PRAKTISCHE INFORMATIE - Ierland

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Kosten
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in Ierland – een geldig Europees identiteitskaart volstaat ook. Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassades


  • De Nederlandse ambassade in Ierland: 160 Merrion Road, Dublin 4, Tel.nr. + 353 (0)1 269 3444, E-mail: dub-info@minbuza.nl;
  • De Ierse ambassade in Nederland: Dr. Kuyperstraat 9, Den Haag, Tel.nr. +31 (0) 70 363 0993.

geldzaken


In Noord-Ierland betaalt met de Pond Sterling (GBI) zoals in Engeland. In Ierland gebruik je de euro. Voor beide geld dat je overal pinautomaten hebt en het gebruik van creditkaart overal geaccepteerd is. Wisselmogelijkheden buitenlands geld: Grote steden, hier kunt u met uw buitenlands geld terecht bij banken en wisselkantoren.  Buiten de grote steden zijn er voor buitenlands geld nagenoeg geen wisselmogelijkheden.  Wissel nooit op straat of op de z.g. zwarte markt!


gezondheid


Hoewel Ierland een west Europees land is de gezondheidszorg toch op een flink lager niveau dan bijvoorbeeld in Nederland. Het niveau van verplegend personeel en artsen in ziekenhuizen is prima, de voorzieningen daarom heen laten echter nog wel wat te wensen over. Zo moet men er niet van opkijken als men in Ierland nog op een zaal met 30 andere patiënten komt te liggen. Privé kamers zal men hier niet tegen komen. Privé klinieken bieden een iets betere service en een hoger verzorgingsniveau. Check eventueel vooraf welke zorg uw reis en of ziektekosten verzekering vergoed.  Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie. Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.


vaccinaties


Geen vaccinaties verplicht.


veiligheid


In Ierland ligt de criminaliteit iets lager dan in Nederland en België. Vooral het platteland is wat betreft criminaliteit betreft erg rustig. Voor de grotere steden geldt wat eigenlijk in iedere grote stad telt. Tasjesdieven en zakkenrollers doen hun werk ook gewoon in Ierland. Als u een beetje oppast en ’s avonds bijvoorbeeld niet alleen door donkere steegjes gaat wandelen zult u weinig gevaar lopen. Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s om af te reizen naar (Noord)Ierland. Wees op uw hoede tijdens de oranjemarsen in Juli in Noord-Ierland in steden als Belfast.


taal


Engels is de voertaal van Ierland. Het sterk afwijkende Iers (Gaelic), de oude Keltische taal, is nog steeds een verplicht vak op de lagere school. Het Iers is verwant aan het Schotse Gaelic, het Welsh en het Bretons. In sommige streken en gemeenschappen is het Iers nog steeds de voertaal. Zulke streken heten “The Gaeltacht”. Ongeveer 70.000 mensen in zeven Gaeltachts beheersen nog het Iers. Tot en met de zestiende eeuw sprak men nog vrij algemeen Iers, daarna verboden de Engelsen om Iers te spreken. De grote hongersnood en de massale emigratie ontwrichtte het landelijke Ierse leven en daarmee ook de Ierse taal. Bovendien, wilde men iets bereiken in het door Engeland overheerste Ierland, dan moest men Engels leren spreken en schrijven. Op dit moment vinden zowel nationalisten als toeristenorganisaties dat het in stand houden van de Ierse taal van groot belang is. Het Iers is gemakkelijker te schrijven dan te spreken. De uitspraak verschilt sterk van de schrijfwijze.


tijdzone


In Ierland is het één uur vroeger dan in Nederland (zowel in zomer- als wintertijd).


elektriciteit


In Ierland is er een voltage van 220 Volt/50 Herz. In Noord-Ierland is de netspanning 240 Volt/50 Herz. U heeft een wereldstekker nodig bij een verblijf in Ierland. De stekkers in Ierland bestaan uit drie pennen.


feestdagen


1 januari      

6 januari 

17 Maart 

3 april

5 en 6 april   

4 mei

14 mei

24 en 25 Mei

16 juni          

4 oktober     

31 oktober    

1 november

2 november

6 december

25 en 26 december

26 December

Nieuwjaarsdag

Driekoningen

St. Patrick’s day

Goede Vrijdag

Pasen

Early May Bank Holiday

Hemelvaartsdag

Pinksteren

Bloomsday

Sint Franciscus

Halloween

Allerheiligen

Allerzielen

Sint Nicolaas

Kerstmis

St. Stephen's Day



zie ook: