PRAKTISCHE INFORMATIE - Bolivia

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Voor een toeristisch bezoek tot 90 dagen heeft u een paspoort nodig, dat bij aankomst in Bolivia nog tenminste 6 maanden geldig is. Tevens dient u een retour- of doorreisticket te kunnen tonen al wordt hier niet altijd naar gevraagd. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden. 

 

Wij attenderen u op het feit dat kinderen over een eigen reisdocument dienen te beschikken. Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, kunnen problemen ondervinden bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Koninklijke Marechaussee.


ambassades


 • Ambassade van Bolivia in Nederland: Nassaulaan 5, Den Haag, Tel nr. 070 3616707;
 • Ambassade van Nederland in Bolivia: Av. 6 de Agosto (7e etage in “hilda” gebouw), La Paz, Tel.nr. +591 2 2 44 4040.

geldzaken


Munteenheid 

 • Boliviano (BOB)

Bankpas 

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
 • Er geldt een limiet per dag;
 • Let op: Sommige banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is; 
Creditcard
 • Creditcards worden slechts beperkt geaccepteerd.

Geldautomaten 

 • In de meeste grote plaatsen zijn geldautomaten (cajero automático, redbanc, ATM) aanwezig;
 • Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

Geld wisselen 

 • U kunt uw geld bij de banken, hotels en wisselkantoren (casas de cambio) wisselen.

Bijzonderheden 

 • Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee;
 • Travellercheques in euro's of Amerikaanse dollars kunt u bij sommige banken en hotels inwisselen.

gezondheid


Op de hoogvlakten in het Andesgebied kan men last krijgen van hoogteziekte, waarbij verschijnselen als duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, hartkloppingen en lusteloosheid kunnen optreden. Thee van cocabladeren (mate de coca) kan enigszins helpen. Aanbevolen wordt om u de eerste twee dagen rustig te houden, weinig te eten en grote hoeveelheden thee en mineraalwater te drinken. Het gebruik van alcohol wordt afgeraden.


vaccinaties


In Bolivia is een vaccinatie alleen verplicht (gele koorts) indien u in de 7 dagen voordat u het land betreed in een “gele koorts” land bent geweest – anders niet.  

 

Er zijn wel een aantal inentingen aanbevolen: 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bolivia aanbevolen: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en inenting tegen gele koorts, de laatste inenting alleen in het Amazonegebied van Bolivia, oostelijk van de Andes. Voor La Paz of Sucre hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen. Zie gele koorts kaart Zuid-Amerika.Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Bolivia inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid), buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Bolivia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.

 

Malaria preventie

Er komt in Bolivia malaria voor, in het hele land in gebieden beneden de 2500 meter. We raden je aan in sommige delen van Bolivia aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden van Bolivia. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET Is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


veiligheid


Er zijn geen speciale aanbevelingen op het gebied van veiligheid – kijk gewoonweg uit in drukke (toeristische) gelegenheden voor zakkenrollers.


taal


De meest gesproken taal is Spaans, gesproken door ongeveer veertig procent van de bevolking. Verder worden 36 inheemse talen gesproken, waarvan Aymara, Quechua en Guaraní het talrijkste zijn. Alle talen die in Bolivia gesproken worden hebben een officiële status. Destijds was de lingua franca van het Incarijk (Tawantinsuyu) het Quechua, dat door iedereen gesproken moest worden.


tijdzone


In de zomermaanden is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Gedurende de wintermaanden is het 5 uur vroeger dan in Nederland.


electriciteit


De netspanning is 220/230 volt en 50 hertz, behalve in La Paz waar de netspanning 115 volt is. De stekkers hebben platte pennen. U heeft een universele stekker en een adapter nodig.


feestdagen


01 januari     
22 januari     
03 en 04 maart
18 t/m 20 april
         
01 mei
19 juni
          
06 augustus
 

01 november
08 december
25 december
31 december

Nieuwjaarsdag
Dag van de Stichting van Bolivia
Carnaval
Pasen
Dag van de Arbeid
Corpus Christi
Onafhankelijkheidsdag
 

Allerheiligen en allerzielen
Onbevlekte Ontvangenis
Kerstmis
Oudejaarsavondzie ook: