Bezienswaardigheden - Mali

Djenne




inleiding


Djenne is gelegen aan de rand van de Sahara, op een verdedigingseiland aan de Bani rivier, een zijrivier van de machtige Niger. De stad is vooral bekend vanwege de eeuwenoude leemarchitectuur van de gebouwen en is daarom een van de hoogtepunten van een bezoek aan West Afrika in het algemeen en Mali in het bijzonder.

 

Weinig is er veranderd sinds de hoogtijdagen toen er veel handel werd gedreven tussen Noord – en West Afrika dwars door de Sahara in de 14e en 15e eeuw. Terwijl een stad als Timboektoe daarna in verval raakte was daar in Djenne geen sprake van.

 

De wekelijkse markt, aan de voet van de schilderachtige moskee met haar kantelen en de verstevigingen van balken die uit de muren steken, trekt bevolking uit de verre omtrek. De straten met de Sahel stijl gebouwde lemen huizen en de nabijgelegen dorpjes van de Fula en Bozo stammen kunnen bezocht worden met fiets, (gehuurde) brommer, paard en wagen en boot.   


Highlights


De Moskee:

De Grote moskee van Djenné geldt als één van de hoogtepunten van de architectuur uit de Sahel. Het is het grootste, van leem gemaakte gebouw, ter wereld. In een ver verleden stond op deze locatie een paleis. In de 13e eeuw werd dit paleis verbouwd tot moskee. De bouw begon in 1834 en duurde tot 1896.

 

Dit gebouw zou een paar jaar later al weer afgebroken worden. In 1906 werd begonnen met de bouw van het huidige gebouw. Ook werd er een madrassa opgezet. Het gebouw heeft drie vierkant minaretten, een overdekte gebedsruimte en een grote binnenplaats omringd door een kloostergang.

 

Links van de hoofdingang staat een ommuurde begraafplaats. Dit is het enige gedeelte van de moskee dat nog uit de 13e eeuw stamt. Na elk regenseizoen wordt de moskee opnieuw gepleisterd door speciaal getrainde bouwvakkers. De stokken die overal uitsteken dienen dan als hulpmiddel.


Binnenstad Djenne:

Het centrum van de stad Djenne is een van de oudste in Mali en is zo goed als onveranderd gebleven in voorgaande eeuwen.

 

Kleine smalle grindpaadjes lopen tussen de verschillende soorten lemen huizen door die vaak drie verdiepingen tellen; de bovenste is voor de bewoners, de tweede voor slaven en de onderste voor goederen en (last)dieren.

 

Er zijn madrassas (Koran scholen), een eeuwen oude bron te vinden maar de prachtig bewerkte poorten, deuren columns en raamkozijnen zijn wellicht het hoogtepunt van een wandeling in de oude stad. En vergeet de lokale bewoners niet. In 1988 is de moskee samen met de historische binnenstad van Djenné door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

 

Op Maandagmorgen is het een must om een kijkje te nemen op de wekelijkse markt op het plein voor de moskee. Deze markt staat er al eeuwen en het opmerkelijke en interessante is dat er geen souvenirs voor toeristen zijn. een andere bezienswaardigheid is de "vrouwen" of - kleine markt.



tips & advies


Djenne - Segou: Aan de rand van het grote marktplein staan de bussen en staan een aantal tafels waar bustickets verkocht worden.

 

De rit naar Segou duurt zo’n 4 uur (als je gelukt hebt) en kost 5000 CFA. Betaal niet meer dan 500 CFA voor je bagage.


Bij restaurant Kita Kourou kun je even rustig bijkomen van de hitte en de stress van mensen die iets van je willen. “Tion Tion” is een lokaal gerecht met veel uien, tomaat, saus, rijst en je kunt er ook kip bij krijgen.



  • Naam : Hotel TAPAMA

Prijs : 8000 CFA (incl. douche en wc)

 

Inhoud:

Ik zou eigenlijk iedereen aanraden die een bezoek brengt aan Djenne een nacht te blijven en ’s avonds een wandeling te maken door dit eeuwenoude stadje die weinig veranderd is. En als je dan hier blijft boek dan een kamer in dit hotel. e binnentuin is namelijk sprookjesachtig.

 

Gebouwd in Moorse Marokkaanse stijl ga je hier watertanden met prachtige mystieke bogen en een oude waterput in het midden. Je kunt hier ontbijten in de tuin voor 1000 CFA en dineren voor zo’n 2500 CFA. De kamers zijn prima en liggen rondom de binnenplaats. Ook kun je met een matras op het dak slapen.

 

De eigenaresse is behulpzaam en zeer vriendelijk alsmede het andere personeel.


Er wordt heel geheimzinnig gedaan over een bezoek binnen in de moskee – waarschijnlijk om de prijs naar boven af te ronden maar aan de ene kant mogen geen moslims naar binnen, maar aan de andere kant wel.

 

Betaal niet teveel, en zeg dat je al eerder moskeeën zoals deze hebt bezocht en wees niet te gretig – ik heb 3000 CFA betaald en stond binnen 10 minuten aan de andere kant weer op straat.

 

Er zijn geen banken in Djenne, dus kom met geld naar dit toeristische stadje. Pas op voor de afvalpijpen die uit elk lemen huis komen. Als de wc wordt doorgetrokken wordt het vuil via deze pijpen naar de goten in de straten gepompt. Met een beetje ongeluk sta je er precies onder.



zie ook:




meer links:


Casablanca

MAROKKO

Aan de kust in Casablanca staat de protserige Hassan II moskee, een van de mooiste van Marokko. 

Lalibela

ETHIOPIE

Bet Giyorgis, de meest fotogenieke ondergrondse kerk van Lalibela is zeer indrukwekkend.