PRAKTISCHE INFORMATIE - Turkije

* Bijgewerkt t/m 2009 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Je paspoort moet nog minimaal drie maanden geldig zijn na je verblijf in Turkije. Met een identiteitskaart kom je Turkije ook in. Ook een identiteitskaart moet nog drie maanden geldig zijn. Je krijgt bij aankomst op een luchthaven in Turkije automatisch een visum, mits je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je hebt. Alleen als je over land Turkije binnenkomt, moet je vooraf een visum aanvragen. Als je langer dan negentig dagen in Turkije wilt blijven, heb je een speciaal visum nodig. 

 

Vanaf 10 april 2014 zal het niet meer mogelijk zijn om een visum aan te kopen bij aankomst op een Turkse luchthaven. Alle visumaanvragen zullen dan via het e-Visa systeem moeten verlopen!!!


ambassades


  • De Turkse ambassade in Nederland: Jan Evertsenstraat 15, ’s Gravenhage, Tel.nr.: (070) 302 3101;
  • De Nederlandse ambassade in Turkije: Turan Gunes Blv Hollanda Cd 5, Ankara, Tel.nr.: + 90 312 409 1800.

geldzaken


Munteenheid

Turkse lire (TRY) 

 

Bankpas 

  • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd;
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard 

  • Creditcards worden bij de meeste tankstations en in grote steden bij vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd;
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

  • Bij banken en wisselkantoren (döviz bürosu) kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken;
  • Bewaar de wisselbewijzen, zodat u kunt aantonen waar u uw geld hebt gewisseld.

Bijzonderheden 

  • In toeristische gebieden wordt de euro val als betaalmiddel geaccepteerd;
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's, kunt u inwisselen bij de banken.

gezondheid


De gezondheidsvoorzieningen zijn redelijk goed in Turkije, al is er een fors verschil tussen het oosten en het westen van het land. Er zijn voldoende artsen en overal vind je eczane’s, apotheken, met een ruim assortiment aan geneesmiddelen. Naast staatsziekenhuizen (devlet hastanesi) zijn er in de steden en badplaatsen ook privé-klinieken (özel hastanesi) waar de artsen veelal redelijk Engels of Duits spreken. Zorg dat je tijdens je Turkije rondreis het vaccinatieboekje en medisch paspoort met de bloedgroepgegevens bij je hebt. 

 

Drink geen water uit de kranen in Turkije, behalve als deze uit een locale bron afkomstig is. Dit is enkel het geval in sommige bergdopjes. In hotels en parken staan meestal waterkoelers waar je water kunt krijgen. In de supermarkten is een groot aanbod aan flessenwater.


vaccinaties


Er zijn geen vaccinaties verplicht voor Turkije. De inenting tegen gele koorts is alleen verplicht als u vanuit een land komt waar gele koorts voorkomt. Aanbevolen vaccinaties voor Turkije zijn vaccinatie tegen hepatitis A en vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus, polio). We kunnen u ook nog andere vaccinaties aanraden. Dit hangt af van uw gezondheidssituatie, welke gebieden en (grote) steden u gaat bezoeken en hoe lang en waar u in Turkije verblijft. Het gaat om deze inentingen: vaccinatie tegen buiktyfus, vaccinatie tegen hepatitis B en vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës).


veiligheid


Over het algemeen is Turkije een veilig land om in te reizen. In geval van nood springen Turken meestal massaal toe om te helpen, dit vanwege de sterke groepscultuur. Het is echter ook nog altijd deels een arm land, 's avonds worden de armere buurten dus best vermeden. Bij het nemen van een taxi is het best om te checken dat de nummerplaat overeenkomt met de nummers die op de deur staan. En best neem je een taxi die deel uitmaakt van een bedrijf, zo ben je zeker dat het een legale taxi is en dat het juiste tarief aangerekend wordt.  In Turkije is de auto de koning van de weg. De auto heeft altijd voorrang. Let dus extra op in het verkeer als voetganger!  

 

Bij reizen in Turkije is waakzaamheid geboden, in het bijzonder in de hieronder vermelde regio's. Gezien de recentste gebeurtenissen in Syrië volgt de Nederlandse overheid de situatie in de buurlanden op de voet. In het licht van de verdere ontwikkelingen wordt aan Nederlandse expats en reizigers in de regio aangeraden dit advies regelmatig te raadplegen.  Reizen in de grensstreek met Irak kan gevaarlijk zijn, maar over het algemeen zijn ook de grote Koerdische steden veilig te bezoeken. Hier kan men wel het best demonstraties vermijden.


taal


In Turkije is Turks (90,5%) de enige officiële taal. Tot de vele minderheidstalen behoren Koerdisch (18,6%), Arabisch (3%), Armeens, Aramees, Zaza(ki), Lazisch, Georgisch, Adyghe, Ladino, Romeyka en andere. In het oosten van Turkije worden Koerdische dialecten gesproken. Deze waren van met de staatsgreep in 1980 verboden tot 1991, waarna het weer in het openbaar mocht worden gebruikt. In 2009 zijn grote stappen gezet om de rechten van de Koerdische minderheid te verbeteren, zie hiervoor het hoofdstuk. 

 

Het Turks maakt deel uit van de Turkse taalfamilie. Talen uit deze familie worden ook gesproken in andere landen in Centraal-Azië en deze hebben een zekere gelijkenis. Het Turks komt oorspronkelijk uit het steppegebied van Mongolië. Daar werd het gesproken door de nomaden, die het meegebracht naar Turkije.


tijdzone


In Turkije is het 1 uur later dan in (West) Europa.


elektriciteit


De netspanning in Turkije is 220 V. Platte stekkers met dunne polen passen overal. Voor geaarde stekkers en stekkers met dikke polen is een verloopstekker nodig.


feestdagen


1 januari 

13 januari 

23 april 

1 mei  

11 mei 

24 mei 

25 mei 

15 juni

28 Juni - 27 Juli 

28 t/m 31 juli 

30 augustus 

30 sept t/m 4 okt   

4 t/m 6 oktober 

29 oktober    

6 december

Nieuwjaarsdag 

Id-ul-Maulid (Geboortedag Mohammed) 

Çocuk Bayrami (Feest van de kinderen) 

Regaib Kandili (Nacht van de wonderen) 

Moederdag 

Verjaardag van de profeet Eid-Milad Nnabi 

Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed) 

Vaderdag 

Ramadan 

Id-al-Fitr (Suikerfeest) 

Dag van de overwinning 

Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj) 

Offerfeest (Eid Al-Adha) 

Dag van de republiek 

Sint Nicolaas



zie ook: