Bezienswaardigheden - Japan

tokyo




inleiding


Tokyo is een supermoderne grote dure stad met technische hoogstandjes, een gigantisch uitgebreid metronetwerk en een veelvoud van mensen. Maar de hoofdstad van Japan heeft zijn traditionaliteit en spiritualiteit niet verloren; Summo worstelaars, biddende monniken bij tempels en natuurlijk moderne sauna’s en onsen.

 

Tokyo is sinds 1868 de hoofdstad van Japan en het centrum van de agglomeratie Groot Tokyo wat de grootste metropool van de wereld is met rond de 35 miljoen mensen. Voor veel (vooral) Westerlingen is het onbekend dat er geen stad Tokyo bestaat maar dat het sinds 1943 een verzameling van kleinere steden is.

 

Laat je meeslepen in de Japanse wereld, mindset en cultuur maar vergeet niet in de vroege ochtendgloren naar de Tsukiji vismarkt, ’s middags naar het EDO-museum en in het donker naar de supermoderne Shibuya district te gaan.

 

Je kunt de prachtige Meiji-jingu tempel bezoeken maar een bezoek aan een van de parken tijdens de Hanami bloesem tijd is onvergetelijk net als een bezoek aan de Gothic brug Jingu Bashi of een wandeling over Love Hotel Hill. 


highlights


Tokyo centrum:

Hier bevind zich o.a. het Koninklijk paleis – helaas is er niets meer over (alleen wat muren en een gracht) van het oude kasteel uit de EDO tijd aangezien het in die tijd het grootste ter wereld was. Het paleis wat in 1888 is gebouwd werd verwoest tijdens de Amerikaanse bombardementen in 1945 (25 Mei) toen keizer “Hirohito” hier zetelde.

 

Op 15 augustus van datzelfde jaar werd vanuit de kelder van de betonnen bibliotheek de capitulatie van Japan uitgeroepen door de keizer. Het gebouw wat er nu staat stamt uit 1968 is niet te bezoeken aangezien de keizer en z’n familie daar (nog steeds) woonachtig is.

 

De tuinen zijn wel grotendeels open. Een paar kilometer verderop staat het indrukwekkende maar ook zeer controversiële Yasukuni-jinja oorlogsmonument naast het Yasukuni-jinja Yushukan oorlogsmuseum (zie musea).

 

Asakusa en Ueno:

Asakusa is een van de meest authentieke wijken van Tokyo waar je nog wat kleine straatjes kunt ontdekken en al wandelend leuke dingen kunt zien. De topattractie is de Senso-Ji tempel; voordat je op het complex komt moet je door een grote poort waarna je bij de hoofdtempel aankomt; Nakamise-dori.

 

In Ueno kun je o.a. het stadpark bekijken (Ueno-Koen) wat ooit de laatste verdedigingslinie was van de aanhangers van de Tokugawa shogunate in 1868. Toen het keizerlijke leger hun had verslagen werd besloten hier een park aan te leggen.

 

Dit is een van de plekken waar je in April de beroemde Hamani kunt bekijken langs een vijver met grote karpers en lotussen. 

 

Tsukiji vismarkt:

Misschien wel de grootste bezienswaardigheid van de hoofdstad van Japan – de nog werkende vismarkt. Duizenden bevroren tonijnen, de visveiling en de meest vreemdsoortige vissen die hier verhandeld en verkocht worden.

 

Kom voor acht uur ’s morgens als de markt nog actief is, houd je op de achtergrond en neem geen flitsfoto’s.

 

TIP: pas op voor de marktkarretjes die tussen de stallen door racen met grote vissen op de achterklep. Daarnaast doe geen nieuwe schoenen aan want ze kunnen nogal vies en nat worden.

 

Harajuku en Aoyama

De mooiste tempel van Tokyo is Meiji-Jingu; wederom geen originele maar een replica maar toch authentiek. Gebouwd in 1920 en prachtig gelegen in een groot park is dit gebouwd ter ere van keizer “Meiji” waaronder de lange Japanse isolatiestrategie werd losgelaten.

 

Hier zie de echte Japanse architectuur waar de Japanse cipres boom veel voor is gebruikt. Als je iets anders wilt zien dan tempels, parken en hoge flatgebouwen dan is dit je kans; wandel naar de brug van Yoyogi-Koen – vooral in het weekend komt de jeugd van Tokyo hiernaartoe en verkleed zich, maakt zich op in elke geur en kleur die je maar kunt bedenken. Gothic, rock maar in ieder geval flamboyant en zeer kleurrijk. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Edo-Tokyo museum (zie onder), Love Hotel hill en de Shinjuku wijk.  


geschiedenis


Poort van de rivier, dat is wat “Edo” betekent; een klein niets betekend vissersdorpje  waar in het jaar 1603 de “Tokugawa”-familie zich ging vestigen.

 

En ook al zetelde de keizers in Kyoto wat officieel de hoofdstad bleef de werkelijke macht lag bij eerder genoemde familie.

 

Daarna ging ook de militaire regering zich in de stad vestigen en werd eigenlijk hiervandaan het hele land bestuurd.

 

Eind 18e eeuw was Edo de meest bevolkte stad in de wereld en in 1868 toen de Japanse keizer weer de touwtjes in handen kreeg verplaatste hij de hoofdstad van Kyoto naar Edo, wat toen Tokyo ging heten (Oosterse hoofdstad). 

 

Het is eigenlijk een wonder dat Tokyo nog een stad is; in 1923 werd het getroffen door een verschrikkelijke aardbeving die de stad op zijn grondvesten deed schudden en aan het einde van WWII bombardeerden de Amerikanen de stad dagelijks dat totale vernietiging dreigde.

 

Na de oorlog

Na WWII volgde de Amerikaanse bezetting en snelle wederopbouw. De bewoners bouwden zo snel mogelijk hun eigen huizen weer op uit alle materiaal dat ze konden vinden. Daardoor heeft Tokio zijn originele stratenpatroon behouden.

 

In 1964 werden in Tokio de Olympische Zomerspelen gehouden; de eerste Olympische Spelen op Aziatische bodem. Oorspronkelijk zouden de spelen in 1940 in Tokio worden gehouden, maar wegens de Tweede Wereldoorlog werden ze afgelast. Deze Spelen markeerden het einde van de wederopbouw, en waren een welkome aanleiding om de wereld het nieuwe gezicht van Japan te tonen.

 

Rond 1970 liep de vervuiling van Tokio uit de hand vanwege de grote bevolkingsdichtheid, het hoge energieverbruik en het grote aantal auto's. De groeiende welvaart had ook een keerzijde, en in 1976 werd de toentertijd strengste milieuwetgeving ter wereld ingevoerd om Tokio te redden van de ondergang. Inmiddels is de vulkaan Fuji alweer bijna 100 dagen per jaar zichtbaar vanaf de hoogste gebouwen. 

 

Op 20 maart 1995 voerden leden van de Aum Shinrikyo-sekte een aanslag met Sarin zenuwgas uit in de metro van Tokio. Er vielen hierbij 12 doden. Ook worden de jaren 90 gekenmerkt door grootschalige stadsvernieuwing op initiatief van de overheid, onder andere in Odaiba, Shiodome en Marunouchi.



tips & advies (2009)


Je hebt twee vliegvelden in Tokyo; Narita en Haneda. Natuurlijk is er een treinstation waar o.a. de beroemde “Shinkansen” of kogeltreinen rijden.

 

Ook zijn er “Toei” lijnen en “Metro” lijnen met verschillende kleuren en namen die je het beste kunt nemen als je binnen de stadsgrenzen blijft. Tenslotte rijden er bussen die meestal vanaf een (metro)station rijden. 

 

Narita (vliegveld) – Tokyo (Asakusa): het vliegveld is ongeveer 65 km van Tokyo centrum verwijderd. Je kunt het beste met de trein gaan. Neem een “Tokkyu” trein naar “Aoto” station en stap daar over op de “Toei Asakusa” lijn. Deze brengt je naar het grote “Asakusa’ station. Kosten rond de 1300 yen.

 

Tokyo – Hakone (Mt Fuji): vanaf Tokyo’s “Shinjuku” (metro)station kun je een directe bus nemen naar “Yakone-machi” – kosten zijn 1950 yen en deze duurt 2 uur. De bus gaat zo’n 20 x per dag.  

 

Tokyo – Nikko: het beste kun je gaan met de “Tobu-Nikko” lijn vanaf “Asakusa” station. De reis duurt met de trein bijna 2,5 uur en de kosten zijn ongeveer  1320 yen.

 

TIPS: als je vanuit een ander Aziatisch land komt als Westerse backpacker is de kans dat je ondervraagt wordt en/of je tas grondig wordt onderzocht heel groot. Houd hier rekening mee en werk mee – dat zal de handeling een stuk aangenamer en sneller maken. 

 

TIPS: officieel dien je als je Japan binnenkomt via de luchthaven een “onward” ticket moeten laten zien om te bewijzen dat je ook daadwerkelijk het land weer verlaat. Ik had er geen bij mij maar er werd ook niet naar gevraagd. 

TIPS: denk niet dat als je het juiste metrostation hebt gevonden, je ook je eindbestemming heb bereikt – vergeet nooit de juiste uitgang te vragen of te zoeken want je stapt kilometers verder uit dan waar je gepland had. 


  • Naam      : Yasukuni-jinja Yushukan oorlogsmuseum

Adres      : Central Tokyo

Prijs        : 800 yen

Tijd         : 09:00-17:30

Website  : www.yasukuni.or.jp

 

Inhoud:

Dit oorlogsmuseum staat in het teken van de Japanse oorlogsvoering tussen 1894 en 1945. Helaas ontbreekt vaak de Engelse uitleg over de verschillende collectiestukken en informatie maar een Engels pamflet is beschikbaar. Je kunt een “menselijke” torpedobom zien, een Yokosuka MXY-7 Ohka kamikaze vliegende bom (ook eentje als onderwaterbom) en vele uniformen en samoerai wapentuig.

 

In de hal is een heus “zero” vliegtuig en er staat ook een wat overdreven geverfde Japanse tank. Het is een interessant museum dat een inzicht geeft van Japanse wrede oorlogsverleden. 

 

  • Naam      : Edo-Tokyo museum

Adres      : 1-4-1 Yokoami

Prijs        : 600 yen

Tijd         : 9:30-17:30

Website  : www.edo-tokyo-museum.or.jp

 

Inhoud:

Als je iets wilt begrijpen van de Japanse en Tokyo-se cultuur en geschiedenis is dit een goed begin. Bijna gelegen aan de zuidoost zijde van de “Sumida” rivier naast het stadion tegenover Asakusa wijk.

 

Prachtige miniatuur huizen en gebouwen – eigenlijk hele steden zijn nagebootst en helaas kun je dit Tokyo vandaag de dag niet meer zien. Kleding, gebruiksartikelen, een heuse draagstoel, architectuur, informatie over de geschiedenis – alles is in dit supermoderne museum aanwezig. 


Naam     : Hotel Capsulehotel Riverside

Adres     : 2-20-4 Kaminarimon

Prijs        : 3000 yen (capsule)

Tel.nr.     : 3844-5117

Website : www.asakusa-capsule.jp/english

 

Inhoud:

Gelegen in de wijk Asakusa  is dit een puur capsulehotel – vrouwen en mannen slapen op gescheiden etages en je hebt 30 capsules in een vleugel. In de capsule, die zeer goed geïsoleerd is, is een tv, licht en een radio. Je krijgt sloffen, een soort Japanse  badjas mee  (yukata), beddengoed, handdoeken en zeep mee.

 

Je grote tas gaat in de kamer naast de receptie waar grote kluizen zijn. Wc’s en wastafels zijn op de verdieping aanwezig naast de kluisjes waar je je kleine tas of koffer inzet. Op de bovenste verdieping is een heet bad (onsen) en is er ook een kleine keuken. Het uitzicht geeft je een panorama over de stad en de Sumida rivier die fantastisch is.

 

Beneden is het personeel zeer vriendelijk (en behulpzaam) en is er een soort van lobby. Ontbijt wordt naar mijn weten niet geserveerd. Je kunt na drie uur ’s middags inchecken en het ligt vlakbij het grote Asakusa station waar je alle kanten op kunt. 


Als je weet dat Tokyo tijdens WWII door de Amerikanen zo goed als tot de bodem is verwoest is het opmerkelijk te noemen dat de stad eigenlijk nog dezelfde indeling heeft als de stad daarvoor.

 

Tempels zijn teruggebouwd in oude stijl en ook al mist de stad echt grote bezienswaardigheden een bezoek aan de hoofdstad van Japan is een must.

 

Musea, monumenten, architectuur en parken – Tokyo heeft het allemaal net als het feit dat je hiervandaan vele indrukwekkende sites buiten de stad kunt bezoeken. 



film


"Tokyo Trials" - (2016; 7,6) - tv serie

Na WW2 werden er in Japan elf internationale rechters aangesteld om recht te spreken over Japanse oorlogsmisdadigers. Tokyo Trial volgt de mannen van het zich jaren voortslepende tribunaal.

 

Te zien is hoe de rechters het vaak fundamenteel met elkaar oneens waren en politieke bemoeienis de zaken nog eens extra bemoeilijkte.



zie ook:




meer links:


Shanghai 

CHINA

Shanghai is een metropool waar verleden en heden elkaar treffen met de "Bunt" als highlight. 

Singapore-city

SINGAPORE

Singapore een stad van enorme skyscrapers, brandschone straten, vreemde regels en dure auto's.