PRAKTISCHE INFORMATIE - Cambodja

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Voor een reis naar Cambodja is een geldig paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na thuiskomst. Eveneens is een visum nodig dat je bij aankomst in Cambodja kunt krijgen; zowel op de luchthavens van Phnom Penh als Siem Reap, als bij de grensposten indien u arriveert vanuit Vietnam of Laos over land. Het visum kost ca. US$ 20 per persoon en is maximaal 1 maand geldig.


ambassades


 • De Cambodjaanse ambassade in NL: Avenue de Tervuren 264A, Brussel, BELGIE, Tel.nr. +32 2 772 03 72, e-mail: amcambel@skynet.be (geen ambassade in NL);
 • De Nederlandse ambassade in Cambodja: 15 Soi Tonson, Ploenchit Road Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330, THAILAND,  Tel.nr. +66 (0) 2 3095200, e-mail: ban@minbuza.nl (geen ambassade in Cambodja).

geldzaken


Munteenheid 

 • Riel (KHR)

Bankpas 

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
 • Er geldt een limiet per dag;
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

 • Creditcards worden bij grote hotels, restaurants, en banken geaccepteerd.

Geldautomaten 

Geld wisselen 

 • Bij banken en wisselkantoren kunt u euro's, Amerikaanse dollars en Thaise bath wisselen. De meeste andere valuta worden niet gewisseld.

Bijzonderheden 

 • Neem naast een bankpas, creditcards en travellercheques ook voldoende contant geld, bij voorkeur dollars, in kleine coupures mee;
 • Ook de Amerikaanse dollar en de Thaise bath worden als betaalmiddel geaccepteerd.;
 • Travellercheques, in euro's en bij voorkeur in Amerikaanse dollars, zijn bij de meeste vestigingen van de Acleda Bank en bij sommige andere banken in te wisselen.

gezondheid


De medische zorg staat in Cambodja op laag niveau. In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. Het ziekenhuis in Phnom Penh is betrouwbaar. Bij een zwaar ongeval of een medische complicatie wordt daarom evacuatie naar Thailand geadviseerd. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse ambassade in Bangkok in Thailand. In Cambodja zelf is geen Nederlandse vertegenwoordiging aanwezig. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan. 

 

Muggen

In Cambodja komen malaria en dengue voor en mogelijk ook Japanse encefalitis. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Denguemuggen steken overdag, muggen die malaria of Japanse encefalitis overbrengen, steken van de avond- tot de ochtendschemering. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. 

 

Vogels

Er zijn gevallen van vogelgriep gesignaleerd in Cambodja. Zie www.lcr.nl voor meer informatie. Het risico dat u als reiziger vogelgriep oploopt, is verwaarloosbaar. 

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Cambodja. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of aap) bent gebeten. 

 

Drinkwater

Water (voor drinken, ijsblokjes, tandenpoetsen, groente wassen, enzovoorts) moet eerst worden gekookt of afkomstig zijn uit flessen. 

 

Voedsel

Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt. 

 

Zwemwater

Zwemmen en pootjebaden in riviertjes, poeltjes en meertjes met zoet water levert het risico van de wormziekte schistosomiasis (bilharzia) op.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Cambodja alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Cambodja binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Cambodja aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Cambodja. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Cambodja inenting tegen buiktyfus aanbevolen. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Cambodja inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Cambodja vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Cambodja wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.  

 

Malaria preventie

We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Cambodja.


veiligheid


In principe is Cambodja een relatief veilig land om te reizen. Echter vormt de aanwezigheid van nog altijd ruim 6 miljoen niet-ontplofte landmijnen een permanent risico in de rurale gebieden van Cambodja. Reizen op eigen gelegenheid wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Cambodja is een veilig land om te reizen. Maar ook hier vindt diefstal plaats, m.n. in de toeristische gebieden. Let goed op je tas en bezittingen en hou deze niet aan de kant waar de scooters rijden. Er zijn veiligheidsrisico’s voor reizen naar de toeristische gebieden. Vooral naar Phnom Penh en omgeving en de steden Sihanoukville en Siem Reap. In deze gebieden zijn veel berovingen, zoals tasjesroof (bagsnatching). Dieven proberen dan vanaf een voorbijrijdende motor een schoudertas af te pakken. De berovingen vinden zowel overdag als in de nacht plaats. Als u slachtoffer bent van een beroving, geef uw bezittingen dan af en verzet u niet. Ook niet als de dieven geen wapens bij zich hebben. Als u zich verzet, leidt dat vaak tot (meer) geweld. Prostitutie, kinderhandel en HIV is een probleem in Cambodja.  

 

Onveilige gebieden

Provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey: Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. Deze provincies liggen bij de grens met Thailand. De grenzen zijn niet goed afgebakend in het gebied rondom de tempels van Preah Vihear, Ta Krabei en Ta Moan. In 2011 vochten de legers van Cambodja en Thailand rondom de tempels van Preah Vihaer en de Ta Krabei- en Ta Moan-tempels. Er vielen aan beide kanten doden, ook burgers. De landen zijn in gesprek over de grenzen in het gebied. Maar de situatie blijft gespannen. De Cambodjaanse en Thaise legers kunnen opnieuw in gevecht raken. 

 

Natuurgeweld

Het regenseizoen in Cambodja duurt van juni tot en met oktober. Hevige regen kan dan voor overstromingen en verkeersproblemen zorgen. Vooral in de laagvlaktes in de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.


taal


De officiële voertaal in Cambodja is het Khmer en lijkt nog het meest op het Chinees. Ruim 9 miljoen inwoners van Cambodja spreken deze taal. Ook bevinden zich in Cambodja vele Chinezen en Vietnamezen waardoor ook deze twee talen veel gesproken worden. Cambodja viel enige tijd onder het protectoraat van Frankrijk, echter zijn er tegenwoordig nog maar weinig Cambodjanen die de Franse taal beheersen. In de toeristische sector is het Engels de officiële voertaal en u zult dan ook merken dat in de toeristische centra, men voldoende Engels spreekt. In de meer rurale gebieden van het land, is dit uiteraard een stuk minder.


tijdzone


In Cambodja is het 6 uur later dan in Nederland; tijdens onze zomertijd is het 5 uur later.


electriciteit


In Cambodja is de netspanning 220 Volt. Wij raden u aan een internationale reisstekker mee te nemen vanuit Nederland.


feestdagen


01 Januari 

07 Januari

08 Maart       

14 t/m 16 April         

15 t/m 17 April

24 September

08 Oktober   

29 Oktober   

30 Oktober   

09 November           

10 December

Nieuwjaarsdag

Overwinningsdag

Internationale vrouwendag

Khmer nieuwjaar

Boeddhistisch Nieuwjaar (“Theravada”)

Dag van de constitutie

“Pavarana, Kathina-dag”

Kroningsdag

Verjaardag van de vader van de Koning

Onafhankelijkheidsdag

Dag van de mensenrechtenzie ook: