PRAKTISCHE INFORMATIE - Vietnam

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in  Vietnam die nog minimaal zes maanden geldig is . Daarnaast is een visum verplicht die je NIET bij aankomst bij grens of vliegveld kunt aanvragen.  

 

Een visum Vietnam is moeilijker te verkrijgen dan de visa voor de meeste andere landen in Azië. Je kunt op meerdere manieren een visum krijgen. De eerste mogelijkheid is een visum aanvragen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag voordat je op reis gaat. Dit visum kost je wel 77 euro en is dertig dagen geldig. Voordat je naar de Vietnamese ambassade gaat moet je eerst een visumformulier invullen. Afhankelijk van de drukte kun je het visum diezelfde dag meekrijgen of anders duurt het een paar dagen. Voor meer informatie en het visumformulier kijk op de website van de Vietnamese Ambassade. De tweede manier is de zogeheten visum-on-arrival. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand en Cambodja kun je bij de grensovergang in Vietnam geen visum krijgen. Een visum-on-arival voor Vietnam kan je alleen op de luchthavens in Ho Chi Minh City en Hanoi aanvragen. De laatste, en in veel gevallen de beste, manier is je visum voor Vietnam regelen in een van de buurlanden. In deze buurlanden zijn ook Vietnamese ambassades gevestigd. Het aanvragen van je visum daar is veel goedkoper dan in Nederland. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk een aantal werkdagen moet wachten voordat je het visum op kunt halen. 

 

Veel mensen zullen in Bangkok hun visum voor Vietnam aanvragen en dit kun je doen bij de ambassade of via een reisorganisatie of guesthouse. Je hebt twee pasfoto’s nodig, een invulformulier en geld.


ambassades


  • Vietnamese ambassade in Nederland: Nassauplein 12, Den Haag, Tel nr. 070-3648917;
  • Nederlandse ambassade in Vietnam: Daeha Office Tower, 6th floor 360 Kim Ma Street, Ba Dinh, Hanoi, Tel nr: 84 4 8315650.

geldzaken


Munteenheid 

Vietnamese dong (VND)

 

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo;
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag;
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

  • Creditcards worden alleen geaccepteerd bij de grote hotels, luxewinkels en bij vliegtuigmaatschappijen;  
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

  • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen;
  • Buiten de grote steden kunnen veelal slechts Amerikaanse dollars, tegen een ongunstige koers, gewisseld worden. 

Bijzonderheden 

  • Neem voldoende contant geld in Amerikaanse dollars mee; soms wordt de voorkeur gegeven aan contante betaling in Amerikaanse dollars;
  • Travellercheques in Amerikaanse dollars kunt u bij daartoe bevoegde banken (foreign exchange banks) inwisselen;
  • Buiten de grote steden is het verstandig ook voldoende Vietnamese dong bij u te hebben.

gezondheid


Het niveau van de medische zorg in de grote steden is redelijk, vooral in de ziekenhuizen in Hanoi en Ho Chi Minh Stad. Buiten de steden zijn de medische voorzieningen erg beperkt. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Hanoi of Ho Chi Minh Stad.

 

Geneesmiddelen 

Apotheken in de grotere steden zijn over het algemeen goed voorzien, maar daarbuiten kan het moeilijk zijn om aan geneesmiddelen te komen. Let in afgelegen streken op de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen die u wilt kopen. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring 

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen 

In Vietnam komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag; muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Zoogdieren 

Hondsdolheid komt voor in Vietnam. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Vogels 

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Vietnam. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar.

 

Drinkwater 

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Voedsel 

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt. U wordt aangeraden voedsel te vermijden dat op straat onder slechte hygiënische omstandigheden wordt aangeboden.

 

Zwemwater 

Zwemmen en pootjebaden in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Vietnam alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Vietnam binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Vietnam aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je nooit mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Vietnam. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Vietnam inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Vietnam inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Vietnam vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor Vietnam wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. 

 

malaria preventie

In sommige gebieden van Vietnam komt malaria voor. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar Vietnam. Dit heeft te maken met criminaliteit en de verkeersveiligheid. Het verkeer in Vietnam is chaotisch en gevaarlijk. Er gebeuren veel ongelukken in het verkeer. Vooral met brommers en bussen. Veel van deze ongelukken in het verkeer lopen dodelijk af. Of ze eindigen met blijvend letsel. Voor het zelf besturen van een motorvoertuig in Vietnam, moet u een Vietnamees rijbewijs hebben. Zelfs voor het besturen van een brommer of kleine motor. Voor toeristen is het bijna onmogelijk om een Vietnamees rijbewijs te verkrijgen. In de grote steden kunt u beter niet ingaan op een uitnodiging van iemand die u niet kent. Reizigers die wel ingaan op dit soort uitnodigingen lopen het risico gedrogeerd te worden. Een crimineel kan iemand daarna dwingen om geld, of andere kostbaarheden, af te staan. Dit komt regelmatig voor. 

 

Natuurgeweld

In Vietnam kunnen van mei tot en met november tropische stormen en tyfoons voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Hulpverlening is moeilijk in Vietnam. Vooral in de regio Sapa in het noorden. Daar zijn regelmatig aardverschuivingen door zware regenval.


taal


Officiële taal van Vietnam is het Vietnamees of ‘Kinh’, dat behoort tot de Mon-Khmer-tak van de Austro-Aziatische taalfamilie en verwant is aan het Hmong, Khmer, Thai en Muong. Van 111 v. C. tot 939 n. C., toen Vietnam een provincie in het Chinese Keizerrijk was, bestond het Vietnamese schrift, het ‘chu nho’, uit Chinese karakters. Pas in de 8ste eeuw is het zgn. ch˜u'nôm-schrift ontworpen, een aangepaste vorm van het Chinese karakterschrift om het Vietnamees mee te schrijven. In de 13e eeuw ontstond er een afzonderlijk geschreven taal, het ‘chu nom’ of ‘nom’, meer fonetisch gericht. Tot begin 20e eeuw bestonden de twee schrijfwijzen naast elkaar, daarna maakten ze plaats voor het huidige ch˜u'quôc ng˜u', dat gebaseerd is op het Latijnse alfabet en in 1651 al is ontwikkeld door de Franse jezuïet Alexandre de Rhodes. In 1919 werd het de nationale geschreven taal. Tegenwoordig gebruiken alleen geleerden het traditionele kalligrafische chu nom om oude inscripties en geschriften te ontcijferen. De Chinese, met name Kantonese, achtergronden van de Vietnamese taal zorgen ervoor dat ca. 80% van de hedendaagse woorden zijn ontleend aan het Chinees. Het Vietnamees is een toontaal, net als het Chinees. In het Vietnamees zijn er 6 tonen. Hierdoor kan elke lettergreep of elk woord op 6 manieren worden uitgesproken. Ook deze tonen worden door extra tekens aangegeven. Franse leenwoorden (kaas = fromage = pho mat; chocolade = chocolat = so co la; mosterd = moutarde = mu tat) stammen van de koloniale periode, van de 18e tot in de 20e eeuw. Engelse leenwoorden zijn geïntroduceerd door de Amerikanen tijdens de Vietnamoorlog; Russische leenwoorden werden geïntroduceerd als gevolg van de daarop volgende verbroedering met de voormalige Sovjet-Unie.


In de Mekongdelta spreken zoveel mensen Khmer dat de plaatselijke televisie programma’s in deze taal uitzendt. In de handel en in het onderwijs worden ook het Engels en het Frans gesproken. Tot voor kort was de Russische taal de meest verbreide buitenlandse taal in Vietnam, met name in het vroegere communistische noorden. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, vanaf 1989, nam de interesse voor de Russische taal sterk af. De etnische minderheden zijn ingedeeld naar taalgroepen. De meeste bergvolken (onder andere Tay, Tai, Hmong, Muong en Dao) in het noorden van Vietnam behoren tot de Austro-Aziatische taalgroep. Een andere taalgroep, eveneens onder te verdelen in verschillende talen en dialecten, is de Tibeto-Birmese taalgroep. De bergvolken van het zuiden spreken over het algemeen Mon-Khmer-talen.


tijdzone


Het tijdsverschil met Nederland bedraagt zes uur (6) later in de winter en vijf uur (5) in de zomertijd.


elektriciteit


Er is een wisselstroom van zowel 110 als van 220 Volt. In sommige gevallen wordt er in Vietnam gebruik gemaakt van een wisselstroom 110 Volt en de daarbij behorende "platte driepuntsstekker". Voor deze stopcontacten heeft u een "wereldstekker" nodig. 


feestdagen


1 Januari 

8 Januari 

3 Februari 

30 April 

6 Mei  

13 Mei 

1 Juni 

2 September 

20 September

Nieuwjaarsdag 

Verlichting van Boeddha 

Stichting Communistische Partij Vietnam 

Dag van de Overwinning 

Geboorte van Boeddha 

“Wesak” (Boeddha dag) 

Internationale Dag van het Kind 

Onafhankelijkheidsdag 

Geboortedag van Confucius



zie ook: