ALGEMENE INFORMATIE - Namibië

Bijgewerkt t/m 2019 - wijzigingen voorbehouden.


  • Klimaat
  • Geografie
  • Inwoners
  • Natuur
  • Dieren
  • Steden
  • Staat
  • Religie
  • Sport
  • Eten & Drinken 

klimaat


In Namibië zijn de seizoenen tegengesteld aan de onze. Tijdens onze zomer is het winter in Namibië. Overdag is de temperatuur dan aangenaam, maar de nachten kunnen koud zijn, zeker in de woestijn. Dit is ook het droge seizoen, waarbij er nagenoeg geen neerslag valt. Lokaal doen zich grote verschillen voor. In het binnenland is er 's zomers overdag een hoge temperatuur. 's Nachts koelt het echter sterk af door de hoge ligging van het land. Langs de kust strekt zich een woestijn uit waar grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht voorkomen. Het regent er nooit, de 'neerslag' bestaat uit mist. De lage temperatuur in dit gebied, dat half in de tropen ligt, wordt veroorzaakt door de koude golfstroom. Het zeewater is te koud om in te zwemmen.


geografie


Namibië heeft z’n langste landgrens in het noorden met Angola. Botswana en Zambia liggen in het oosten van Namibië terwijl Zuid-Afrika ten zuiden ligt. Daarnaast heeft ook een kustlijn aan de Atlantische Oceaan in het westen. 

 

Namibië is bijna 20x groter dan Nederland. 


inwoners


In Namibië wonen iets meer dan 2 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid is extreem laag met 2,4 inwoners per vierkante kilometer (de laagste van Afrika). De natuurlijke bevolkingsgroei bedraagt 0,59%.(2006). De levensverwachting is gemiddeld 43,4 jaar. De bevolking van Namibië bestaat voor het grootste gedeelte uit donker gekleurde mensen (87,5%). Er zijn in Namibië 9% blanken. De rest is van gemixte afkomst. Bijna de helft van de bevolking van Namibië behoort tot de Ovambostam, een Bantoevolk dat voornamelijk in het noorden van het land woont. Zij kwamen later in het land dan de oorspronkelijke bewoners. De Khoi-Khoi en de San kwamen al in respectievelijk de vijfde en eerste eeuw na Christus in Namibië. Maar tot deze, later tot Khoisan vermengde, groep behoort nog maar een klein deel van de huidige bevolking van Namibië. In de Kalahariwoestijn woont nog wel een kleine groep San. Verder komen de volgende stammen voor: de Damara, Herero, Nama, Kavango, Oost-Caprivi en de Kaokovelders.


natuur


Namibië kent verschillende soorten landschappen waaronder woestijn, halfwoestijn, savanne en wetlands. De vijf grote geografische gebieden van het land zijn: het Centraal Plateau, de Namibwoestijn, de Grote Plateaurand, het Bosveld en de Kalahari. Langs de Namibische kust liggen de zand- en rotswoestijnen van de Namib. Landinwaarts gaat de steile rotswand van de Brandberg over in golvend hoogland, dat in het oosten, richting Kalahari-bekken, afloopt naar zo'n 1000 m. Ook op die hoogte ligt in het noorden van het land de Etosha-pan, een van de grootste zoutpannen in Afrika. Kenmerkend voor Namibië is het woenstijnklimaat met zijn hete zomers en het hele jaar door nauwelijks neerslag. De zomerse hitte wordt wat getemperd dankzij de hoge ligging van het grootste deel van het land. De wildreservaten (als Etosha, Kalahari en Namib-Naukluft), het duinlandschap van de Sossusvlei en de kuststeden Swakopmund en Walvisbaai trekken de nodige toeristen.


dieren


De inheemse fauna van Namibië heeft tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw veel te lijden gehad van de grootwild jachten. Toch zijn er verschillende nationale parken waar de dieren worden beschermd. In Namibië komen verschillende soorten grote zoogdieren voor zoals de giraf in het Hobatere reserve aan de rand van het Etosha nationaal park. De jachtluipaard is in Namibië nog steeds wijdverspreid en zijn vooral te vinden in het gebied van het Waterberg-plateau. Er zijn ook tal van kleine carnivoren, zoals wilde katten, genets, stokstaartjes, jakhalzen en mellivoren. Antilopen en gazellen zijn in overvloed aanwezig. Zelfs buiten beschermde natuurgebieden. Een van de meest voorkomende zijn de gemsbock, de springbok, de major kudu en de impala. Andere herbivoren zijn giraffen, zebra's, wrattenzwijnen en olifanten. De woestijnolifanten zijn erg bekend vanwege het feit dat de olifanten zijn aangepast aan de omgeving van Namibië. Na een bijna volledige verdwijning heeft men de witte neushoorns opnieuw geïntroduceerd in het Etosha nationaal park met uitstekende resultaten. In het Damaraland zijn er ook enkele zwarte neushoorns. De oritteropo is ook aanwezig in Namibië. 

 

Langs de kusten is er een rijk ecosysteem met veel zeezoogdieren, waaronder verschillende soorten dolfijnen. Vanuit Walvisbaai noordwaarts zijn er veel zeehondenkolonies te vinden, waarvan Cape Cross de bekendste is. In Namibië komen ook verschillende soorten reptielen voor, waaronder gehoornde adders, twee soorten mamba en andere slangen. Andere reptielen zijn onder andere de Aspsaura Achietae hagedissen die van het ene been naar het andere bewegen, bijna zonder de grond te raken omdat de woestijngrond zo heet is. Vogelsoorten die in namibië voorkomen zijn onder andere pelikanen, de leeuwerik, verschillende soorten papegaaien, uilen, de Afrikaanse zeearend en de stern.


steden


De vijf grootste steden van Namibië zijn: 

  1. Windhoek                 : 240.000 inwoners;
  2. Rundu                      :   60.000 inwoners;
  3. Walvis Bay               :   50.000 inwoners;
  4. Oshakati                   :   33.000 inwoners;
  5. Swakopmund           :    25.000 inwoners.  

staat


Namibië is een presidentiële representatieve democratie, waarbij de President van Namibië een vijfjarig mandaat heeft en zowel het staatshoofd als de regeringsleider is. De presidentsfunctie en de leden van de Nationale Vergadering, de Regionale Raad en de lokale raden worden via verkiezingen aangeduid. De verkiezingen voor de Nationale Vergadering worden proportioneel georganiseerd en het hele land wordt als één kieskring beschouwd. De presidentsverkiezingen verlopen echter volgens het meerderheidsstelsel waarbij een absolute meerderheid behaald moet worden. De Regionale Raden worden elke zes jaar via een first-past-the-post-systeem verkozen. Swapo heefts sinds de onafhankelijkheid in 1990 elke verkiezing gewonnen en kan als een dominante politieke partij beschouwd worden. De presidenten en eerste ministers werden steeds door Swapo geleverd. Rally for Democracy and Progress is de grootste oppositiepartij. Daarnaast zijn er nog andere politieke partijen in Namibië. Namibië is lid van onder meer de Afrikaanse Unie, Verenigde Naties, Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika en het Brits Gemenebest. De Namibische regering besteed zo'n 2.9% van het Bruto nationaal product aan militaire uitgaven. Het Namibische leger bestaat enkel uit beroepsstrijdkrachten en telt een landmacht van 9000 man. Elke regio heeft een Regionale Raad en een gouverneur. Onder de regio's zijn er nog de lokale autoriteiten, daarvan bestonden er in 2008 48. 


religie


Bijna iedereen, namelijk 80 tot 90%, is christen. Van de christenen is het grootste deel lid van de lutherse gemeenschap en gaat naar kerken die behoren tot de ELCIN-koepel of tot de ELCRN-koepel. ELCIN staat voor Evangelical Lutheran Church in Namibia en komt voort uit Fins missionariswerk dat in 1870 gestart werd. ELCRN staat voor Evangelical Lutheran Church in the Republic of Namibia en groeide voort uit het missionariswerk van de Duitse Reinse Missionaris Gemeenschap die al in 1842 startte met missionariswerk in Namibië. Een derde, maar kleinere, Lutherse kerk is de Duitstalige ELCIN-GELC. De Katholieke Kerk in Namibië is met 367.000 (19% van de totale bevolking) leden de tweede belangrijkste christelijke stroming in het land. Hiernaast zijn er ook een kleiner aantal kerken aangesloten bij de Nederduits Gereformeerde Kerk, die vooral volgelingen bij de Afrikaners kent, de Anglicaanse Kerk, de Baptistische kerk, de Methodistische kerk, de Momoonse kerk, de Nieuw-apostolische kerk, de Zevendedagsadventisten en de Pinksterbeweging. De Council of Churches in Namibia (CCN) is de koepelorganisatie waartoe bijna alle christelijke kerken uit Namibië toe behoren. De CCN ontstond in 1978 en speelde een belangrijke rol in het binnenlandse verzet tegen het apartheidsregime. Naast het christendom is er ook het animisme, dat volgelingen op het platteland heeft. Het jodendom en de islam hebben slechts een heel beperkt aantal volgelingen in Namibië. De Namibische Grondwet waarborgt de vrijheid van godsdienst. Tot aan de onafhankelijkheid werd er in de scholen het vak Bijbelstudie gegeven. Na de onafhankelijkheid werd dit afgeschaft, waarna o.a. de Council of Churches in Namibia opriep om dit vak opnieuw in te voeren.


(nationale) sport


De meest populaire sport in Namibië is voetbal. Andere sporten die veelal beoefend worden zijn rugby, cricket, golf, boxen, atletiek en vissen. 


eten & drinken


De Namibische keuken is erg divers. Liefhebbers van vlees hebben een ruime keuze uit wild, namelijk antilope, struisvogel, springbok en meer. Aan de kust is er veel vis te vinden en de vegetariër komt ook niks te kort. Omdat Namibië een kolonie van Duitsland is geweest heeft de keuken ook Duitse invloeden. Dit blijkt uit de talloze cake-winkels waar je o.a. “apfel-strudel” of de befaamde zwarte-woud cake kunt proeven op Afrikaanse bodem.

 

Mieliepap

Mieliepap is maïspap die veel wordt gegeten door de Namibische bevolking. Het is eenvoudig te maken door maïsmeel en water te mengen. Het kan bij elke maaltijd gegeten worden, als ontbijt met een beetje boter en suiker, bij de lunch en bij de avondmaaltijd bij wat vlees en groente.   

 

Oshifima

Een meel-achtige pasta gemaakt met millet en meestal geserveerd met een stoof van groente en/of vlees.

 

Biltong

Biltong is een typisch Namibische snack die je overal in het land kunt vinden. Het is gedroogd en gepekeld rund- of ander wildvlees. Het is hard en is zout van smaak. Daarnaast heb je verschillende soorten biltong, naturel of spicy.

 

Potjiekos

Potjiekos is een traditioneel Namibisch stoofgerecht wat wordt bereid boven het vuur in een grote driepotige pot. De ingrediënten die worden  gebruikt voor het gerecht zijn onder andere olie, wortel, bloemkool, wildvlees en saus.

 

Oshiwambo

Een soort van combinatie maaltijd van spinazie en vlees.

 

Boerewors en Sachertorte zijn traditionele gerechten die zijn meegebracht door de immigranten. Daarnaast hebben de verschillende stammen hun eigen specialiteiten. De Herero, als veehouders, gebruiken veel boter en yoghurt en eten veel schapen-, geiten- en rundvlees. De Owambo eten mielie of mahango, pap van maïs of gierst, samen met een vis- of vleesstoofpot. De Nama wonen in de woestijn en eten de typische, stekelige nara-meloen, rijk aan vitaminen en vocht.

 

 

Drinken:

Er wordt veel koffie en thee gedronken, waaronder rooibos. Het assortiment alcoholische dranken omvat naast een eigen merk bier, wijnen en likeuren uit Zuid-Afrika. Traditionele dranken zijn o.a. gierstbier, watermeloenwijn en sterke drank.

 

Mataku

Mataku is een Namibische wijn, maar niet zomaar een wijn, namelijk een watermeloenwijn.

 

Bier 

Namibië is een kolonie geweest van Duitsland en dit heeft z’n sporen achtergelaten. Je kan in Namibië namelijk veel bier vinden, eigen gebrouwen zoals “oshikundu” maar ook Europese bieren. Daarnaast zijn er veel Duitse restaurantjes te vinden waar je je biertje kan drinken met een lekkere Bratwurst of  Sauerkraut.


zie ook: