Bezienswaardigheden - Guatemala

antiqua en vulkaan pacaya




inleiding


Antigua Guatemala  is gelegen in de vallei van Panchoy, onder de vulkaan de Agua die ten zuiden van het centrum ligt. Vulkaan Fuego en Acatenango liggen niet ver van de stad die wellicht de stad z’n ondergang maar ook wellicht z’n redding is geweest in het verleden.

 

Antigua was ooit Spaans hoofdstad van Latijns Amerika tot het in het midden van de 18e eeuw bedolven werd onder de lava van een vulkaanuitbarsting.  

 

Tegenwoordig beleeft Antigua een nieuwe bloeiperiode. Met zijn koloniale bouwstijl, zijn overzichtelijke omvang en typische marktjes, is Antigua een grotere toeristische trekpleister dan de hoofdstad. Het staat bekend om de vele taalscholen voor wie Spaans wil studeren.

 

Elk jaar worden er tijdens de Goede Week (Semana Santa) vele evenementen georganiseerd zoals bloementapijten (alfombras) en processies door de gezellige straatjes. Antigua is bekend om de jade die er verkocht wordt. De stad is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van het UNESCO.


highlights


Binnenstad Antigua:

Parque Central (met de uit 1936 daterende replica van de fontein van de zeemeerminnen) wat een oase van rust is en is geflankeerd door menig koloniale parel is een van de grote bezienswaardigheden van de stad.

 

Paleis de Los Capitanes Generales waaruit bijna geheel Latijns Amerika werd bestuurd is aan de zuidkant van het park gebouwd.

 

Andere belangrijke “sights” zijn de Kathedraal de Santiago, museum van de Universiteit van San Carlos, kerken van La Merced, San Francisco en las Capuchinas, Casa Popenoe (gerestaureerde koloniale woning), museum en hotel Santo Domingo en het uitzicht punt Cerro de la Cruz. Waarschijnlijk het meest gefotografeerde object in Antigua is derhalve de “Arco de Santa Catalina” – een stenen boog in 5a Av Norte die van kant naar kant loopt.  

 

In het nabijgelegen Jocotenango bevindt zich het museum La Azotea met een overzicht van de koffieteelt en een mooie verzameling muziekinstrumenten die de Mayas gebruikten. De franciscaner monnik Hermano Pedro de San José de Betancourt (1626 - 1667) werkte in het klooster van San Francisco en was begaan met het lot van de zieken en hulpbehoevenden. In 2002 is hij door Paus Johannes Paulus II heilig verklaard.

 

Zijn graf is een bedevaartsoord en staat naast de kerk van San Francisco. In de stad is een hospitaal voor de armen dat zijn naam draagt.


Vulkaan Pacaya:

De Pacaya vulkaan ligt ongeveer 29 km ten oosten van Antigua en is 2552 meter hoog. De vulkaan is voornamelijk gevormd in de laatste 23.000 jaar en maakt deel uit van een keten van vulkanen langs de westelijke kuststreek van Guatemala.

 

Sinds 1565 is de Pacaya zeker 23 keer uitgebarsten en is een van de meest actieve vulkanen in Centraal Amerika. Sinds 1965 is de vulkaan vrijwel continu actief en deze is uitgebarsten in 1998 en de laatste keer in 2010 toen drie mensen omkwamen en duizenden geëvacueerd zijn.

 

De vulkaan is een toeristische trekpleister omdat de bezoekers graag een keer een “actieve” of “werkende” vulkaan willen zien. Een beklimming van de vulkaan bestaat uit een 1,5 tot 2 uur durende wandeling de vulkaan op en ongeveer 1 a 1,5 uur weer naar beneden. Ook lunch en een Engelse gids is inclusief.

 

Kosten variëren en kunne oplopen tot Q350 inclusief transport en de entree fee van het park (Q40).



geschiedenis


Voordat de Spanjaarden besloten de hoofdstad te verhuizen naar het huidige “Antigua Guatemala” was deze al twee keer elders gesitueerd. “Iximche” (nu een archeologische site) had de voorkeur omdat het de hoofdstad was van de “Kaqchiquel” waarmee zij een “breekbaar’ bestand hadden. Toen dit misliep verkasten de Spanjaarden naar “Ciudad Vieja” wat tijdens een land- en modderverschuiving van de aardbol verdween.

 

Antigua werd onder de naam Santiago de los Caballeros in 1543 door de Spaanse veroveraars gesticht. Tijdens de 17e en 18e eeuw werd de stad als hoofdstad van Nieuw-Spanje dat vanaf zuid Mexico tot Costa Rica bestuurde verfraaid met scholen, universiteiten, kerken, kloosters en ziekenhuizen. Er werd niet op architectuur bezuinigd en de bevolking nam hand over hand toe.  

 

Op z’n hoogtepunt zou Antigua niet minder dan 38 kerken bevatten alsmede een drukpers, een eigen krant en een zeer levendige politieke en culturele scene. De stad werd echter meerdere malen door epidemieën getroffen. Ook diverse aardbevingen eisten hun tol.

 

Grote aardbevingen

Met name in 1773 werden grote delen van de stad in puin gelegd. Na deze aardbevingen werd de hoofdstad in 1776 officieel verplaatst naar het veiliger geachte Guatemala-Stad, waarna de naam van Santiago de los Caballeros veranderde in "La Antigua Guatemala" (het oude Guatemala).

 

Antigua werd geplunderd en ontdaan van bouwmaterialen. Maar geheel verlaten werd het niet. Integendeel tijdens de koffie ”boom” begon de stad weer te groeien. Renovatie vond er plaats ondanks desinteresse van de regering. In 1976 vond wederom een zware aardbeving plaats. Drie jaar later werd de stad op de UNESCO lijst gezet en kreeg de renovatie een behoorlijke “boost”.

 

Toen ook vele Spaanse (leer)scholen zich hier gingen vestigen volgen de internationale toeristen die het toeristengeld meenamen en wederom voor nieuwe interesse zorgen voor de stad.



tips & advies (2007)


Het busstation (als je het zo mag noemen) is achter de markt, ten westen van het centrum. Op verschillende plaatsen rijden bussen en minibussen naar verschillende bestemmingen.

 

Antigua – Chichicastengo: bussen naar Chichicastengo vertrekken vanaf het busstation. Je zult eerst een bus moeten nemen naar Chimaltenango. Daar (langs de Interamericana Highway) overstappen op een bus naar Chichicastengo. De rit duurt zo’n 45 minuten naar de eerste bestemming (20 km) en kost zo’n 3 a 4Q. Bussen gaan elk kwartier. Als je in 1x met een minibusje wilt gaan (sneller zonder overstappen) betaal je zo’n 80Q in totaal.

 

Antigua – Copan (HONDURAS): Minibusjes naar Copan net over de grens in Honduras zul je moeten regelen via een reisbureau of agent. Kosten zullen rond de 250Q liggen; de chauffeur komt je rond 04:00 ophalen en je komt om 10:00 aan op de site.

 

LET OP: vooral bureaus die minibussen regelen naar “Tikal” (en Flores) willen nog weleens naar Guatemala City rijden en je dan op de gewone openbaar vervoer bus zetten.


  • Naam : Hostel “Rona

Inhoud:

Hoogstwaarschijnlijk bestaat dit “guesthouse” niet meer maar niet getreurd. Er zijn tientallen overnachtings- mogelijkheden in Antigua van 5 sterren hotel tot slaapzaal in een hostel. Je zult geen problemen ondervinden onderdak te vinden – uitzondering daar gelaten met “Semana Santa” als elke kamer ver vantevoren is gereserveerd (vooral door lokalen).

 

Zelfs op het internationale vliegveld (Guatemala City) kun je bij balies al een hostel of hotel boeken waar de kans groot is dat je (gratis) wordt opgehaald.



zie ook:




meer links:


Santiago de Cuba

CUBA

In het oosten van het eiland Cuba ligt de 2e stad van het land met talloze prachtige gekleurde huizen. 

Isla de Ometepe

NICARAGUA

Als vulkanen je ding zijn moet je zeker een bezoek brengen aan Ometepe met een volmaakte piek.