PRAKTISCHE INFORMATIE - Nepal

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Alle buitenlandse toeristen die naar Nepal reizen dienen in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort dat na vertrek uit Nepal nog zes maanden geldig is. Het visum voor Nepal kun je vooraf aanvragen bij het consulaat in Amsterdam, maar je kunt je Nepal visum ook bij aankomst in Kathmandu (vliegveld) regelen. Wanneer je via Tibet naar Nepal reist en bij “Kodari” de grens over gaat, kun je ter ook plaatse je Nepalees visum aanvragen. Als je naar het Consulaat in Amsterdam gaat voor het aanvragen van je Nepal visum heb je je paspoort, een pasfoto en een kopie van je boekingsformulier nodig. Een visum voor 15 dagen kost € 40,-, een visum voor 30 dagen kost € 55,- en een visum voor 90 dagen kost € 105,-. Het Consulaat rekent € 2,50 pp administratiekosten. Als je geen tijd hebt om naar Amsterdam te gaan kun je je visum ook per aangetekende post aanvragen. Check of deze informatie nog up-to-date is.


ambassades


 • Het Nepalees consulaat in Nederland: Keizersgracht 463, Amsterdam; tel: 020 6241530 (e-mail: nepal.consulate@inter.nl.net

geldzaken


Munteenheid:
 • Nepalese roepie (NPR)
Bankpas:
 • Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus-of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden vooral in toeristische gebieden goed geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

 • Nepal heeft een redelijk aantal geldautomaten; de meeste bevinden zich in de hoofdstad Kathmandu; er zijn voor zover bekend weinig tot geen betaalautomaten in Nepal.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen

 • Wissel uw geld alleen bij de daartoe bevoegde instanties en bewaar uw wisselbewijzen. Deze hebt u nodig om bij het verlaten van Nepal uw resterende roepies weer om te wisselen.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques ook voldoende contant geld mee.
 • Op veel plaatsen worden ook euro's, Amerikaanse dollars, Britse ponden en Indiase roepies als betaalmiddel geaccepteerd.
 • Travellercheques in Amerikaanse dollars worden op de meeste plaatsen geaccepteerd en kunt u bij de banken inwisselen.
 • Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raakt u moeilijk weer kwijt.
 • Zorg dat u voldoende kleingeld bij u hebt, zeker als u door afgelegen gebieden reist.

gezondheid


Gezondheid:

Buiten de grote steden is de medische zorg beperkt. Raadpleeg de website van de Amerikaanse ambassade in Nepal voor een overzicht van de beste medische hulp in Nepal. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten waarin vervoer met een reddingshelikopter is opgenomen. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Kathmandu.

 

Geneesmiddelen

Apotheken zijn redelijk goed voorzien en geven vaak geneesmiddelen zonder recept. Let wel op de houdbaarheidsdatum van de geneesmiddelen. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen mee op reis neemt die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Muggen

In Nepal komen malaria, dengue en mogelijk Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insecten werend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik

ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Vogels en zoogdieren:

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Nepal. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar. Hondsdolheid komt voor in Nepal. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

 

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen.

 

Hoogteziekte

In de hoger gelegen gebieden kunt u last krijgen van hoogteziekte, wat zich uit in hoofdpijn, kortademigheid en duizeligheid. Bij milde klachten moet u niet verder stijgen en wachten tot de klachten voorbij zijn. Bij ernstiger klachten moet u afdalen en medische hulp zoeken.

 

Voedsel

Gebruik poedermelk of melk in blik. Let u daarbij wel op dat de melk aangelengd wordt met zuiver water. Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Nepal alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Nepal binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Nepal aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Nepal. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Nepal inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Nepal inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Nepal vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor Nepal wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

 

Malaria:

Er komt in het zuidelijke deel van Nepal malaria voor. We raden je aan om malariapillen te gebruiken (hoeft niet in Chitwan National Park). Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Nepal. In de rest van Nepal komt geen malaria voor. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


VEILIGHEID


Actueel:

Bij reizen in Nepal wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, demonstraties en samenscholingen te mijden, de berichtgeving in de (lokale) media te volgen, goed geïnformeerd te blijven over de situatie ter plaatse en zich te houden aan plaatselijke verordeningen (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’). Nepal maakt een politieke en sociale transitie door die gepaard gaat met protestacties en wegblokkades, vooral in sommige delen van de Terai, de vallei van Kathmandu en in Tharuhat in het uiterste westen van het land. Politieke partijen hebben zich gecommitteerd aan voortvarende afronding van het vredesproces en spoedige vorming van een 'consensus regering'.

 

Algemeen

Nepal ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op de website van het National Earthquake Information Center. De moesson periode in Nepal loopt over het algemeen vanaf medio juni tot en met september en gedurende deze periode maakt dit het reizen buiten de steden en dorpen gevaarlijk. Aardverschuivingen en vallende rotsen komen vaak voor. Reizigers kunnen het weerbericht raadplegen op de website van de Nepal Meteorological Forecasting Division. Mede n.a.v. een aantal ernstige vliegtuigongelukken de afgelopen jaren heeft de Europese Commissie op 5 december 2013 alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen geplaatst op de lijst van die niet naar of binnen de EU mogen vliegen. Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Nepal wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen. Nederlanders die in Nepal wonen of voor langere tijd verblijven, wordt aangeraden zich te registreren via de website van de Nederlandse Ambassade in New Delhi, India. Toeristen wordt geadviseerd via hun reisbureau in Kathmandu of via het Nederlands consulaat in Kathmandu, Nepal een Tourist Registration Form aan het consulaat te zenden. Aanvullende informatie inzake een verblijf in Nepal kunt u vinden op de website van de Nederlandse Ambassade in New Delhi, India. Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

 

Terrorisme

In de Terai en Kathmandu komen, zeer sporadisch en kleinschalig, aanslagen voor, uitgevoerd door kleine splintergroeperingen van Hindu-extremisten en activisten in de Terai. Gevaar voor terroristisch geweld van de kant van de Maoïsten is derhalve niet uitgesloten. U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen (zie ook de rubriek 'Onveilige gebieden').

 

Zware criminaliteit

Er zijn gevallen bekend dat trekkers in hun tenten worden overvallen, waarbij geweld is gebruikt en incidenteel ook verkrachtingen hebben plaatsvonden. Tijdens kamperen wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten. Geadviseerd wordt om niet alleen te reizen in de ‘trekkingsgebieden’, maar onder begeleiding van een ervaren gids.

 

Onveilige gebieden

In de Terai regio (zuidelijke landstrook grenzend aan India), het heuvelgebied van het uiterste oosten van Nepal (Ilam e.o.) en in het Tharuhat in het uiterste westen komen met grotere regelmatig dan elders protestacties voor van etnische groeperingen die meer autonomie eisen (Madeshis in Terai, Limbus in het oosten). Tijdens het reizen naar en door delen van deze gebieden wordt u geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten vanwege veiligheidsrisico's in verband met mogelijke onlusten en vertragingen die stakingen en wegblokkades kunnen veroorzaken. Populaire toeristische bestemmingen zoals het Chitwan National Park en de grensovergang met India (Sonauli) zijn via de weg doorgaans goed bereikbaar. Geadviseerd wordt om niet alleen te reizen in de 'trekkingsgebieden', maar onder begeleiding van een ervaren gids. Reizigers wordt geadviseerd zich via lokale reisorganisaties te informeren over de condities en veiligheidssituatie in specifieke trekkingsgebieden alvorens af te reizen.


taal


De officiële taal van Nepal is het Nepalees, dat door ongeveer de helft van de bevolking wordt gesproken. De taal wordt in het Devanagarischrift geschreven. Het Nepalees kent net als het Hindi zijn oorsprong in het Sanskriet en behoort tot de Indo-Europese taalgroep. Naast het Nepalees worden er nog meer dan honderd andere lokale talen en dialecten gesproken (waaronder Tibetaanse dialecten), waaronder het Bihari, Maithili, het Bhojpuri, het Tharu en het Tamang.


tijdzone


In Nepal is het 4 uur en 3 kwartier later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 3 uur en 3 kwartier later.


electriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten en zijn ongeaard. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”. U hebt mogelijk een verloopstekker van het type D of M of een wereldstekker nodig.


feestdagen


30 Januari

19 Februari

2 t/m 4 Maart

8 Maart

17 Maart

7 April

13 Mei

29 t/m 31 Juli

10 Augustus

16 en 17 Augustus

4 t/m 7 Oktober

23 Oktober

25 en 26 December

“Sahid Diwash” (dag van de Martelaren)

“Prajatantra Diwash” (dag van de democratie)

“Losar” (Tibetaans nieuwjaar)

Internationale vrouwendag

“Holi”

“Ramnaymi”

“Wesak” (Boedhha dag)

“Id-al-Fitr” (suikerfeest)

“Raska Bandhan)

“Krishna Janamashtmi”

“Eid-al-Adha” (offerfeest)

“Divali”

Kerstmislees ook: