Bezienswaardigheden - Luxemburg

luxemburg-stad




inleiding


Luxemburg Stad is naast de grootste en belangrijkste stad ook de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. De stad wordt doorklieft door de rivieren Alzette en Petrusse en is een van de rijkste steden van Europa. De naam Luxemburg is afkomstig van Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent. Ooit was deze vesting een van de sterkste forten van het continent.

 

De grootste trekpleisters van de stad zijn de oude binnenstad en enkele overgebleven vestingwerken. Deze werden in 1994 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Tegenwoordig is Luxemburg stad een belangrijke stad voor de internationale bankwereld. Tegelijkertijd is de stad samen met Brussel en Straatsburg een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties.

 

Opmerkelijk is dat slechts 40% van de mensen in de hoofdstad de Luxemburgse nationaliteit bezit. De overige is buitenlander en werkt in de vele banken, dienstverlenende bedrijven of Europese instellingen. Hierdoor zijn niet het Luxemburgs, maar Frans en Duits de voertalen. Engels wordt in mindere mate geaccepteerd, gesproken en verstaan.


highlights


De binnenstad:

Place Guillaume II in de oude stad is het centrum van het centrum van de stad Luxemburg. Hieraan ligt o.a. het oude stadhuis gebouwd van o.a. oude stenen van het klooster wat hier ooit heeft gestaan.

 

Iets verderop staat de Onze Lieve Vrouwen kathedraal maar ook het “Koninklijk Paleis” dat in 1573 gebouwd is. Het gebouw is de werkplek van de Hertog en het Parlement van het land.

 

Misschien is de grootste bezienswaardigheid van de stad wel de prachtige uitzichten over de stadsvallei die deze in tweeën splijt. Je kunt een wandeling maken over de Chemin de La Corniche maar ook een kijkje nemen vanaf de bekende Adolfsbrug (Pont Adolphe) op de Citadel tuinen. Je kunt langs de gehele “Bock” rots lopen waar ooit een van Europa’s machtigste vestingwerken stonden.

 

De Kazematten van Luxemburg (waar velen onderdoken tijdens de bombardementen t.t.v. WWII) zijn te bezichtigen. Hier vallen o.a. de Bock- en Petruskazematten onder.

 

In het zuiden van de stad kun je o.a. het Museum van de Deportatie bezoeken dat gevestigd is in het treinstation waar de deportaties uit uitgevoerd werden en het indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats. Het is hier waar o.a. 5000 Amerikaanse soldaten uit WWII liggen begraven. Ook de in 1945 verongelukte befaamde Amerikaanse generaal “Patton” ligt hier.  

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Museé d'Art Moderne Grand-Duc Jean, het Arboretum Kirchberg museum en het de Groothertogin Charlottebrug.


geschiedenis


In 963 bouwde graaf Siegfried een kasteel met een eenvoudige verdedigingsmuur op wat wij nu de “Bock”-rots noemen. Siegfried, toen heerser van de gehele Ardennen liet hier de stad Luxemburg omheen bouwen. 

 

In de loop der eeuwen werden er aan de westzijde nog twee verdedigingsgordels aangelegd. Verschillende ingenieurs, waaronder “Vauban”, bouwden de stad uit tot één van de sterkste vestingen van Europa. Hierdoor kreeg Luxemburg de bijnaam Gibraltar van het Noorden.

 

Tijdens de Revolutie oorlogen werd de fortificatie talloze malen op de proef gesteld – het werd alleen “geslecht” tijdens de 1792 zeven maanden durende omsingeling.

 

Luxemburg kwam na de Napoleon oorlogen in 1815 onder bestuur van de  “Koninklijke” Nederlanden. Toen België in 1835 onafhankelijk werd, werd het hertogdom (wat nu afgesneden was van het moederland) in tweeën gehakt waarbij het strategische en economische sterke Luxemburg Stad bleef vallen onder het Nederlandse gedeelte.

 

Zij werd derhalve door Pruisische soldaten bewaakt wat tot onenigheid (en bijna oorlog) leidde tussen Duitsland en Frankrijk.

 

Tijdens het congres van Londen in 1867 werd Luxemburg Stad daarom neutraal verklaard en werd besloten dat de vestingwerken ontmanteld zouden moeten worden. De werkzaamheden waren zeer kostbaar en slechts 10% van de vesting is hierdoor bewaard gebleven. Voordeel was wel dat er op de vrijgekomen plekken zeer veel teruggebouwd kon worden.

 

Geen vrouw aan de macht

Toen in 1890 de Nederlandse koning “Willem III” kwam te overlijden nam Koningin “Wilhelmina” het stokje over. Omdat wettelijk het niet mogelijk was dat een vrouw als hertogin over Luxemburg mocht heersen werd het hele land neutraal. Tijdens de twee wereldoorlogen werd de stad ingenomen door Duitse troepen waarbij in WWII de stad zelfs even diende als hoofdkwartier van de Geallieerden tijdens de slag om de Ardennen.

 

Zowel de Europese Investeringsbank als het Europese Hof van Justitie zijn gevestigd in Luxemburg stad. 



tips & advies (2004)


Luxemburg’s vliegveld Findel ligt ongeveer 6 km ten noordwesten van het centrum. Deze kun je o.a. bereiken door bus 16 te nemen vanaf Gare Centrale via Kirchberg of bus 9 van Place Hamilius via “Clausen”. Gare Centrale – het belangrijkste treinstation van Luxemburg stad ligt in het district “Gare” zo’n kilometer ten zuiden van de “oude” stad.

 

Bussen vertrekken vanaf verschillende locaties. Het Regionale Busstation ligt naast het treinstation plein.  


Voor romantisch en origineel dineropties kun je het beste naar de kleine steegjes en passages gaan in de wijk die Ilot Gourmand wordt genoemd direct achter het Koninklijk Paleis.

 

Het Grund district is uitermate geschikt om café te hoppen. 


Over het algemeen wordt accommodatie in Luxemburg stad niet hoog aangeschreven. Doordeweeks zijn de prijzen zelfs te hoog voor wat je krijgt.

 

Daarentegen kun je in de zomerweekenden flinke kortingen krijgen. 

 

TIP:

Zo’n 4km ten zuidwesten van het centrum ligt camping Kockelscheuer dat prettig gesitueerd is tussen sportvelden en een groot bos. Kosten zijn voor een persoon en een tentje minder dan 10 euro. Je kunt bus nummer 5 nemen vanaf “Gare Centrale”. 



zie ook:



meer links:


Maastricht

NEDERLAND

De hoofdstad van Limburgs Nederland is een Bourgondische stad aan de Maas. 

Luik

BELGIE

Niet een van Belgische mooiste steden maar wel een van onze zuiderburen hun interessante.