ACHTERGROND INFORMATIE - Mali

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden


 • Psyche (gewoonten en gebruiken)
 • Opvallende feiten
 • Exportproducten
 • Bekend om
 • Wanneer te gaan
 • Films
 • Boeken
 • Links algemeen

psyche (gewoonten en gebruiken)


Het eerste dat je opvalt als je in Mali rondloopt, is de kleurrijke kleding van zowel vrouwen als mannen. Opvallend in Mali zijn de aardkleurige modderdoeken, bogolan. Deze stoffen zijn er met zowel abstracte als figuratieve motieven. Het maken van een bogolan is een ingewikkeld proces, waarbij klei, boomschors en bladeren worden gebruikt. De Malinezen gebruiken bogolans als kleding maar ook als wanddecoratie. Houd er bij de keuze van je kleding rekening mee dat Mali een overwegend islamitisch land is. In Mali dragen mannen vrijwel nooit een korte broek, dat vinden ze kinderachtig. Ook al is men arm, men zal er alles aan doen om goed gekleed door het leven te gaan. Ze begrijpen dan ook niet dat Europeanen met al hun welvaart er soms zo slecht verzorgd uitzien. Je toont respect voor de bevolking als je fatsoenlijke en schone kleding draagt, dat wil zeggen kleding die de schouders en knieën bedekt en niet al te strak zit. Begroetingen in Mali zijn hartelijk en uitgebreid. Eigenlijk is het een vraag- en antwoordspel. Standaard vragen zijn: hoe gaat het, hoe heb je geslapen, hoe is het met je gezondheid. Als de ene partij klaar is met vragen, begint de ander. Wanneer je iemand in een lokale taal begroet, kun je het beste met ‘mba’ antwoorden, Bambara voor ja. Bij de groet hoort men een hand te geven. Dit is een slappe hand en niet een stevige westerse handdruk. Mocht je uitgenodigd worden om een kop thee te komen drinken dan dien je het hele ritueel uit te zitten, dat wil zeggen: je moet drie koppen thee. Na het eerste of tweede glas weglopen zou zeer onbeleefd zijn. Dit geldt vooral bij de Toeareg. Word je uitgenodigd om mee te eten, dan kan het voorkomen dat je met z'n allen uit een grote pan eet. Vooraf spoel je eerst je handen met water dat je krijgt aangereikt en dan eet je, met je rechterhand, van het stuk eten aan jouw kant van de pan. De linkerhand wordt als onrein beschouwd omdat je met deze hand je billen afveegt. Bij de Dogon gelden speciale regels. Je mag bijvoorbeeld nooit zonder lokale gids erop uittrekken. In en tussen de dorpen bevinden zich tal van heilige, verboden en geheime plaatsen. Betreed je zo’n plaats, dan kan dit problemen veroorzaken.

 

Het grootste deel van het Malinese culturele erfgoed is muziek. De traditionele muziek staat bekend als manding. De kora en balafon zijn de belangrijkste instrumenten in de manding-muziek. De kora is gemaakt van een halve kalebas, bespannen met leer. De balafon is een xylofoon van palissanderhout. In de manding muziek staat ritme centraal. De ritmes kunnen per gelegenheid en per streek sterk verschillen. Binnen de Manding cultuur is er een onderscheid te maken tussen de Maninka, Bamana en Mandinka muziek. Kenmerkend zijn de verhalenvertellers: de jeli of griots. In Mali wordt er meestal door de vrouwen gezongen en de instrumenten bespeelt door de mannen. Mali kent ook verschillende muziek festivals. Waaronder het muziekfestival ‘Festival sur le Niger’ in Ségo. Verschillende West-Afrikaanse artiesten brengen hun muziek ten gehore vanaf een podium dat drijft op de Niger. De verschillende bevolkingsgroepen met hun culturen en kunsten verschillen onderling enorm. De bevolking is over het algemeen zeer gastvrij en bereid om u van dichtbij kennis te laten maken met de verschillende culturen die het land rijk is. De omgangsvormen verschillen niet veel met die van de andere Afrikaanse landen. Als u mensen wilt fotograferen, moet u vooraf toestemming vragen. In de Afrikaanse cultuur wordt er ook veel aandacht gegeven aan de dagelijkse groet. Aan iedereen wordt gevraagd hoe het gaat en wordt er een slappe hand gegeven, anders dan de stevige westerse handdruk.


opvallende feiten


 • Mali maakt deel uit van de Islamitische regio “Maghreb” waar de hele noordwestelijke kant van het continent toebehoort;
 • Het land Mali was onderdeel van Frans West Afrika en heeft om die reden heerlijk “Frans” brood;
 • De bevolking woont grotendeels in lemen huizen.
 • Je kunt kleine waterzakjes (sachetjes) kopen in Mali.

exportproducten


De belangrijkste exportproducten van Mali zijn katoen, gierst, rijst, grondnoten en suikerriet.


bekend om


“Dogon” land, de rebellenoorlog en de grootste lemen moskee ter wereld.


wanneer te gaan


De extreme hitte van Mali’s warmste maanden, maart tot juni, is niet bepaald geschikt voor een leuke, geslaagde vakantie. Hoewel de regenmaanden, van juni tot oktober, een schitterend uitzicht en veel spektakel opleveren, vooral in een houten bootje op de Niger, geniet ook deze periode niet de voorkeur. De beste reistijd is van november t/m februari; dan is het droog en koel, voor Mali begrippen.


films


 • Sahara (2005; 6.0)
 • Throw Down Your Heart (2008; 7,7)
 • Je chanterai pour toi (2001; 7.2) doc.
 • Timbuktu (2014; 7,3)
 • Dambé: The Mali Project (2008; 6,7) doc.

boeken


Tom van der Lee

Larry Buttrose

Maryse Conde

Gerbert van der Aa

“Het zandkasteel”

“The Blue Man; Tales of Travel, Love & Coffee”

“Segou”

“Terug naar Timboektoe”externe links


 • www.cefib.com
 • www.africbone.com
 • www.africaexpert.org

lees ook: