ALGEMENE INFORMATIE - Nicaragua

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken

klimaat


Nicaragua heeft een tropisch klimaat met grote temperatuurverschillen tussen de regio’s. In het Westen (Pacifische kust) kan het erg warm en benauwd aanvoelen ook al staat er vaak een frisse zeebries. In het droge seizoen (Mei tot November) brengt deze wind dan weer juist veel stof mee. In het midden van het land (de hooglanden) is het overdag lekker warm en aangenaam. Als de zon ondergaat duikelt de temperatuur tot een zeer fijne warmte. ’s Nachts kan het zelfs fris worden, afhankelijk op welke hoogte je aanwezig bent. Het Caribische gebied is vochtig en heet en daar blijft het ook ’s avonds en ’s nachts soms onaangenaam warm. Op de stranden waait een heerlijk windje. Nicaragua ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. De oostelijke helft van het land ligt binnen het bereik van tropische stormen, tropische depressies en orkanen. Tijdens het orkaanseizoen dat duurt van juni tot december is er kans op zware regenval, storm en vloedgolven als gevolg van orkaan activiteit.


geografie


Nicaragua grenst aan de oostkant aan de Caribische Zee en aan de westkant aan de Noordelijke stille Oceaan. In het noorden ligt Honduras en in het zuiden Costa Rica.  

 

Het land is zo’n 3,7 x groter als Nederland.


inwoners


Er wonen zo’n 5,5 miljoen mensen in Nicaragua waarvan 69% bestaat uit zogenaamde “mestiezen” (half Indiaans, half blank). Ongeveer 17% is blank (kolonisten en piraten), 9% zwart (afstammeling voornamelijk van slaven) en 5% Indianen. De Indianen bestaan voornamelijk uit “Miskito’s” die in het Caribische gebied wonen. In de hooglanden wonen verre afstammelingen van de Azteken en de Maya’s. Naast bovenstaande cijfers telt Nicaragua een kleine gemeenschap van mensen uit het Midden Oosten en een paar duizend Chinezen (en Japanners). Ook zie je af en toe een Indiaas gezicht; dit komt omdat de Engelsen goedkope arbeidskrachten uit India haalden (toen de slavernij was afgeschaft) om op de plantages te werken.


natuur


Nicaragua heeft een veelvoud aan verschillende natuurgebieden; het regenwoud, vulkanen en natuurreservaten. Bijna een vijfde is beschermd en dat is ook mogelijk omdat Nicaragua het minst bevolkte land per km2 in Latijns Amerika is. Het oostelijke gedeelte van het land wordt bijna geheel opgeslokt door het tropische regenwoud dat geheel vlak is. Het midden van het land is het centrale bergmassief met als belangrijkste parken het “Bosawas” dat zelfs doorloopt tot ver in Honduras en bijvoorbeeld het bekende en veel bezochte “MIraflor” NP. In het westen dat uitloopt tot de Stille Zuidzee zijn vele bergen met de belangrijkste vulkanen; 40 welgeteld. De belangrijkste zijn “Cerro Negro” en “Monotombo”.  De hoogste berg van Nicaragua is de “Pico Mogoton” die slechts 2107 meter telt. In het zuidwesten zijn ook de twee grootste meren van Latijns Amerika: Laco Managua en Lago de Nicaragua. De belangrijkste rivieren van het land zijn de “San Juan”, de “Tigitapa” en de “Coco”.


dieren


Een veelvoud aan dieren leeft in de vele natuurparken van Nicaragua. Het plan is ooit een “dierencorridor” te maken die de beesten een groene snelweg voorlegt die loopt vanaf Panama tot Mexico. Nicaragua is op de goede weg en heeft twee gigantische grote natuurgebieden die al veel (wilde) dieren huisvesten, ook al is de kans op zien van de grote bekende klein. Het beschermde regenwoud in het noordwesten bevat een overvloed aan diersoorten waaronder panterkatten, wrattenzwijnen, poema's, jaguars, luiaards, krokodillen, navelzwijn, papegaaien, tapirs, pelikanen en slingerapen. Enkele vogelsoorten in dit gebied zijn de kolibrie, de rode specht en de quetzal.In de meren van Nicaragua leven de enige zoetwaterhaaien ter wereld en de kusten worden druk bezocht door verschillende soorten (zee) schildpadden. Er zijn leguanen en slangen, boa constrictors en alligators.


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde: 

  1. Managua *                1.000.000 inwoners
  2. Leon                             140.000 inwoners
  3. Granada                       107.000 inwoners
  4. Masaya                          95.000 inwoners
  5. Matagalpa                      90.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Nicaragua is een republiek en de huidige grondwet van Nicaragua dateert uit 1987. In de grondwet wordt de 'scheiding der machten' geregeld tussen de uitvoerende macht, de wetgevende macht (de Nationale Assemblee) en de juridische macht ook al komt daar in de praktijk weinig van terecht. In 1995 kwam het  leger onder burgerlijk bestuur en de macht van de President (met name de mogelijkheid van herverkiezing) werd beperkt.


religie


De Rooms Katholieke kerk heeft een zeer belangrijke invloed op het leven in Nicaragua. Rond de 60% belijd deze godsdienst ook al is deze vermengd met oude Indiase godsdiensten. “Semana Santa” (Paasfeest) is het belangrijkste feest in het land en je kunt grote optochten en processies zien overal in het land. Er zijn wel degelijk protestgeluiden te horen; vooral aan de Caribische kust waar de Engelsen en piraten andere Christelijke geloven zoals het Protestantse, Anglicaanse en Moravische kerk de belangrijkste geloven zijn. Zij vinden dat het Katholicisme veel te veel invloed heeft op de politiek. Ondanks dat al in 1939 godsdienstvrijheid heerst blijft het Katholieke geloof groeien. Een opvallend feit is dat zo’n 15% in Nicaragua zegt atheïst te zijn.


(nationale) sport


Ondanks het feit dat de meeste Latijns Amerikaanse landen “voetbal” als nationale sport hebben is dit “baseball” in Nicaragua. Voetbal is wel groeiende in populariteit. Naast bovengenoemde sporten zijn er de haangevechten (inclusief het scheermes aan de enkels vastgemaakt) en het gehate stierenvechten.


eten & drinken


De Nicaraguaanse keuken is over het algemeen eenvoudig, voedzaam en gezond. Je zult veel rijst en bonen eten (gallo pinto) tezamen met een stukje kaas, tortilla’s, een ei en vaak een stukje kip of varkensvlees erbij. Ook “Tajadas”, dun gesneden chips van groene bananen en “maduro’s (zoete gefrituurde stukjes platano banaan) zijn populaire bijgerechten. Door de rijke vulkanische grond is er een veelvoud aan groenten en fruit verkrijgbaar die veel verser zijn dan in onze supermarkten. Eten is belangrijk in Nicaragua, en er wordt veel tijd en aandacht aan geschonken. Loop ns naar binnen bij de “ijs” keten “Eskimo” waar ze prima ijsjes verkopen. Er lopen ook genoeg mensen rond met “Eskimo” ijskarretjes maar volgens mij is er een groot kwaliteitsverschil tussen de winkel en de karren. In Nicaragua heb je heerlijke plakcake (heel zoet) en allerlei broodjes met van alles erin (sommige zijn gefrituurd).  

 

Er zijn stalletjes waar je vele (gefrituurde) snacks kunt kopen (soms hamburger, pizza,  shoarma en hotdogs), vlees op de barbecue,brood en snoep (en soft drinks). Daarnaast zijn er  eenvoudige restaurantjes (paladares, comodores) waar vaak buffet wordt aangeboden en/of vaste maaltijden. Tenslotte zijn er de restaurants (vaak op toeristen en rijkere Nicaguarianen toegespitst) met een echte heuse menukaart. Hier betaal je overigens wel vaak een 10% servicekosten extra. De McDonald’s (en andere bekende foodketens) zijn hier nog niet gearriveerd – “Tip Top” komt het dichtstbij en is in alle grotere steden aanwezig. Het is nog vrij rustig (en koud hier) want het is voor de gemiddelde inwoner gewoonweg te prijzig. 

 

Enkele (opmerkelijke) gerechten: 

  • Gallo Pinto
  • Yacote
  • Vigoron
  • Nacatamales
  • Rondon

Drinken:

Nicaragua staat bekend om zijn koffie maar verwacht niet teveel. De koffie die hier grotendeels wordt geserveerd komt uit een zakje. Thee zie je bijna niet en je zult dus heel vaak water en/of andere softdrinks drinken zoals cola, 7-up en sinas. Ook zijn er verse vruchtensap te krijgen die ik persoonlijk niet zo heel lekker vond. Een nieuw fenomeen in Nicaragua zijn de “bebidas” fruitdrankwinkels die het volgens mij hartstikke goed doen. Ze zijn prijzig voor Nicaraguaanse begrippen (je betaalt zo’n 30 a 40 C$) maar het wordt bereid met vers fruit, melk , yoghurt (en honing). Je moet soms even zoeken maar als je erop gaat letten zijn ze nu denk ik wel in elke grote stad aanwezig. Bier is een andere drank die veel gedronken wordt en je zult hier heel vaak aan bars, cafés, discotheken en restaurants uithangborden zien hangen van de bekende biersoorten “Tonia” en “Victoria”. Rum is de sterke drank die populair is. Plata en Flor zijn de bekende merken waarbij de eerste de goedkope is. Water is wijdverspreid verkrijgbaar en alleen in steden zoals Esteli kun je het water uit de kraan drinken.


zie ook: