PRAKTISCHE INFORMATIE - China

* Bijgewerkt t/m 2010 - wijzigingen voorbehouden


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Elke Nederlander heeft een geldig paspoort nodig dat bij het verlaten van China tenminste nog 6 maanden geldig is. Daarnaast is het noodzakelijk om een visum te hebben om China binnen te kunnen komen. Het verkrijgen van een toeristenvisum is redelijk eenvoudig. Het visum is feitelijk een visumsticker die in het paspoort wordt geplakt. Dit persoonlijke visum neemt één bladzijde in beslag, het is dus belangrijk dat er in het paspoort nog voldoende ruimte is. Voor de aanvraag van het visum geldt dat dit dient te gebeuren met een daarvoor bestemd visumaanvraagformulier. Over het algemeen is het geen probleem om een visum aan te vragen dat tot 90 dagen geldig is vanaf binnenkomst in China. Bij de aanvraag van het visum dient er rekening mee te worden gehouden dat vanaf het moment dat het visum in het paspoort is gestempeld u binnen 3 maanden na afgifte China dient binnen te reizen (de geldigheidsduur van het visum gaat bij binnenkomst in China pas in!).

 

Hongkong/Tibet

Voor Hongkong is geen visum nodig, tenzij je er langer dan 3 maanden blijft. Wie van China naar Hongkong gaat en terug naar China, heeft een double entry visum voor China nodig. Voor Tibet regelt onze lokale agent de benodigde vergunningen nadat je zelf het Chinese visum hebt geregeld.


ambassades


 • De Chinese ambassade in Nederland: Willem Lodewijklaan 10, Den Haag, e-mail: chinaemb_nl@mfa.gov.cn
 • De Nederlandse ambassade in China: Liangmahe South Road # 4, Chaoyang, Peking, Tel.nr. +86 10 8532 0200

geldzaken


Munteenheid

Yuan renminbi (CNY)

 

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is. 

Creditcard

 • Creditcards worden in grote steden en toeristische gebieden in grote hotels, restaurants en winkels redelijk goed geaccepteerd; daarbuiten zijn de gebruiksmogelijkheden beperkt.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine
 • bedragen af te raden.

Geldautomaten

 • China heeft een beperkt aantal geldautomaten.
 • In de grote steden kunt u bij een aantal banken geld opnemen met uw creditcard of met een bankpas met het Cirrus- of Maestrologo.
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen

 • U kunt uw geld wisselen bij de bank. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.
 • Accepteer geen gescheurde of oude biljetten (die raakt u moeilijk kwijt) en kijk ook uit voor valse biljetten van 50 en 100 yuan, waarvan er veel in omloop zijn. 

Bijzonderheden

 • Neem in afgelegen gebieden voldoende contant geld, zowel yuans als euro's of Amerikaanse dollars, mee.
 • Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u bij banken en grote hotels inwisselen. Vaak tegen een iets betere koers dan contant geld.

gezondheid


China is over het algemeen een land waar extra gezondheidsmaatregelen genomen dienen te worden. Let er wel op naar welk deel van China je reist vanwege z’n uitgestrektheid en pas daar je medicijntas op aan. Daarnaast kan een ziekenhuis in Shanghai wezenlijk verschillen als een in het uiterste westen van het land. Leidingwater is niet geschikt voor consumptie. Het water dat in (thermos)kannen op de kamer wordt gezet is gekookt en drinkbaar. Zorg wel dat het regelmatig wordt ververst. Mineraalwater is meestal wel te koop maar duur. Sodawater is een goed alternatief. Als je een drankje bestelt vraag dan of ze er geen ijsblokjes indoen, omdat die meestal van ongekookt leidingwater worden gemaakt en ziektekiemen kunnen bevatten. Overigens zullen in de meeste hotels waar veel westerse toeristen verblijven, de ijsblokjes van gekookt water zijn gemaakt; informeer ernaar. In kleine eettentjes kun je beter geen van tevoren geschilde vruchten of salades eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Eet geen consumptie-ijs, behalve in dure restaurants. Was je handen goed voor je gaat eten. Het meest voorkomende gezondheidsprobleem in China is naast verbranding diarree. Vakantiegangers worden er in de tropen vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor China alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je China binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor China aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor China. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor China inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor China inentingen aanbevolen tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor China vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Voor China wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. In sommige gebieden van China komt malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken als je er langer dan twee nachten verblijft. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze delen van China.


veiligheid


China is een van de veiligste landen ter wereld om in te reizen. Echter, door de grote sociale controle en - mogelijk - de zeer strenge straffen die gehanteerd worden, is de criminaliteit laag, maar is de laatste jaren stijgende. In specifieke toeristensteden (bv. Xi'an en Beijing) is het vooral op drukke punten oppassen voor zakkenrollers. Vergeleken met veel andere landen wordt u in China relatief weinig lastig gevallen door mensen die u iets proberen te verkopen. Dit verschilt natuurlijk per stad. Door de bank genomen is China echter een land waar u rustig kunt rondlopen, terwijl u slechts met nieuwsgierigheid of onverschilligheid wordt bejegend. Ook van alleen reizende vrouwen is de algemene reactie dat er vrijwel geen land ter wereld is waar ze zich zo veilig voelen als in China.


taal


In China worden verschillende talen gesproken. Hoewel zij vaak worden samengevat onder de noemer Chinees vormen zij taalkundig gezien aparte talen, die onderling niet worden begrepen. Uit politieke of culturele overwegingen vermijdt men echter de term 'talen' en wordt het begrip fangyan vertaald met dialecten. De officiële taal in zowel de Volksrepubliek als op Taiwan, maar ook in Singapore is het Standaardmandarijn. In en rond Hongkong is de omgangstaal het Standaardkantonees, dat zowel in gesproken als geschreven vorm voorkomt. Rond Shanghai spreekt men Sjanghainees, dat zich niet heeft ontwikkeld tot een standaard. Veel etnische minderheden spreken naast een Chinese taal ook hun eigen taal.


tijdzone


De tijdszone in China is GMT+8, terwijl de tijdszone in Nederland GMT+1 is tijdens de wintermaanden ('winteruur'). 

 • Het tijdsverschil met China hangt dus af van het zomeruur of winteruur : In de zomer : GMT+2 - GMT+8 = 6 uur verschil. Dat maakt dat het in China 6 uur 'later' is ten opzichte van Nederland (u telt 6 uren op bij uw tijdstip en u weet hoe laat het is in China).
 • In de winter : GMT+1 - GMT+8 = 7 uur verschil. Dat maakt dat het in China 7 uur 'later' is ten opzichte van Nederland (u telt 6 uren op bij uw tijdstip en u weet hoe laat het is in China).

Het veranderen van de klok in Nederland gebeurt ieder jaar op een andere datum. Meestal komt er een uurtje bij omstreeks eind maart (van winteruur naar zomeruur) en omstreeks eind oktober gaat er een uurtje af (van zomeruur naar winteruur).


electriciteit


De voltage in China is 220 Volt. Het is mogelijk dat in bepaalde, afgelegen gebieden in China je nog 110 Volt kan vinden. Indien je van plan bent om naar afgelegen gebieden te gaan in China, dan kan je best een adapter meenemen. De stekkers in China zijn iets of wat anders dan bij ons. In China gebruikt men voornamelijk stekkers met platte pinnen ; afstand tussen de pinnen is iets korter dan de stekkers die wij gewoon zijn. Nu, de stekkers die wij gebruiken kan je in principe gebruiken in China daar de meeste stopcontacten compatibel zijn (zie afbeelding).


feestdagen


8 januari

31 januari

4 februari

6 februari

8 februari

14 februari

19 maart

5 april

1 mei

4 mei

6 mei

2 juni

15 juni

2 augustus

10 augustus

8 september

20 september

1 oktober

2 oktober

22 december

Verlichting van Boeddha

Chinees nieuwjaar

Li Chu'un

Ieders Verjaardag, Yan Yat

Verjaardag van de Jade Keizer

Lantaarnfestival (Deng Jie)

Verjaardag Kwan Yin

Qing Ming (Gravenfeest)

Dag van de arbeid

Nationale jongerendag

Geboorte van Boeddha

Drakenbootfestival

Vaderdag

Chinese Valentijnsdag (Zeven Zusters Dag)

Chung Yuan (Hellefeest)

Midherfstfeest (Chinees Maanfeest)

Geboortedag van Confucius

Stichting van de Volksrepubliek China

Chung Yeung feest

Winterzonnewende (Dong Zhi)lees meer: