Bezienswaardigheden - Nederland

Doesburg e.o. (de achterhoek)




inleiding


De Achterhoek dat ook wel de Graafschap wordt genoemd ligt in het verste gedeelte van de provincie Gelderland in het oosten van Nederland. Gelegen aan de Duitse grens staat het bekend vanwege z’n zogenaamde coulisselandschap, de rust, ruimte en natuur.

 

Rivieren zoals de IJssel, kerkenpaden, maar ook een aantal stedelijke pareltjes liggen hier verborgen. Doesburg is wellicht de meest bekende; als voormalige Hanzestad heeft het een prachtig historisch centrum maar ook een aantal interessante musea. We noemen boekenstad Bredevoort met z’n heerlijke landelijke marktplein waar je je in het buitenland waant. Ruurlo heeft z’n historische kasteel terwijl Bronckhorst beter omschreven kan worden als een open-lucht-museum.

 

Dromerige paden, straatjes uit een filmdecor uit de jaren 50 en prachtige oude huizen en kerken. Ook de Steeg wordt omschreven met prachtige kasteeltuinen waar je vrij in kunt wandelen en Hummelo dat direct gelinkt wordt met de rockgroep Normaal en voorman Bennie Jolink die hier geboren is. 


highlights


Doesburg: 

De voormalige Hanzestad Doesburg is gelegen langs de Gelderse IJssel en de Oude IJssel en telt niet minder dan 150 rijksmonumenten. Het beste is om een wandeling te maken door de historische binnenstad om deze echt te beleven. Het meest in het oog springende gebouw van de stad is de Waag.

 

Deze is in 1478 in gebruik genomen en er wordt beweerd dat dit de oudste horecagelegenheid van Nederland is. Hier moesten de inkomende goederen gewogen worden voor de stadsbelastingen en had het de monopolie over de verkoop van vreemde bieren in de stad, vandaar dat het gebouw ook werd gebruikt als stadsbierhuis/kroeg wat het tot op de dag vandaag is.

 

Andere grote toeristentrekkers zijn de Gildehof, de Doesburgse Mosterdfabriek en het Arsenaal, voormalig Middeleeuws klooster en wapenopslag uit 1309, nu in werking als multifunctioneel centrum met onder andere een Grand Café. Tenslotte heeft Doesburg de Gasthuiskerk, Martinikerk en Musea als de Roode Tooren, het Mosterdmuseum en het Lalique museum. Roggestraat 15 (hoek tegenover de Waag) werd gebruikt in de Nederlandse film “Pastorale 1943” als het woonhuis en winkel van drogist en NSB-er Poerstamper. 


De Steeg:

Het dorp de Steeg ligt in het IJsseldal aan de rand van het Nationaal Park Veluwezoom. Het bekendste gebouw van het dorp moet het prachtige “Middachten” kasteel zijn. Het huidige kasteel is eind 17e eeuw gebouwd op de plek van een middeleeuwse voorganger.

 

Het is ingericht, zoals het aan het einde van de 19e eeuw was. Het kasteel is helaas niet te bezoeken maar wel te bewonderen vanuit de tuinen die wel toegankelijk zijn voor het publiek.

 

Deze kun je het beste vergelijken met een klein Versailles met prachtige lanen, groene golvende gazons, rozenstruiken en statige bomen. Een ander interessant gebouw is te vinden op landgoed Rhederoord. Het is niet voor niets dat de Hollywood kaskraker “A bridge too far” hier deels werd opgenomen.

 

Er is een schitterend uitzicht op de IJsseldal, een verhoogd terras en een park met veelsoortige exoten. In de film wordt het eerst gebruikt om het Duitse hoofdkwartier uit te beelden en later het Geallieerde. Een grote storm kwam als geluk bij een ongeluk: de storm had enkele grote bomen bij het huis ontworteld, waardoor de grote wortelstronken de set de passende uitstraling van een strijdtoneel gaven. 

 

In het verleden verbleven bekende mensen als Louis Couperus, Wim Kan en Simon Carmiggelt met enige regelmaat in De Steeg. Recht tegenover het gemeentehuis, is in 1990 een monument voor Carmiggelt opgericht waarop hij met z’n vrouw op een bankje zit. 


Hummelo: 

Het nietige dorpje Hummelo ligt op een rivierduin langs de Oude IJssel. Het heeft een kleine kern met een aantal monumentale panden waaronder het hotel-restaurant de Karper en de kerk. Aan de Dorpsstraat, vlak bij het geboortehuis van Bennie Jolink, bevindt zich sinds 2018 een standbeeld van de Achterhoekse rockband Normaal.

 

Het levensgrote standbeeld is volledig in brons gegoten. Naast de bekende rockers is hier ook voetballer Klaas-Jan Huntelaar geboren. 


Bronckhorst:

In het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst, gelegen aan de IJssel heb je het gevoel dat je in een openluchtmuseum loopt. Prachtige gerestaureerde gebouwen en boerderijen en monumenten zijn het decor van dit eeuwenoude stadje.

 

Wandel bijvoorbeeld even naar de kleine Joodse begraafplaats waar al jaren niemand meer is begraven. Er staan in totaal 17 zerken op de begraafplaats waarvan de eerste persoon in 1859 hier is begraven. Ook vindt u er een gemetseld lijkhuisje. De begraafplaats in z'n geheel is een rijksmonument. 

 

De naam Bronckhorst is overigens ontleend aan het middeleeuwse roemruchte geslacht Van Bronckhorst. De voorburcht van het kasteel met dezelfde naam groeide uit tot een kleine nederzetting met de naam Bronkhorst.

 

In 2018 is de gemeente Bronckhorst verkozen tot wandelgemeente van het jaar. Je kunt kiezen uit verschillende lokale ommetjes die je de mooiste stukjes natuur van de omgeving laten zien. Wandel langs de Oude IJssel bij Laag-Keppel en geniet van een adembenemend uitzicht op kasteel Keppel of ervaar het typische coulisselandschap bij Vierakker en loop over oude (kerkpaden).

 

Het bekende PieterPad en Trekvogelpad doorkruisen beiden een groot deel van Bronckhorst en kruisen elkaar in het 8-kastelen dorp Vorden. 


Ruurlo 

De Achterhoekse stad Ruurlo is vooral bekend vanwege zijn kasteel die ooit schitterende in de televisieserie 'De Zevensprong' begin jaren 80. Dat was uitgekozen als 'Het Trappenhuis', mede omdat het toen leeg stond en beschikbaar was. De Zevensprong bestaat echter echt en ligt in het bos ten noorden van Ruurlo.

 

Het kasteel stamt overigens uit de 14e eeuw en wordt veel gebruikt als trouwlocatie. Lange tijd bestond Ruurlo uit enkele huizen op een niet-strategische open plek in een uitgestrekt bos- en moerasgebied maar is door het toerisme behoorlijk populair.

 

Naast bovengenoemd kasteel heeft het verschillende mooie kerken, de nog werkende houtzaagmolen “Agneta” en het belevingspark “CactusOase” dat bestaat uit een groot overdekt woestijnlandschap complex inclusief modelspoor, indianen en cactussen. Tenslotte beschikt Ruurlo over het grootste doolhof van het land. 


Bredevoort 

Bredevoort boekenstad dat kennen de meeste mensen wel. Maar dat het een voormalig vestingstadje is dan weer niet. De naam Bredevoort is afgeleid van het woord voorde dat oorspronkelijk "doorgang" of "doorwaadbare plaats" betekende. In dit geval gaat het om een brede doorgang, een zandrug door het moerasgebied.

 

Omstreeks 1990 kampte Bredevoort met leegstand en een kwijnende middenstand. In een poging het tij te keren is vervolgens het plan opgevat een Boekenstad van Bredevoort te maken. met als doel het weer meer leefbaar maken van de historische kern Bredevoort.

 

Dat leidde er uiteindelijk toe dat Bredevoort in 1993 daadwerkelijk een boekenstad werd met talloze antiquariaten en boekenmarkten. Op het hoogtepunt waren er bijna dertig boekenwinkels, anno 2015 waren daar er nog zo'n zes van over. Daarentegen zijn er nu wel meerdere boekenmarkten per jaar. Sindsdien is er ook meer aandacht voor de historie, kunst en cultuur in Bredevoort.

 

Naast de vele boekenstands in het beschermde historische binnenstadje kun je ook gaan kijken naar de Walkorenmolen de “Prins van Oranje”, ’t Vestingpark met de 19de eeuwse theekoepel en de restanten van de 17de eeuwse Aalterpoort. Op het Plein in het centrum kun je heerlijk toeven op een terrasje en genieten van het standbeeld “Hendrickje Stoffels”(partner Rembrandt van Rijn). 



geschiedenis


Doesburg ontving stadsrechten in 1237. Door de strategische ligging aan de uitmonding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel, is Doesburg lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. De Martinikerk met de 94 meter hoge toren getuigt nog van de toenmalige voorspoed. Door allerlei oorzaken, waaronder de verzanding van de Oude IJssel, nam de welvaart in Doesburg na de 15e eeuw af.

 

De 80-jarige oorlog:  

In de Tachtigjarige Oorlog maakte Doesburg veel krijgsgeweld mee, zoals in het jaar 1572, toen de stad bezet werd door de Geuzen. Vanaf 1586 kreeg Doesburg een vast garnizoen, gestationeerd in de Mauritskazerne (nu Mauritsveld). In het jaar 1606 trok de Spaanse veldheer Ambrogio Spinola op naar de stad om de Staatse veldheer Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, te misleiden, alsof hij Deventer wilde aanvallen, waarmee de IJssel werd bedreigd.

 

Maurits trapte in de list en doorzag niet dat de beweging naar Doesburg een afleidingsmanoeuvre was; een Spaanse troepenmacht probeerde langs Almelo het Zwarte Water over te steken, maar werd verslagen in de Slag bij de Berkumerbrug. Op last van Maurits werden de Doesburger verdedigingswerken flink verbeterd en uitgebreid in de jaren 1606-1629. 

 

Onder Frans bestuur

In 1672 werd Doesburg belegerd en veroverd door de Fransen; zij bezetten de stad tot 1674. Hierna kreeg Doesburg uitgebreide 17e-eeuwse vestingwerken maar veranderde in een slaperig provinciaal vestingstadje. In de negentiende eeuw werd het derhalve beschreven als een niet erg florerende stad die met een stagnerende economie en een teruglopende bevolking te maken had. Doesburg zou tot na de Tweede Wereldoorlog in deze lethargisch toestand blijven.

 

Dit had ook zijn voordelen, de historische binnenstad met zijn vele monumenten bleef goed bewaard. De stad werd daarom in 1974 als beschermd stadsgezicht aangewezen. Begin Tweede Wereldoorlog werd Doesburg redelijk snel ingenomen door het Duitse leger. Over verzet in Doesburg is weinig terug te vinden. Op 20 april 1944 is de stad echter het toneel van een vuurgevecht tussen de Duitse Sicherheitsdienst en ondergrondse strijders van de KP-Aalten in en om de drogisterij van Philip Gastelaars aan de Koepoortstraat.

 

Na ongeveer 5 jaar bezetting werd Doesburg bevrijd, helaas hebben de Duitsers de Martinikerk, de Mauritskazerne, de watertoren en de molen opgeblazen. Na de Tweede Wereldoorlog werden gebouwen herbouwt en werd de stad snel uitgebreid.


>>> Lees hier de gehele Nederlandse GESCHIEDENIS



tips & advies (2018 en 2021)


Op het terras van hotel-restaurant de “Gouden Karper” in Hummelo waan je jezelf in de jaren 20 in het zuiden van de VS. Je kunt of onder de bomen plaatsnemen of onder de houten luifel. De Bouwstijl van het gebouw dateert uit midden 19e eeuw en het is inmiddels een rijksmonument dat heeft gefungeerd als een herberg, bierbrouwerij en een landbouwbedrijf was.

 

Midden in Bredevoort bevindt zich de historische kern met als middelpunt ’t Plein. Een voormalig marktplein met grote bomen waar je heerlijk kunt plaatsnemen op het terras van pension-restaurant “Bertram”. Specialiteit is hun appelgebak. 


Ten noorden van Doesburg bevinden zich diverse campings waar in het seizoen ruim 4000 bezoekers verblijven.

 

  • Naam             : Camping Jena (Hummelo)

Adres             : Rozegaarderweg 7

Website         : www.camping-jena.nl

 

Inhoud:

Camping Jena is een karakter volle groene camping direct aan de rand van de uitgestrekte bossen van landgoed Enghuizen in Hummelo nabij Doetinchem, de omgeving leent zich uitstekend voor de echte wandel-/fiets en natuur liefhebber. De camping zelf wordt gekenmerkt door ruime zonnige standplaatsen, veel groen, goede sanitaire voorzieningen, de gemoedelijke sfeer en nostalgische uitstraling.

 

Wij vonden wel dat indien de camping druk is er wat weinig wc’s en douches zijn. Er zijn verschillende plaatsen waaronder het grote veld maar ook meer intieme plekken. Auto mag bij de tent staan en er is een leuke exclusieve horeca (terras) aanwezig en soms een (friet) of andere kar.

 

WIFI is te vinden bij het hoofdgebouw waar ook de receptie in te vinden is. Het is wel nodig om hier eigen vervoer te hebben. 


>>> De camping is vernoemd naar de Slag van Napoleon in JENA, Duitsland. 



zie ook: