ALGEMENE INFORMATIE - Letland

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Klimaat
 • Geografie
 • Inwoners
 • Natuur
 • Dieren
 • Steden
 • Staat
 • Religie
 • Sport
 • Eten & Drinken

 


klimaat


De kustgebieden aan de Oostzee hebben veel weg van een zeeklimaat, landinwaarts zie je de kenmerken van een landklimaat: droger, warmer in de zomer en kouder in de winter. De (korte) zomers zijn aangenaam, waarbij de temperaturen kunnen oplopen tot rond de 25° C. 's Winters kan het erg koud zijn met temperaturen ver onder nul, in januari zelfs tot min10 graden Celsius. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in de zomer erg lang. In juni gaat de zon nauwelijks onder en in augustus is het om 22.30 uur nog licht. De aangenaamste perioden zijn de lente en de vroege herfst. Houd er echter wel rekening mee dat dan soms flink kan regenen.


geografie


Letland grenst in het noorden aan Estland, het oosten aan Wit-Rusland en de langste grens ligt in het zuiden met Litouwen. Daarnaast is er een lange kustlijn met de Baltische Zee. 

 

Letland is ongeveer 1,5 keer groter als Nederland.


inwoners


In Letland wonen ongeveer 2,0 miljoen mensen. De bevolkingssamenstelling is 60% Lets, 30% Russisch, 4% Wit Russisch en 2,5% Oekraïense en 2,5% Pools. Er is een kleine minderheid Lvivs. 


natuur


Letland is overwegend vlak met uitgestrekte merengebieden, ontelbare rivieren en beken en moerassen. Ongeveer een derde is ongeveer bos en woud. Er zijn meer dan 10 nationale parken en reserves waarvan de belangrijkste toch wel “Gauaj “is in het noordoosten van het land. In het oosten liggen wat heuvels die tijdens de ijstijd zijn gevormd. Uit die tijd stammen ook de grote zwerfkeien. De hoogste berg van Letland is 311 meter hoog. De kust met de Baltische Zee bestaat uit zandstranden, duinen en een deltagebied.


dieren


Ook al is de kans klein dat je er een ziet (zeker zonder professionele hulp) in Letland zijn veel grote primaten aanwezig – dan wel terug vanuit (Wit) Rusland dan wel nooit uitgestorven. De Europese bizon, de lynx, de elk, bruine beer en wolf komen nog steeds voor. Naast deze grote primaten zijn er nog talloze vogels en (zoog)dieren aanwezig in Letland. Te denken valt aan de veel voorkomende ooievaar, de bever, (rode) herten en wilde zwijnen.


steden


De vijf grootste steden van het land zijn in chronologische volgorde: 

 1. Riga        *     703.000 inwoners
 2. Daugavpils   104.000 inwoners
 3. Liepaja             85.000 inwoners
 4. Jelgava            65.000 inwoners
 5. Jurmala           56.000 inwoners

* = hoofdstad


staat


Letland is een democratische parlementaire republiek en is onderverdeeld in vijf regio’s. De huidige president is “Andris Berzins” sinds 2011 en de regering wordt gevormd door een coalitie. Valdis Dombrovskis is sinds 2009 minister-president van Letland.


religie


In principe is (bijna) iedereen in Letland protestants (luthers), met uitzondering van de regio “letgallen” (oosten) waar mensen voornamelijk rooms-katholiek zijn. Daarnaast wordt vooral bij de Russische bevolking nog Russisch-Orthodox beleid.


(nationale) sport


Letland heeft ijshockey en basketbal als nationale sporten.


eten & drinken


Van oorsprong is de Litouwse keuken (net als in de andere Baltische Staten) gebaseerd op seizoensgebonden streekproducten; oftewel boerenkost. Veel aardappelen, brood, bessen, vruchten en paddenstoelen. Ook kun je bijna overal aardappelpannenkoeken vinden. 

 

Bekendste gerechten: 

 • Speka piradzini  = een soort spek in deeg;
 • Borsjt = bietensoep vaak geserveerd met room;
 • Dabessmanna  = bessencake  

Andere veel voorkomende gerechten zijn: 

 • Kimenu Siers  = traditionele komijnekaas;
 • Piragi = Gebakken deegkussentjes;
 • Skabputra = koude soep van zure room

DRINKEN: 

Bier is het meest voorkomende drank dat ten tafel komt in Letland; “Uzavas” en Tervetes” zijn bekende lokale merken. Balsem, een andere sterke (kruiden) bittere drank (40% alcohol) komt ook veel voor. Kijk uit naar “Riga Balsem”. Tenslotte is het niet verwonderlijk dat “wodka” populair is met zoveel Russen. Tenslotte is er het “Kefir” wat een geschuimde melk is.


zie ook: