister van defensie.

 

Aan het einde gekomen kom je echt boven de grond en zie je een groot aantal tanks en geschutskoepels, een leger benzineboot die over de “Donau” voer in geval van nood, kanonnen en ander wapentuig. Sommige staan in houten huisjes waar alleen grote lopen uitsteken. Ik vond de informatie wat karig – had graag willen weten hoeveel soldaten hier gelegerd waren, wat precies de plannen waren toen zij hier wel in actie kwamen en de operatieplannen indien Rusland zou binnenvallen.

 

Interessant en extra indrukwekkend is het feit dat het zo lang voor de mensen geheim is gehouden en nu is vrijgegeven. Ook het uitzicht over de, de strategische vallei is indrukwekkend. 



Naam           : Camping Seehof (Kirschenteuher)

Adres           : Campingweg 12

Prijs              : 13,90 euro (6 pp, 3 tent, 1,40 belasting en 1,50 voor water )

Tel.nr.           : +43 (0) 676/843740713

Website        : www.campingseehof.at

 

Inhoud:

Deze kleine camping (de meest dichtbijzijndste van de stad Villach) ligt ongeveer 3k m ten noorden van het centrum van Villach aan het meertje Vassacher See. Er is een klein restaurantje, winkeltje en er is een hoekje waar tenten kunnen staan (het restaurant –café gaat o 1900 dicht).

 

Iets verderop is een houten picknicktafel. Vervelend is wel dat het naast een ventweg ligt en daarboven ligt een grotere (en veel drukkere weg naar Klagenfurt) en je de auto’s constant hoort langs suizen. Voor de rest staan er heel veel vaste caravans en personeel is ook maar een paar uur per dag aanwezig. Volgens mij zijn ze niet echt berekend op rondtrekkende gasten.

 

Er is geen WIFI (komt misschien volgend jaar) – er is ook geen “binnen” plek waar je kunt zitten. Je betaalt voor het water of je het nu wel of niet gebruikt. De mensen zijn wel vriendelijk. 



zie ook:



meer links:


St. Andrews

SCHOTLAND

De meest geheime bunker van het VK ligt bij St. Andrews in het zuidoosten van Schotland. 

Wunsdorf - Zossen

DUITSLAND

Dit ondergrondse bunkercomplex is tussen 1937 en 1939 gebouwd als hoofdkwartier van het OKH.