ALGEMENE INFORMATIE - Colombia

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


 • Klimaat
 • Geografie
 • Inwoners
 • Natuur
 • Dieren
 • Steden
 • Staat
 • Religie
 • Sport
 • Eten & Drinken

klimaat


Colombia heeft niet echt een hoog en laag seizoen. Omdat het land vrijwel op de evenaar ligt fluctueert de temperatuur maar weinig. Er kan over het algemeen gezegd worden dat er door hoogteverschillen vier klimaatzones zijn: Veruit het overgrote deel van het land (zo’n 85%) ligt onder de 1000 meter hoogte en hier is een tropisch klimaat met gemiddeld 24 C. Ongeveer 10% ligt tussen de 1000 en 2000 meter hoogte en hier kun je rekenen op 18 C. De rest ligt hoger en de temperatuur lager. Er zijn eigenlijk twee regenseizoenen te weten tussen December en Maart en in Juli en Augustus maar het kan het hele jaar door regenen. Alleen aan de Caribische kust is er juist in het 1e regenseizoen een droge periode en aan de Pacifische kust komt een droog seizoen praktisch niet voor.


geografie


Colombia is het eerste land wat je tegenkomt komende uit Latijns of Midden Amerika en grenst dus in het noordwesten aan Panama. In het verre noorden ligt de Carribische zee terwijl een groot gedeelte met de oostgrens wordt gedeeld met Venezuela. Brazilië ligt in het zuidoosten en in het zuidwesten grenst Colombia aan Peru en Ecuador. De Grote Oceaan ligt in het westen.  

 

Colombia is zo’n 28 keer groter dan Nederland. 


inwoners


Colombia heft momenteel ruim 45 miljoen inwoners en dit aantal is nog sterk groeiende. De meeste mensen wonen in de driehoek van de drie grote steden (Bogota, Cali en Medellin) in het Andesgebied en in het Carribisch kustgebied. Ongeveer de helft van de Colombiaanse bevolking woont inmiddels in de grote stad. Ruim de helft van de bevolking bestaat uit gemixte mensen (mestiezen) terwijl zo’n kwart blank is, 10% zwart (van Afrikaanse afkomst) en een klein percentage (zo’n 4%) mag zichzelf nog inheems noemen. Van raccisme is nauwelijks sprake – van klassenverschil we en je kunt spreken van een verschil is tussen mensen die aan de kusten wonen en in het binnenland en van mensen die in de stad wonen en op het platteland.  

 

Momenteel wordt er beweerd dat er door alle (drugs)oorlogen en andere conflicten zo’n 2,5 miljoen ontheemd zijn; verdreven van hun oorspronkelijke woonplaats.


natuur


Colombia is ondanks zijn gemiddelde grootte het tweede meest biodiverse land ter wereld. Het land herbergt een grote verscheidenheid aan verschillende landschappen.  

 

Je kunt 5 grote gebieden onderscheiden: 

 • Het Andes gebied (in het westen) waar de meeste mensen in Colombia wonen en de meeste koffieplantages zijn;
 • De Carribische kust (met miljoenensteden Cartagena, Santa Marta en Barranquilla);
 • De Pacifische kust (Grote Oceaan);
 • De Vlaktes van de Orinoco (in het zuidoosten) met een stukje woestijn maar ook savanne;
 • Amazone (oerwoud); dit gebied beslaat ongeveer de helft van het land en hier woont maar 3% van de bevolking.

Door de vele gebergtes (er zijn niet minder dan 3 bergketens in het land) is het land rijk aan rivieren. Het meerendeel stroomt in en naar het oosten.


dieren (fauna)


Colombia heeft net als zijn landschap een van de meest diverse aantal dierensoorten op aarde. Meest in het oog springend zijn de grote katachtige zoals de poema en de jaguar. Maar er leven ook verschillende soorten apen, miereneters, tapirs, herten en slangen. In de amazone leeft de anaconda, de alligator maar Colombia heeft ook de reuzen-aramadillo, verschillende schildpadden, de reuzenotter, de roze rivierdolfijn en vele anders vissoorten. In het najaar kun je walvissen spotten aan de Pacifische kust. De nationale vogel van het land is de condor, maar er zijn kaketoes, ooievaars, gieren, toekans en vele kraanvogels.  


steden


De vijf grootste steden in Colombia zijn:   

 1. Bogota   *       8.000.000
 2. Cali                 3.500.000
 3. Medellin          2.500.000
 4. Baranquilla     1.100.000
 5. Cartagena      1.000.000

* = hoofdstad


staat


Colombia is een presidentiele republiek en sinds kort kan de president nu voor twee ambtstermijnen worden gekozen. Het volk is vertegenwoordigd in twee kamers – het parlement en het congres. De ministers zijn geen verantwoording verschuldigd aan het parlement maar aan de president die ook regeringsleider en bevelhebber van het leger is.


religie


Mensen in Colombia zijn overwegend Rooms-Katholiek (95,6%) maar niet veel daarvan gaan naar de kerk. Sinds 1991 zijn ook niet RK huwelijken geldig. Alleen op de kleine eilandjes voor de kust in de Carribische Zee wordt Protestantse de leer beleefd (waren Engelse eilandjes).


(nationale) sport


Verreweg de meest populaire sport in Colombia is voetbal. Het land wat nog nooit tegen Nederland speelde was vier keer vertegenwoordigd op het WK (1962, 1990, 1994, 1998) waar het alleen in 1990 de tweede ronde haalde. Helaas het bekendste voorval van het Colombiaanse voetbal is het neerschieten van verdediger “Andres Escobar” (ver familieverwant van drugsbaron Pablo Escobar) omdat hij een eigen doelpunt maakte tijdens het WK 1994. Colombia wist een keer de Copa America (EK van Zuid-Amerika) te winnen (2001). Twee keer werd de “Copa Libertadores” (Champions League Z.Amerika) door een ploeg uit Colombia gewonnen: de omstreden winst van “Atletico Nacional” (Medellin) in 1989 en in 2004 won “Once Caldas” (uit Manizales). Bekendste spelers zijn “Valderrama” (de witte Gullit), keeper “Higuita” (vriend van Pablo Escobar), “Asprilla” en momenteel “Falcao” die op het punt staat “Atletico Madrid” in te wisselen voor “Chelsea”.  

 

Wielrennen is een andere populaire sport en niet onverdienstelijk; legendarisch waren de bergetappes met “Herrera” in de jaren 80. Later moisten we het doen met “Rincon” en in de jaren 2000 waren daar opeens “Botero” en “Soler”. Niet verrassend allemaal berggeiten. Tenslotte zijn daar sporten zoals basketball, auto-racen (“Montoya”) en stierenvechten. Iets wat je bijvoorbeeld in de stad “Cali” tegenkomt is “Tejo” wat een spel is waar je 2 kg zware gewichten in een pot van klei gooit en mikt op buskruit wat dan ontploft.


eten & drinken


De Colombiaanse keuken is gebaseerd op tradities van het land en is gemengd met de Europese; sommige noemen het Creeols eten. Het is simpel te noemen en omdat het land zo gevarieerd is is het eten dat ook maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Het eten is over het algemeen flauw (niet als “spicy” als in Mexico) en meestal is het rijst, stukje vlees, bonen wat salade en een glas fruitjuice. Het ontbijt (vaak ei)  en avondeten zijn licht te noemen en de lunch (almuerzo) is de hoofdmaaltijd van de dag. Over het algemeen wordt het culinare Colombia verdeeld in de twee kusten (Pacific en Carribisch) en de hooglanden (vaak word vlees vervangen door vis). Let op; aangezien de Colombianen de lunch beschouwen als hoofdmaaltijd zijn restaurants (vooral de “Comida corriente” = buffetrestaurants) vaak ’s avonds gesloten. Een typische ontbijtmaaltijd is “huevos pericos” – een mix van geklutst ei, ui en tomaat. Vaak krijg je er nog een “droog” broodje bij, een blok zurige kaas en chocolademelk.  

 

Schotels en snacks die je tegenkomt in het hele land zijn: 

 • “Arepa” (brood/ omelet/ pannenkoek gemaakt van maismeel met verschillende vullingen)  - arepa choclo is een “lege” arepa met een gesmolten stuk kaas erbovenop;
 • “Sanchocho” (een dikke soep gemaakt van banaan, aardappel, yucca en vlees) – in de stad “Popayan zit er een pindasmaak aan de soep en miste het vlees;
 • “Tamales” (gestoomde banenenbladeren met een pasta van mais, kip en/of  groenten); tamale betekent zoiets als ingepakt;
 • “Bunuelos” (gefrituurde meel-kaas ballen); lijkt wat op onze oliebollen en zijn prima te eten;
 • “Arequipe” (zeer zoet luchtig broodje gemaakt van suiker en melk) – kijk uit dat je je mond niet brand aan de hete suiker die er uit spuit als je een hap neemt of te hard knijpt;
 • “Bandeja Paisa” (worst, bonen, rijst, eieren en “arepa”) maar dit gerecht heb je in alle soorten en maten – de worst kan ook “varkensvlees” of “kip” zijn. Vaak wordt er nog wat salade bijgedaan. Voor een grote lege maag;
 • “Ahmojdbana” – een broodje gemaakt van “yucca”, maisdeeg en kaas en smaakt prima (vraag of ze hem willen opwarmen).  

 

Een andere zeer speciaal gerecht uit Colombia zijn de gefrituurde mieren; vooral in Barichara kun je dit proberen. Bestel een portie “hormigas culonas” wat letterlijk “dikke konten mieren” betekent. Opvallend zijn het aantal “panaderias” oftewel bakkerijen in Colombia; brood, gebak en heel veel cakesoorten. Je kunt bij goede kwaliteitsbakkerijen vaak zitten en “empanada’s” of “pasteles de hojaldre” wat te vergelijken is met de Engelse gevulde “pie”. Maar je kunt hier ook een croissantje vinden met kaas en ham. Lokale mensen ontbijten hier vaak en bestellen een koffie en een aantal verschillende soorten “snacks” die je krijgt voorgeschoteld in een klein plastic bakje met wat servetjes.  

 

Drinken:

Als je aan Colombia denkt denk je aan koffie en dit is inderdaad het grootste legale exportproduct van het land. En ook in het land kun je kofife overal en altijd krijgen. Mensen lopen met karretjes langs vol koffiekannen met koffie – cafe tinto (zwart) of met melk (en suiker). Ook in de cafés en winkels (die vaak als half cafe zijn ingericht) zitten vaak mensen ’s middags een kopkoffie te drinken.  Opvallend is dat er ook veel thee wordt gedronken – kruidenthee welteverstaan, zwarte thee zoals wij dat kennen zie je bijna niet. Colombia produceert wat thee (maar niet in de hoeveelheden als Sri Lanka, China of India). De koffie die je in Colombia krijgt is meestal van inferieure kwaliteit – de beste koffie wordt geëxporteerd.  kunt (vaak op straat) “aqua de penala” krijgen – een drankje gemaakt van suikerbiet gekookt in water. Eer hoort een vleugje limoen in en op de bodem van je kom zit “curdy” verse kaas. Ik vond het zelf eigenlijk als thee smaken. Frisdranken zijn echt overal te krijgen. En naast de bekende internationale merken kun je ook nationale mierzoete krijgen. Tenslotte kun je niet om de verse fruitsappen heen; vooral aan het Carribische kust staan veel stalletjes vers geperst fruit te mixen met suiker, water of melk. Daar wordt dan ook ijs aan toegevoegd wat een heerlijke cocktail maakt die je echt niet mag missen. Een speciaal drankje is “jugo de lulo”, een vrucht die alleen in dit gedeelte van de wereld groeit – hij lijkt op een grote tomaat of sinaasappel, groen van binnen en ik vond het een beetje op een mix van banaan en appel smaken.  

 

Bier is het meest populaire alcoholische drankje en is ook wijd verkrijgbaar. Bekende merken zijn “Colombia Club”, “Aguila”, “Poker”, “Brava” en “Pilsner”. Afhankelijk waar je bent in het land kun je deze goedkoop en overal krijgen. Naast bier is er de Colombiaanse rum – “Ron de Caldas” en “Ron Medelin”  en “Aguardiente” (vuurwater). Tenslotte is er in de supermarkt wijn, wodka en eigenlijk alle soorten alcohol te vinden die je maar wenst. Maar in verhouding prijziger dan de rest. Als je iets anders of speciaals wilt drinken kun je (ik ken alleen een winkeltje in Tierradentro) in Colombia “coca wijn” krijgen – een literfles kost 14.000 en bevat 10% alcohol.


zie ook: