PRAKTISCHE INFORMATIE - Egypte

* Bijgewerkt t/m 2004 - wijzigingen voorbehouden.


  • Paspoort en visa
  • Ambassades
  • Geldzaken
  • Gezondheid
  • Vaccinaties
  • Veiligheid
  • Taal
  • Tijdzone
  • Elektriciteit
  • Feestdagen

 


paspoort en visa


Voor Nederlandse reizigers; u hebt een paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is na vertrek uit Egypte. Omdat deze termijn onaangekondigd gewijzigd kan worden, adviseren wij een geldigheid van minimaal 6 maanden aan te houden. Daarnaast is een geldig visum nodig. Deze wordt verstrekt bij aankomst in Egypte en is 30 dagen geldig. De kosten bedragen € 13 en dienen contant te worden voldaan.


ambassades


  • De Nederlandse ambassade in Egypte: 18, Hassan Sabri Street 11211 Zamalek, Cairo, tel: +20 2 27 39 55 00;
  • De Egyptische ambassade in Nederland: Badhuisweg 92, Den Haag, tel: 070 354 2000

geldzaken


Munteenheid: Egyptische pond (EGP)

 

Bankpas 

  • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
  • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
  • Er geldt een limiet per dag;
  • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard:  

  • Creditcards worden geaccepteerd in banken en in de meeste grote hotels en restaurants;
  • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten:  

Geld wisselen:  

  • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken;
  • Het is verboden meer dan 5000 EGP in of uit te voeren. Er is geen beperking aangaande buitenlandse valuta, maar hoeveelheden met een waarde van meer dan 10.000 USD dienen te worden aangegeven.

Bijzonderheden:  

  • Accepteer geen gescheurde of verfomfaaide bankbiljetten, ook niet als wisselgeld;
  • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u bij de banken inwisselen.

gezondheid


De medische zorg in Egypte is van een redelijk niveau. In de steden Caïro en Alexandrië zijn de medische voorzieningen beter dan daarbuiten. Vooral in de westelijke woestijngebieden laat de hygiëne te wensen over. Apotheken in de grotere steden zijn over het algemeen zeer goed voorzien. Meestal kunt u er met Engels of Frans terecht. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen, vooral naar de meer afgelegen gebieden. 

 

In Egypte komt dengue voor. Deze ziekte wordt overgebracht door muggen die overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Hondsdolheid komt ook voor in Egypte. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) bent gebeten. Het water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. Baden in de Nijl en in kanalen kan het best vermeden worden in verband met het risico op de wormziekte schistosomiasis (bilharzia). Wees tenslotte alert op oogontstekingen en zoek in dat geval een dokter op. De ontsteking kan duiden op trachoom, een parasitaire ziekte die blindheid kan veroorzaken.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Egypte alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Egypte binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Egypte aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Egypte. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Egypte inentingen aangeraden tegen hepatitis B, buiktyfus en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Egypte vaccinaties deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. In Egypte komt geen malaria voor.


veiligheid


Na de val van president Morsi en het aantreden van de interim-regering in juli 2013 hebben meerdere extremistische groeperingen opgeroepen tot geweld. Politieke onrust en gewelddadige acties zijn de komende maanden in de aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen verwachtbaar. Er is een dreiging van terroristische aanslagen in het gehele land. Reizigers wordt geadviseerd overheidsgebouwen en publieke plaatsen waar veel buitenlanders komen te mijden. Vanwege een terroristische dreiging tegen het vliegverkeer dat gebruik maakt van het luchtruim boven de Sinaï, adviseren we reizigers om vóór de reis bij hun luchtvaartmaatschappij of touroperator navraag te doen of bij de vliegroute rekening wordt gehouden met deze dreiging. Het geweld in de Sinaï is in de afgelopen maanden geëscaleerd en er is een reële dreiging van terroristische aanslagen. Nederlanders die nu in Sharm el Sheikh of één van de andere badplaatsen in de Sinaï verblijven wordt geadviseerd het gebied te verlaten en daarover contact op te nemen met hun reisorganisatie. U wordt aangeraden bij bezoeken aan de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel, alsmede hotelresorts die zijn gelegen aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez extra waakzaamheid te betrachten en deze bestemmingen uitsluitend per nabijgelegen luchthaven te bezoeken. De nabijgelegen luchthavens zijn zowel met directe vluchten als met vluchten via Cairo International Airport aan te vliegen. Ontraden wordt om over de weg tussen Luxor en Aswan te reizen. 

 

Egypte wordt geplaagd door sociale onrust en politieke spanningen (stakingen, blokkades, inflatie, beschikbaarheid van goederen en dergelijke) die gepaard gaan met demonstraties en gewelddadigheden die inmiddels hebben geleid tot honderden doden en vele gewonden. Nog steeds vinden demonstraties in Caïro en overige gebieden in Egypte plaats waarbij ook (vuur)wapens worden gebruikt. Daarbij is ook sprake van een escalatie van seksueel geweld, waarbij ook westerse vrouwen het slachtoffer zijn geworden. Veiligheidstroepen kunnen hard optreden. Bij het tegengaan van demonstaties is gebruik van traangas van een agressieve soort met ernstige bijwerkingen mogelijk, die ook onder de grond in metrostations, kan doordringen. Reizigers worden geadviseerd de aanwijzingen van het leger en de politie strikt op te volgen. Tevens wordt geadviseerd (de ruime nabijheid van) demonstraties en samenscholingen absoluut te mijden en deze niet te fotograferen of te filmen, de berichtgeving in de media te volgen en zich te informeren over de actuele binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen. 

 

In de afgelopen jaren en vooral na de revolutie is sprake van een toename in criminaliteit in met name de grote steden en drukke badplaatsen. Met regelmaat vinden carjacking en kortstondige vrijheidsberovingen plaats, waarvan buitenlanders het slachtoffer zijn. In verband met een terugloop van het aantal toeristen dat momenteel Egypte bezoekt worden degenen die Egypte bezoeken veelvuldig en opdringerig aangesproken door personen die werkzaam zijn in de toeristenindustrie, waarbij eveneens een toename is in kleine criminaliteit en van ongewenste intimiteiten. Met name in de toeristische steden is een toename in conflicten tussen toeristen en lokale taxichauffeurs waargenomen, waarbij zich ook gewelddadige roofovervallen hebben voorgedaan.


taal


De officiële taal in Egypte is het Egyptisch-Arabisch, dat door ongeveer 98% van de bevolking wordt gesproken. Het Egyptisch-Arabisch is feitelijk een dialect van het Moderne Standaard Arabisch. Naast deze taal komen het Nubisch, het Koptisch en het Berbers (in Siwa) nog wel voor. De Koptische taal heeft zijn oorsprong in het Grieks en de Egyptische hiërogliefen. De Koptische taal wordt nog steeds gebruikt bij religieuze ceremoniën. De naam Koptisch is pas ontstaan na de Arabische verovering. De Grieken noemden het land Aiguptos en de bewoners Aigupti. Door de Arabieren werd dit verbasterd tot Gupti, waarvan Kopten is afgeleid. Koptisch betekent letterlijk dus zoveel als ‘autochtoon Egyptisch’.De taal van de Nubiërs heeft niets met het Arabisch te maken. Etnologisch gezien is het gesproken Nubisch te verdelen in het Fiadidja-Mahas en het Kenuzi-Dongola. Het Fiadidje-Mahas wordt gesproken in Soedan, hoewel meer dan 50% van de Nubiërs in Egypte tot de Fiadidja behoort. In Egypte deze taal gesproken door alle Nubiërs die ten zuiden van Kunuz wonen. Fadidja en Mahas zijn twee varianten die echter nauwelijks van elkaar verschillen. Het Kenuzi-Dongola wordt gesproken door de Nubiërs van Dongola in Soedan en Kunuz in Egypte. De meeste mensen uit Dongola en Kunuz verstaan degenen die het Fadidja-Mahas spreken. Er wordt ook Engels en Frans gesproken door ontwikkelde Egyptenaren.


tijdzone


In Egypte is het 1 uur later dan in Nederland; in onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is er geen verschil. Egypte heeft geen zomertijd meer; de zomertijd werd afgeschaft in 2011.


elektriciteit


De netspanning is 220 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”. Je hebt dus gen verloop- of wereldstekker nodig.


feestdagen


1 Januari 

7 Januari 

14 Januari 

27 Mei 

18 Juni 

23 Juli 

29 t/m 31 Juli 

11 September 

30 Sept t/m 4 Oktober 

4 t/m 7 Oktober 

6 Oktober      

24 Oktober    

25 Oktober    

23 December

Nieuwjaarsdag 

Koptisch Kerstmis 

Geboortedag Mohammed

Hemelvaart Mohammed 

Ramadan 

Dag van de Revolutie 

Suikerfeest 

Koptisch Nieuwjaar 

Bedevaart naar Mekka 

Offerfeest 

Dag van de strijdkrachten 

Suezdag 

Islamitisch Nieuwjaar 

Dag van de Overwinning



zie ook: