PRAKTISCHE INFORMATIE - Nicaragua

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Voor Nicaragua is geen visum nodig; wel dient je paspoort na terugkomst nog een half jaar geldig te zijn.


ambassades


 • Ambassade van Nicaragua in Nederland: Laan Copes van Cattenburch 84, Den Haag (tel.nr. 070-3225063);
 • Ambassade van Nederland in Nicaragua: Calle Erasmus de Rotterdam, Managua (+505 2276 8630

geldzaken


De munteenheid van Nicaragua is de Cordoba (NIO), in de volksmond ook wel peso genoemd. In 2013 is de euro ongeveer 30 C$ waard.

 

Betalen 

Geld kunt u wisselen in casas de cambio, maar Nicaragua is georiënteerd op de VS en vrijwel overal worden dollars geaccepteerd. Toch zou ik aanraden zoveel mogelijk in Cordoba te betalen; ten eerste omdat je dan aangeeft hun van hen te zijn en ten tweede omdat je goedkoper uit bent. De lokale bevolking wisselt ook graag bij de zogenoemde coyotes, wisselaars van zwart geld (Cordoba en dollars maar ook euro’s en ponden) op markten. Dit is echter niet legaal.

 

Pinautomaten 

Zijn in opmars en in (bijna) alle grote steden aanwezig. Let alleen op dat indien je naar het Caribische gebied gaat je wel genoeg Cordoba (het is daar een stuk duurder) en dollars mee hebt. Hier zijn ook veel minder pinautomaten aanwezig. Pin in 1x zoveel mogelijk omdat je een percentage betaalt over het gepinde geld.

 

Fooien 

Veel mensen die in het toerisme werken zijn afhankelijk van de fooi die ze krijgen. Dit is een onmisbaar deel van hun inkomen en zeker voor gidsen vaak het enige dat ze verdienen. Restaurants rekenen normaliter 10% fooi bovenop de rekening. Verwar de fooi niet met de 15% belasting die u op elke rekening vindt.


gezondheid


Er zijn geen verplichte inentingen voor Nicaragua, maar het wordt wel aanbevolen om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A en DTP. Ook een malariakuur is verstandig. Drink in Nicaragua zeker geen leidingwater (dit kan alleen in de stad Esteli). De gezondheidszorg in de grotere steden is relatief goed, maar daarbuiten behoorlijk primitief.


vaccinaties


Zie boven.


veiligheid


Nicaragua is, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, een relatief veilig land. Politieke gevoeligheden zijn er wel, maar leiden  zelden of nooit tot spanningen. Zoals overal geldt natuurlijk wel dat het verstandig is op te letten waar je loopt; zoals altijd let op in drukke gelegenheden waar toeristen zijn – trein- en busstations en luchthavens.  Vooral ’s avonds is het niet raadzaam je alleen op straat te begeven, vooral niet in de hoofdstad Managua. Ook in het Caribische gebied (waar de mensen een stuk armer) zijn is het vaak even oppassen.


taal


De voertaal is Spaans maar vooral in het Carribisch gebied worden andere talen gesproken zoals Engels, Miskito en Creools.


tijdzone


’s Winters is het in Nicaragua 7 uur vroeger dan in Nederland, ’s zomers 8 uur.


electriciteit


In Nicaragua geldt een netspanning van 110 volt. De stekkers verschillen van die in Europa en vaak heeft u een adapter nodig.


feestdagen


01 januari 

21 Maart 

01 mei 

19 juli 

14 september

15 september

02 november

08 december

25 december

Nieuwjaar 

Pasen 

Dag van de Arbeid

Dag van de Revolutie

Herdenking van de Slag van San Jacinto

Onafhankelijkheidsdag

Allerzielen

Onbevlekte ontvangenis van Maria

Kerstmiszie ook: