* Bijgewerkt t/m 2012 - wijzigingen voorbehouden.
Het klimaat in Litouwen is als beste te omschrijven als een gematigd zeeklimaat met koele winters en zachte zomers. Neerslag valt er gedurende het hele jaar met iets meer neerslag in het najaar; het voorjaar is weer iets droger dan gemiddeld. Onder invloed van het zeewater is het langs de kust 's winters vaak enkele graden warmer dan in het binnenland, maar valt er wel iets meer neerslag op jaarbasis dan in het oosten.
Litouwen is ingeklemd in het westen tussen een klein stukje Rusland (Kaliningrad), en de Baltische Zee terwijl in het noorden het grenst met Letland. In het zuidwesten ligt Polen en Wit-Rusland grenst aan Litouwen in het Oosten. Litouwen is ongeveer 1,9 keer groter als Nederland.
In Litouwen wonen zo’n 3,5 miljoen inwoners onder te verdelen in drie hoofdgroepen:
Het land is overwegend vlak te noemen op een paar heuvels in het oosten na. Het hoogste punt is nog geen 300 meter. Ongeveer een derde van Litouwen bestaat uit bos afgewisseld met boerderijen, meren en rivieren. Er zijn meer dan tien nationale parken en natuurreservaten waarvan het “Zemaitija NP” en het “Aukstaitija NP” het grootste en belangrijkste zijn. Aan de (Baltische) kust is een groot delta- en duingebied.
In tegenstelling tot de meeste (West) Europese landen zijn in Litouwen nog voldoende grote wilde dieren in het wild aanwezig ook al is de kans deze dieren te zijn bijzonder klein. De lynx, de elk, wolf, bruine beer en de Europese bizon zijn in Litouwen aanwezig.
Naast deze grote primaten zijn er nog talloze vogels en (zoog)dieren aanwezig in Litouwen. Te denken valt aan de veel voorkomende ooievaar, de bever, herten en wilde zwijnen.
De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde:
* = hoofdstad
Litouwen is sinds zijn hernieuwde onafhankelijkheid van 1991 een Democratische Republiek met “Dalia Grybauskaite als president (sinds 2009) en Andrius Kubilius sinds 2008 als minister president.
Rond de 80% van de bevolking in Litouwen is Rooms-katholiek. Het land is het laatste heidense van Europa totdat het in 1413 werd omgedoopt tot het Rooms-katholieke geloof. Tijdens de Russische overheersing in de 20e eeuw was het uitoefenen van het katholieke geloof uit den boze. Kerken waren in die tijd in gebruik als stal, radiozender of andere niet-gelovige bezigheden.
De nationale sport van Litouwen is basketbal; op het Europese kampioenschap won het nationale team goud.
Van oorsprong is de Litouwse keuken (net als in de andere Baltische Staten) gebaseerd op seizoensgebonden streekproducten; oftewel boerenkost. Veel aardappelen, brood, bessen, vruchten en paddenstoelen. Ook kun je bijna overal aardappelpannenkoeken vinden.
Bekendste gerechten:
Andere veel voorkomende gerechten zijn:
------------------------------------------------------------
Bier (alus) is het meest voorkomende drank dat ten tafel komt in Litouwen, naast midus, degtine (wodka) en stakliskes (of starka) wat een honingdrankje is.
Afrika
Botswana
Burkina Faso
Egypte
Ethiopië
Ghana
Kenia
Mali
Marokko
Namibië
Oeganda
Senegal
Tanzania
Tunesië
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Armenië
Australië
Cambodja
China
Filipijnen
Georgië
India
Indonesië
Iran
Israël
Japan
Jordanië
Kirgizië
Laos
Maleisië
Mongolië
Myanmar
Nepal
Nieuw-Zeeland
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
Vietnam
Europa
Albanië
België
Bosnië-Herzegovina
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Engeland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Kosovo
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Macedonië
Malta
Montenegro
'Nederland
(Noord) Ierland
Oekraïne
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Schotland
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Amerika
Argentinië
Bolivia
Brazilië
Chili
Colombia
Costa Rica
Cuba
Ecuador
Guatemala
Mexico
Nicaragua
Panama
Peru
Verenigde Staten
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)