Singapore-stad

BEZIENSWAARDIGHEDEN - Singapore




inleiding


Singapore stad ligt op de zuidkant van Singapore eiland rondom de Singapore rivier. Het was hier dat Engelsman “Raffles” aanmeerde in 1813 en begon aan z’n droom om dit kleine vissersdorp uit te laten groeien als de parel van de regio.

 

Deze befaamde stadstaat wordt meestal aangedaan als een stop over naar toeristische trekpleisters als Bali of Australië maar is zeker de moeite waard om wat langer te blijven.

 

Deze stadstaat is een mix van Chinese, Maleisische, Indiase en westerse culturen in al z’n facetten. Je vind hier hoge moderne glazen kantoorgebouwen, pretparken, warenhuizen met de duurste spullen en casino’s. Een straat verder zijn kampongs gelegen waar lokalen zitten rond Chinese eetstalletjes en wonen in terrashuizen. Singapore heeft koloniale gebouwen, fortificaties uit WW2, interessante musea maar ook nationale parken.

 

Tempels, moskeeën en kerken en dat allemaal op een klein stukje aarde.


highlights


Het koloniale district (centrum):

Het koloniale district dankt z’n naam en locatie aan de Britten die hier aan land kwamen; zij waren diegene die hier een haven bouwden rond de heuvel waar ze fort Canning op bouwden als basis wat zou uitgroeien als de bastion Singapore.

 

Tegenwoordig kun je hier het Battle Box museum bezoeken waar t.t.v. WW2 hier het Engelse hoofdkwartier huisde.

 

In dit district vind je nog de meeste koloniale overblijfselen ook al moeten deze ook de supermoderne hoge woontorens naast zich dulden. Naast vele musea (o.a. het nationale- en museum van Aziatische beschaving) vind je hier de Esplanade (Theater aan de baai) en Singapore’s reuzenrad.  Een van de symbolen van de stad is het Raffles Hotel – geopend in 1887 kreeg dit hotel een mythische Oriëntaalse status tot het in de jaren 70 bijna wegrotte.

 

Het kreeg in de jaren 80 een miljoenen kostende renovatie en is nu weer een hotel voor de rijksten ter wereld. Tenslotte kun je de Sint Andrew’s kathedraal en/of de Kuan Im Thong Hood Cho tempel bezoeken. De oevers (quay’s) in en rond de Singapore rivier waren ooit de commerciële kades waar handelswaar van en naar de hele wereld tijdelijk werd opgeslagen.

 

Na een grondige verbouwing zijn deze nu wederom een commerciële up-market met restaurants, bars en flitsende moderne winkels.


Chinatown, Little India en Kampung Glam:

Het culture hart van Singapore is Chinatown; het was hier dat immigranten zich en-masse melden en leefden in soms erbarmelijke omstandigheden in kleine huisjes gelegen in smoezelige smalle straatjes, steegjes en straatjes.

 

Maar ook deze wijk is inmiddels aangepakt waar sommige nu spreken dat de wijk z’n ziel heeft kwijtgeraakt. Belangrijkste tempel is waar de vermeende “tand van Boeddha” zou worden bewaard.

 

Naast andere tempels kun je hier het vooroorlogse “Baba” terrashuis bekijken, de stadsgalerij of het Chinatown erfgoedcentrum.

 

Ten oosten van Chinatown ligt Little India wat ooit begon als de Europese wijk van Singapore. Het is nu het Indiase centrum van de stad met vele Hindoe geloofshuzien zoals de Sri Veeramakaliamman en de Sri Srinivase Perumal tempel. Nagenoeg naast de Indiase wijk vind men de moslim wijk oftewel kampong Glam.

 

Hoogtepunten van deze wijk zijn het Maleisische erfgoedcentrum en de “Sultan” moskee.



Andere bezienswaardigheden:

De belangrijkste winkelstraat van Singapore is Orchard Road waar je goed kunt shoppen terwijl je groen kunt bekijken in de Botanische tuinen van de stad.

 

Mount Faber is een ander hoog punt op 105 meter. Deze heuvel is een toeristische trekpleister vanwege het panoramische uitzicht op de haven en de stad.

 

Verder is de dierentuin van Singapore (met z’n befaamde nachtsafari) een aanrader en met kinderen het Sentosa pretpark gelegen op het zuidereiland wat bereikt kan worden met een kabelbaan met prachtig zicht op het centrum (met skyline) van de stad.

 

Website: 

https://www.mandai.com/en/singapore-zoo.html



singapore-stad - tips & advies (1997)


De internationale luchthaven van Singapore is de Internationale Luchthaven Changi, die bij de plaats Changi aan de oostkant van het eiland Singapore ligt op zo’n 20 km van het centrum. Het “Singapore” railwaystation ligt in het zuidwesten van Chinatown.

 

Ferry’s voor o.a. Indonesië varen vanaf Changi Point aan de oostzijde van Singapore eiland (iets ten noorden van de luchthaven). Singapore heeft eigenlijk drie busstations die niet zo heel ver van elkaar afliggen. Lavender street bus terminal ligt aan de gelijknamige straat in het noordoosten van Kampong Glam.

 

Golden Mile busterminal ligt hier ongeveer een kilometer ten zuiden van (bij het Golden Mile complex). Tenslotte is daar het Queen street busterminal die aan de Arab street ligt vlakbij Little India.

 

Singapore heeft een metronetwerk dat een gedeelte van het eiland Singapore beslaat.


De budget hostels waren in Singapore veelal kleine hokjes, donker en smerig. De laatste jaren is er een nieuwe aanpak – rond Kampong Glam en “little India” – zijn een aantal nieuwe hostels met ruime slaapzalen, licht en modern met alle faciliteiten.


De TV serie “Bring ‘m back Alive” gaat over de blanke jager “Frank Buck” die werkt vanuit de bar in hotel “Raffles” gedurende de jaren 30 tegen al het kwaad dat gaande is in die jaren. De serie was op TV in de jaren 1982 en 1983.

 

Vanaf 2008 wordt in Singapore elk jaar de Grote Prijs van Singapore gereden (Formule 1).


film


"Bring 'm Back Alive" - (1982; 7,1) tv serie

Het verhaal speelt zich af in Singapore in de periode rond 1930. Frank Buck is druk met het levend vangen van wilde dieren maar ook met politieke en detective-achtige zaken.

 

Maar Frank hoeft het werk niet alleen te doen want hij krijgt hulp van zijn assistent Ali.



zie ook: