REISVERHALEN - Spanje

"girona"de oude stadsmuren


e hebben er bewust voor gekozen een paar dagen in Maastricht te vertoeven en vanaf het kleine persoonlijke vliegveld aldaar naar Gerona te vliegen in Spanje. Nu kunnen we een aantal steden combineren en daarnaast zeer betaalbaar vliegen. We komen in de namiddag aan op het vliegveld en daarvandaan is het niet ver om met een lokale bus naar het centrum van Gerona te geraken. We wandelen vanaf het busstation richting het hart van de stad en kijken op naar de heuvel die ze hier “Caputxins” noemen. Hier ligt het historische gedeelte van de stad die talloze malen belegerd schijnt te zijn. Een karakteristiek beeld van Gerona zijn de ‘hangende’ gebouwen aan de rivier ‘Onyar’ en de bruggen die deze rivier oversteken. We checken in een schattig hostel vlakbij het centrum en besluiten snel nog even door de stad een wandeling te maken. 

 

Overal in de stad zie je overblijfselen van de oude stadsmuur. Gerona werd 25 maal belegerd en zeven keer veroverd. In mei 1809 werd de stad aangevallen door 35 duizend troepen van Napoleon. De stad kon de overgave zeven maanden uitstellen, maar gaf zich ten slotte op 12 december 1809 gewonnen. De verdedigingsmuren die de stad omheinden werden aan het einde van de negentiende eeuw geslecht opdat de stad verder zou kunnen groeien. In de afgelopen jaren is de stadsmuur compleet gerenoveerd, en is de oostkant herbouwd, waardoor de hele muur nu weer in originele staat bewandeld kan worden. Bij een lokaal restaurantje bestellen we een paella maaltijd en drinken een heerlijk glas sangria. We gaan vroeg terug naar onze kamer om morgen vroeg op te staan. 


"banys" en "call"


Na een vroeg ontbijt mogen we onze grote tassen in een kamertje opruimen en gaan op weg. Eerst wandelen we helemaal naar de kruising van de rivieren de Ter en Onvar die Gerona zo strategisch op de kaart zette. Het is namelijk al een hele oude stad en werd al voordat de Romeinen hier kwamen door Iberische volkeren bewoond. De Romeinen zouden hier een citadel bouwen en deze Gerunda noemen heb ik begrepen. Door de heerlijke sfeervolle straatjes met keitjes wandelen we naar de kathedraal. Zou Karel de Grote deze hebben gebouwd toen hij zich hier in 785 en hier een graafschap van maakte? We wandelen naar de befaamde “Banys Arabs”, een 12e eeuws badhuis in Romaanse stijl. Dit schijnt het enige Middeleeuwse Christelijke badhuis in Spanje te zijn wat nog in originele staat is. Het is prachtig en we bekijken de omkleedruimte, de plekken van warm en koud water en natuurlijk de sauna. Je waant je in een sprookje van 1001 nacht. 

 

In de twaalfde eeuw en dertiende eeuw kende Gerona een bloeiende joodse gemeenschap, met in die tijd een van de belangrijkste kabbalistische scholen van Europa. Na de Spaanse inquisitie vluchten de Joden. Ironisch is nu de oude Joodse wijk “Call” van Gerona een van de mooiste en omvangrijkste van Europa, en wordt door vele toeristen bezocht. Wij nemen er ook een kijkje. Voordat we onze tassen ophalen bij het hostel wandelen we nog even over de brug heen naar de andere kant van de rivier. Hier ligt misschien een van Gerona’s leukste pleinen; het Plaça de la Independència, een sfeervol plein met terrasjes en restaurants. Snel gaan we terug, halen onze tassen op en gaan richting treinstation. Op naar Barcelona. tips & advies (2007)


Gerona een eigen internationaal vliegveld, Aeroport de Girona-Costa Brava, met directe vluchten naar praktisch heel Europa. Deze ligt ongeveer 10 km ten zuiden van de stad en is goed bereikbaar met lokale bussen. Het trein- en busstation liggen nagenoeg tegen elkaar aan in het zuidwestelijke gedeelte van de stad. 

 

Gerona – Barcelona: er gaan talloze (wel 20 of 25) treinen per dag naar Barcelona vanaf het hoofd treinstation. Deze doen er ongeveer 1,5 uur over en kosten 6 tot 7 euro. 


Naam          : Pension “Viladomat” 

Adres          : Carrs dels Ciutadans 5

Prijs            : 40 euro VND (double) 

Tel.nr.          : 972 20 31 76

 

Inhoud: 

Dit is een hartstikke leuk pension in het zuiden van het centrum een rustige maar sfeervolle straat. De kamers zijn gezellig maar basis aangekleed. zie ook: