PRAKTISCHE INFORMATIE - Mali

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst van Mali die nog 6 maanden geldig is. Vanaf 26 juni 2012 dienen alle kinderen, ongeacht de leeftijd, verplicht een eigen paspoort te hebben. Voor Mali is een visum verplicht.


ambassades


  • Consulaat van Mali in Nederland - Achillesstraat 290, 3054 RL Rotterdam - T +31 (0)10 461 5350
  • Nederlandse ambassade in Mali - Rue 437, Hippodrome, Bamako - T +223 2021 5611 – (www.mfa.nl/bam )

geldzaken


De West-Afrikaanse CFA ( XOF), kortweg frank genoemd, is de munteenheid van Mali maar ook van de andere West Afrikaanse landen Benin, Burkina Faso, Guinee-Bissau, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo.

 

Contant geld

Biljetten: 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 frank. Munten: 1, 5, 10, 25, 50, 100, 200, 250 en 500 frank.

 

Bankpas

Bankpassen zijn voor zover bekend niet bruikbaar.

 

Creditcard

  • Creditcards worden slechts zeer beperkt, en alleen in de hoofdstad Bamako, geaccepteerd.
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

 

Geldautomaten

Mali heeft een gering aantal geldautomaten, geschikt voor Visa; geschiktheid voor andere creditcards is onbekend. Er zijn voor zover bekend geen betaalautomaten in Mali.

 

Geld wisselen

U kunt uw geld wisselen bij de grote banken in Bamako. Houd er rekening mee dat dit vaak veel tijd in beslag neemt.

 

Bijzonderheden

  • Neem naast een creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur euro's.
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u in elk geval bij de banken in Bamako inwisselen en mogelijk ook in Segou en Mopti; houd rekening met een lange wachttijd en sluiting op zaterdag en zondag.

gezondheid


Medische voorzieningen zijn in Mali erg beperkt. Vooral buiten de hoofdstad Bamako. Medicijnen zijn er ook slecht verkrijgbaar. Aangeraden wordt om dus genoeg medicijnen mee te nemen. Een goede reisverzekering afsluiten is ook altijd handig. Eventuele medische kosten kunnen dan gedekt worden. Bij een medische behandeling dient er gelijk contant betaald te worden. In gevallen van medische hulp is het verstandig direct de verzekeringsmaatschappij in te schakelen, zodat deze de betaling kan verrichten. Contant geld meenemen is ook zeer verstandig. Voor meer informatie neem contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.


vaccinaties


Voor reizen naar Mali is een inenting tegen gele koorts verplicht. Ook een choleraverklaring is nodig om het land binnen te komen. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mali aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Mali. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Mali inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en tuberculose. Soms worden voor Mali vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Mali wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes maanden of langer, of bij een verblijf van zes weken of langer in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni. In Mali kun je reizigersdiarree krijgen. Ook schistosomiasis (=bilharzia) en filariasis komen voor. Andere relevante onderwerpen voor Mali: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

 

Malaria:

In Mali komt malaria voor. We raden je aan om malariapillen te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Mali. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


Mali is voor Afrikaanse begrippen een relatief veilig land. Wel moet je altijd goed op je spullen letten. Vooral in Bamako en op drukke markten zoals in Djenné en Mopti dien je alert te zijn. Ondanks dat in Mali diefstal tot een van de zwaarste misdrijven behoort, lopen hier zakkenrollers rond. Het is verstandig in het donker niet over straat te lopen, neem een taxi als je ’s avonds nog weg wilt. Geld en belangrijke papieren kun je beter op je lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van je kleding of in een geldbuidel. Verdeel geld en documenten over verschillende plaatsen en meer personen. Stop een klein geldbedrag in je portemonnee zodat je niet al je geld kwijt bent als je zakken

gerold worden. Laat geen geld of kostbare zaken slingeren in de hotelkamer. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. Je kunt deze gegevens ook scannen en naar je eigen mailadres sturen zodat je er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Actuele informatie over de veiligheid in Mali vind je op www.minbuza.nl, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder ‘reizen en landen’. Ook op http://diplomatie.belgium.be, de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reisadviezen.


taal


In Mali is Frans de officiële taal, daarnaast spreekt 80 procent van de bevolking Bambara. De meeste mensen ten westen van Mopti hebben Bambara als eerste of tweede taal. Deze taal heeft een relatief makkelijke grammatica, maar kent daarentegen duizenden uitdrukkingen en spreekwoorden. Songhaï wordt hoofdzakelijk in de noordelijke regio tussen Timboektoe en Gao gesproken. De Toeareg spreken

Tamachek en soms ook Arabisch. De Dogon gebruiken meer dan veertig dialecten.


tijdzone


In Mali is het in de zomer twee uur vroeger dan in de Benelux. In de winter is dat een uur.


electriciteit


De netspanning in Mali is 220-240 volt. Stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland of België. Er doen zich echter regelmatig stroomstoringen voor en niet overal stroom is er stroom zoals in de Dogonvallei. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen.


feestdagen


1 Januari

20 Januari

26 Maart

1 Mei

25 Mei

22 September

19 November

25 December

Nieuwjaarsdag

Legerdag

Dag van de democratie

Dag van de arbeid

Afrika dag

Nationale onafhankelijkheidsdag

Dag van de coup van het leger

Eerste kerstdag



lees ook: