PRAKTISCHE INFORMATIE

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

 


paspoort en visa


Je hebt een paspoort nodig dat nog zes maanden na vertrek uit deze landen geldig is. Daarnaast zul je voor een reis naar Oezbekistan een visum aan moeten vragen. Daarbij is een uitnodigingsbrief vereist; het meest efficiënte is deze via een visumbureau en/of reisbureau te regelen.  

 

Zij hebben uiterlijk 6 weken voor vertrek onderstaande gegevens nodig: 

 • De naam van de werkgever én het werkadres;
 • Een werkgeversverklaring in het Engels. Gepensioneerden kunnen een kopie van brief van het pensioenfonds sturen, waarop de naam
 • vermeld staat;
 • Een goede kopie of scan op ware grootte van je paspoort (deze is ook nodig voor de aanvraag van de accommodaties).

ambassades


 • De Oezbeekse ambassade in Belgie (in Nederland is geen ambassade):  Avenue F.D. Roosevelt 99. 1050 Brussel. Tel. nr + 32 2 661 20 40; economy@uzbekistan.be;
 • Het Nederlandse Consulaat in Oezbekistan: building 3, app. 74, Kh. Samatavoy street, Tashkent, Tel.nr. +998 71 150 8595 / + 998 93 387 0210; nlconsulate.tashkent@gmail.com.

GELDZAKEN


Munteenheid 

 • Sum (UZS)

Bankpas 

 • Bankpassen zijn voor zover bekend niet bruikbaar.

Creditcard 

 • Creditcards worden zeer beperkt geaccepteerd bij de grote hotels in toeristische centra.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

 • U kunt uw geld wisselen bij de banken en bij de wisselkantoortjes in de grote hotels.
 • Ga niet in op aanbiedingen van illegale wisselaars. De boetes en de pakkans zijn hoog, de wisseltrucs talrijk.

Bijzonderheden 

 • Neem voldoende contant geld mee, in euro's of bij voorkeur Amerikaanse dollars.
 • Travellercheques worden beperkt geaccepteerd.
 • Een grote portemonnee is wellicht handig: de grootste coupure, 5.000 sum, is nog geen twee euro waard.

gezondheid


Het niveau van de medische zorg is erg laag. Ook de basisvoorzieningen ontbreken veelal. In geval van ziekte heeft uw hotel een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Tashkent. 

 

Geneesmiddelen

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen (inclusief steriele injectienaalden) mee te nemen. Medische verklaring Als u geneesmiddelen mee op reis neemt die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan. 

 

Dieren

In Oezbekistan komt malaria voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend steken. et op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Hondsdolheid komt voor in Oezbekistan. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.


vaccinaties


In Oezbekistan zijn geen vaccinaties verplicht.  

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oezbekistan aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Oezbekistan. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Oezbekistan inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Oezbekistan inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Oezbekistan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.


veiligheid


Reizen in Oezbekistan stelt over het algemeen geen probleem. Het risico op gewelddadige criminaliteit is eerder laag. Toch zijn er af en toe gevallen van kleine delinquentie tegenover buitenlanders. De nodige waakzaamheid is geboden voor wat betreft zakkenrollers en diefstallen. Reizigers doen er goed aan geld en waardevolle voorwerpen op een veilige plaats te bewaren en ’s nachts niet alleen rond te lopen. De situatie in het land is al verschillende jaren kalm, en reizigers naar de toeristische plaatsen in het Westen en het centrum van het land ondervinden doorgaans geen specifieke problemen. Grensgebieden, in het bijzonder rond de grenzen met Tadzjikistan, Kirgizië en Afghanistan, dienen vermeden te worden. Er kunnen landmijnen liggen in deze gebieden, en veiligheidsincidenten tussen grenswachten en smokkelaars of terroristische groeperingen zijn steeds mogelijk. Om naar de stad Termez en andere plaatsen in de provincie Sourkhandarya te reizen heeft u een toestemming nodig. Deze toestemming kan u bekomen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Tashkent of een Oezbeekse ambassade in het buitenland. De procedure neemt gewoonlijk 5 dagen in beslag. 

 

Terreurdreiging

De terreurdreiging in Oezbekistan is reëel, en terroristische incidenten hebben zich in de voorbije jaren voorgedaan. Reizigers dienen waakzaam te zijn op publieke plaatsen, en raadgevingen van de Oezbeekse autoriteiten op te volgen. Veiligheidsmaatregelen in luchthavens en trein- en metrostations zijn aanzienlijk opgevoerd sinds de bomaanslag in de luchthaven van Moskou in januari 2011.


taal


De officiële taal van Oezbekistan is Oezbeeks, een Turkse taal. Ongeveer drie kwart van de Oezbeekse bevolking spreekt deze taal. Ook Russisch (rond de 15%) en (in sommige delen) Tadzjiek (4,5%) worden veel gesproken. In hotels en toeristische gebieden spreekt men vaak ook een paar woorden Engels. Dit zijn dan vooral jongeren. Oezbekistan is overgestapt naar het Romeinse schrift. Toch kom je nog vaak Cyrillisch tegen, dat alleen met wat moeite is te lezen.


tijdzone


In de zomer is het in Oezbekistan drie uur later dan in Nederland. In de winter is het verschil vier uur.


elektriciteit


Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland. De stroomvoorziening wat minder betrouwbaar is dan in Nederland.


feestdagen


01 Januari       

08 Maart 

21 Maart 

09 Mei  

29 t/m 31 Juli

01 September

01 Oktober     

04 t/m 07 Oktober       

08 December 

Nieuwjaarsdag

Internationale vrouwendag

Noroez (Perzisch nieuwjaar)

Dag van de overwinning

“Id-al-Fitr” (suikerfeest)

Onafhankelijkheidsdag

Lerarendag

“Eid Al-Adha” (offerfeest)

Dag van de grondwetzie ook: