ENGELANDOfficiële naam        : Engeland (voormalig Koninkrijk)

Hoofdstad               : Londen

Munteenheid           : Pound Sterling (GBP)

Taal                          : Engels

Inwoneraantal        : 55.000.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Engeland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk (met Schotland, Wales en Noord-Ierland) en van Groot Brittannië (tezamen met Ierland) en is daarvan de belangrijkste partner, op nagenoeg elk vlak.

 

Het heeft het grootste aantal mensen, de belangrijkste industrie en ook politiek is Engeland veruit de belangrijkste speler. Nu werken de landen op de eilanden redelijk goed samen maar dat is in het verleden wel anders geweest en nog zijn er wrijvingen aangezien de opkomende nationaliteit die zich uit in autonomie van Londen.

 

Vele oorlogen hebben de Engelsen gevoerd met hun buren – de Ieren, de Welshman en de Schotten. Terwijl de conflicten met de Schotten zich de laatste eeuwen beperken tot dialoog was de IRA (de gewapende tak van de Ierse onafhankelijkheidspartij) jaren actief – ook buiten Noord-Ierland.

 

Engeland heeft een zeer interessante en lange historie – Kelten, Romeinen (denk aan Hadrian’s muur) maar ook stammen als de Saksen, Juten en Angelen zouden hun intrede doen.

 

Ook de Vikingen hebben hun sporen achtergelaten. In de 9e eeuw was Engeland al een koninkrijk al zou het nog eeuwen worstelen met z’n identiteit. Ivanhoe, Robin Hood, Koning Arthur, Shakespeare, Winston Churchill en Richard leeuwenhart zijn namen van personen die wereldwijd bekend zijn. Kastelen, burchten, kerken, kloosters en kathedralen zijn overal in het landschap te zien. 


Invloed

Maar Engeland is misschien wel het land wat als sterkste z’n stempel wereldwijd heeft gedrukt. Het Britse Rijk was het grootste en machtigste wat ooit bestaan heeft.

 

Landen in elk werelddeel (Verenigde Staten, Canada, Guianas, Kenia, Egypte, India, Sri Lanka, Singapore en Hongkong) werden allen gekoloniseerd en vijanden (Frankrijk, Holland en Spanje) werden verslagen.

 

Het is dus ook niet zo vreemd dat je tegenwoordig in de straten van Engelse steden een mengelmoes ziet van mensen die uit alle windstreken van de aardbol afkomstig zijn. Daarnaast hebben de Engelsen hun taal geïntroduceerd wat geleid heeft tot de eerste wereldtaal. 

 

In de 18e eeuw ontstond de Industriële Revolutie in Engeland – grote industrieën ontstonden en arbeiders werden ingezet als “slaaf”. Tot op de dag van vandaag kun je de grote “lelijke” fabrieken zien in het Engelse landschap – sommige zijn zelfs als UNESCO werelderfgoed beschermd.

 

Oorlog en vrede

Bij de twee wereldoorlogen waar Engeland steeds als winnaar uit de bus kwam rollen was Engeland allang niet meer de hoofdrolspeler. De fabrieken waren verouderd, het land had gigantische schulden, lag gedeeltelijk in puin en er waren heel veel mensen omgekomen – tenslotte zouden de koloniën een voor een onafhankelijk worden. M

 

aar de Engelsen mogen dan als gereserveerd en stijf overkomen, ze zijn energiek, creatief en zeer gepassioneerd om hun land weer op poten te zetten wat ook gebeurt is. Ze sloten zich aan bij de landen op het vasteland van Europa (niet altijd even gemakkelijk) en al zijn ze dan nog meer autonoom als bijvoorbeeld Nederland ze zijn meer Europees dan ze ooit geweest zijn, zonder hun tradities, symbolen en gewoontes bij het grofvuil te zetten.

 

Toch hebben ze in 2016 besloten d.m.v. een referendum uit de EU te stappen en onafhankelijk door te gaan. 


Diversiteit

Engeland is een divers land – zowel in mensen, gebruiken maar ook in landschap. “Rainy England” is dichtbevolkt en elk stukje land lijkt in gebruik te zijn.

 

Maar naast het feit dat er zeer interessante archeologische sites te bezoeken zijn (Avebury, Hadrian's Wall en Stonehenge) en prachtige oude steden (in the Cotswolds, YorkChester, en natuurlijk hoofdstad Londen) met unieke centra en gebouwen heeft het ook schitterende landschappen. Bergen, bossen, meren, rivieren, stranden en natuurlijk de bekende krijtrotsen zoals bij Dover. Deze laatste heeft zowel de beroemde rotsen ook een historisch kasteel met daaronder de grotten die een belangrijke dienst leverden tijdens de wereldoorlogen en nu te bezoeken is. Net als afluister-hoofdkwartier Bletchley wat nu een museum is. 

 

Naast grote historische grote namen zoals Churchill, Wellington and Drake heeft Engeland ook voetbal gebracht, thee met melk, the Beatles, Monty Python, Shakespeare, Charles Dickens en James Bond. 

 

Zoals in elk West-Europees land heeft met de grote toestroom van (illegale) vluchtelingen een rechtse anti-Europese politieke partij en stroming gevormd. Het land, al eerder opgeschrikt door zelfmoord bomaanslagen, heeft werelds hoogst aantal camerá’s (een op vijftien mensen) en heeft sinds 2009 het invoeren van een ID verplicht gesteld. engeland uitgelichtinformatie over engeland: