PRAKTISCHE INFORMATIE - Portugal

* Bijgewerkt t/m 2011 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Een paspoort of identiteitskaart is voldoende om je Portugal vakantie te beginnen. Bij terugkomst in Nederland moeten deze documenten nog geldig zijn. Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.


ambassades


 • De Nederlandse ambassade in Portugal; Avenida Infante Santo 43-5, Lissabon; Tel.nr. +351 21391 4900;
 • De Portugese ambassade in Nederland; Zeestraat 74, Den Haag; Tel.nr. 070 363 0217.

geldzaken


Munteenheid 

Euro (EUR)

 

Bankpas 

 • Bankpassen worden vrijwel overal geaccepteerd;
 • Gebruik van een bankpas is meestal gratis. Er geldt een limiet per dag.

Creditcard 

 • Creditcards worden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd;
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten 


gezondheid


Portugal is een schoon land en hier loop je evenveel kans om ziek te worden als in Nederland. Je mag zeggen dat de gezondheidszorg in Portugal is van een goede kwaliteit. Veel artsen spreken Engels en in Lissabon is een Engels ziekenhuis. De ziekenhuizen hebben uitstekende medische voorzieningen waar je in geval van nood terecht kunt. Apotheken in Portugal herken je aan een groen kruis aan de gevel. Dit kruis is verlicht wanneer de apotheek open is. Gebruik je (noodzakelijke) medicatie? Dan is het handig om een Latijnse vertaling van je medicatie mee te nemen. Omdat er veel chloor in het drinkwater zit, drinken zelfs de meeste Portugezen het kraanwater niet. Voor een goede smaak, maar ook om te voorkomen dat je darmen van slag raken, raden wij je aan om flessen mineraalwater te kopen.


vaccinaties


In Portugal zijn geen vaccinaties verplicht – daarnaast worden er ook geen vaccinaties aanbevolen.


veiligheid


Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Portugal Wel kan vooral in de zomermaanden het land geteisterd worden door bosbranden. Bij het zwemmen aan bepaalde stranden aan de Atlantische Oceaan dient u erg goed op te letten voor de vaak gevaarlijke zeestromingen. Een deel van het grondgebied (centrum en zuiden van het land en de Azoren) bevindt zich in een seismisch gevoelige zone. 

 

Criminaliteit

Lissabon was tot kort één van de veiligste hoofdsteden van Europa maar de criminaliteitscijfers (kleine criminaliteit) zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. In de buurt van de toeristische trekpleisters moet u meer en meer opletten voor gauwdieven, handtassendieven en inbraken in auto’s. Dit is ook aangewezen in winkelstraten en het openbaar vervoer. De toeristen worden extra geviseerd. Er zijn recente gevallen van agressie & overval gemeld in de Algarve (Zuiden van Portugal).


taal


De officiële taal in Portugal is het Portugees dat van het Latijns afstamt. In de streek rond Miranda do Douro is het Mirandees erkend als minderheidstaal. De taal wordt beheerst door ongeveer 15.000 personen. Tegenwoordig wordt Portugees gesproken als moedertaal op 4 verschillende continenten, waarbij Brazilië het grootste aantal inheemse Portugese sprekers heeft van alle landen. Daarnaast wordt het ook in Angola, Mozambique, Kaapverdië, Sao Tomé en Principe, Guinee-Bissau en Oost-Timor gesproken.


tijdzone


Portugal valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +0 terwijl het in de zomertijd UTC + 1 is. In Portugal is het 1 uur vroeger dan in Nederland.


elektriciteit


In Portugal heeft men 220 volt, dit staat gelijk aan de elektriciteit in Nederland en België. Een verloop stekker is in Portugal dus niet nodig.


feestdagen


01 Januari 

19 Maart 

29 Maart 

31 Maart 

25 April 

01 Mei          

30 Mei           

10 Juni         

15 Augustus

05 Oktober   

01 November

01 December

08 December

25 December

Nieuwjaarsdag

Vaderdag

Goede vrijdag

Pasen

Anjerrevolutie

Dag van de arbeid

Sacramentsdag

Nationale Feestdag Portugal 

Onze lieve vrouw hemelvaart 

Dag van de republiek van Portugal 

Allerheiligen 

Portugese restauratieoorlog 

Onbevlekte ontvangenis van Maria 

Kerstmiszie ook: