Inca-trail trekking (Machu Picchu)

TOURS - Peru


HOME / Peru


inleiding


De Inca's hadden een uitgebreid wegennetwerk in Zuid-Amerika, met name in het huidige Peru, Ecuador, Bolivia en Chili. Deze wegen waren over het algemeen goed geplaveid en boden de Inca's een relatief snelle vorm van transport door de bergen van de Andes.

 

Het wegennetwerk had een totale lengte van zo'n 22.500 kilometer en steeg tot een hoogte van 5000 meter boven zeeniveau. 

 

De Inca's gebruikten geen wagens en hadden geen paarden tot de komst van de Spaanse conquistadores in de 16e eeuw. De wegen waren daarom wandelpaden en werden ook wel gebruikt voor transport met lama's en andere lastdieren.

 

Het Inca-rijk: 

Ten tijde van de ondergang van het Incarijk omstreeks 1532 was het Incarijk de grootste staat die ooit had bestaan in de precolumbiaanse Amerika's.

 

Deze had echter nooit kunnen uitgroeien tot een dergelijke omvang zonder het netwerk van wegen dat transport, communicatie en administratie op hoog niveau mogelijk maakte. 

 

Tal van wegen liepen als slagaderen naar het hart van het rijk, de hoofdstad Cuzco. Dit was een strategisch goede ligging die de centralisatiepolitiek enorm in de hand werkte. Het was het wegennetwerk waarop de grootsheid van het rijk gebouwd was. Het is dan ook niet vreemd dat dit stelsel tot één van de grootste bouwwerken van prehistorisch Amerika gerekend wordt.


>> Lees hier over het grote Inca Rijk dat strekte over heel Zuid-Amerika


het pad


Zonder twijfel is het 4daagse trekking over het inka-pad in Peru de bekendste en meest populaire trekking in Zuid Amerika. Deze wordt jaarlijks door duizenden gelopen ondanks het feit dat er talloze soortgelijke trekkings (ook naar Machu Picchu) worden georganiseerd.

 

Het pad is 33 km lang en gaat over een pad aangelegd door de Inka’s van de Heilige Vallei naar de ceremoniële stad van Machu Picchu. Het pad gaat over drie hoge passen en ligt als een slang door het prachtige landschap van bos, rivieren en hoge kale plateau’s.


Route:

Je verzameld (of wordt opgehaald) in Cuzco en rijdt met een busje naar een plaatsje waar je nog snel wat boodschappen kunt doen. Daarna is het nog een half uurtje in de bus.

 

De meeste touroperators starten de trekking ongeveer twee kilometer ten oosten van het nietige plaatsje Chilca (waar je niet stopt). Vanuit hier is het ongeveer 33 kilometer naar Machu Picchu.

 

Het begin van de route is simpel, plat met een lichte stijging naar de eerste stop van de dag. Er zijn verschillende mogelijkheden qua kamperen dus de dagen kunnen verschillen; meestal is de tweede dag het zwaarst vanwege het grote hoogteverschil en de steile klim die genomen dient te worden.

 

Het is ook de koudste nacht die je voorgeschoteld krijgt. Dag 3 is ook niet mals en de laatste dag wordt grotendeels ingenomen door je bezoek aan Machu Picchu die vroeg in de morgen wordt gedaan voordat de tourgroepen arriveren.

 

Je trekking is al geëindigd maar je wordt nog gebracht naar Aqua Calientes, zo’n 8 kilometer van Machu Picchu waar hotels, restaurants en transportmogelijkheden zijn.Bezienswaardigheden:

Je gaat een trekking maken door het oude Inka land; deze is bezaaid met prachtige natuur in de vorm van hoge bergen (met sneeuw), kale plateau’s die omringd worden door laaghangende bewolking, landbouw-terrassen, verlaten dorpjes, Inka-ruïnes, bossen en wilde rivieren en beekjes.

 

Je wandelt op eeuwenoude Inka-trappen en komt waarschijnlijk een paar keer een rij van lama’s, paarden of ezels tegen die je pad kruisen.


Beste periode:

Groepen vertrekken het hele jaar door op Februari na, wanneer het pad jaarlijks wordt schoongemaakt. In het natte (lees: regen) seizoen die loopt van December tot April zijn de rotsen spekglad, de kampeergronden doorweekt en het uitzicht wordt belemmerd door laaghangende bewolking.

 

Ook valt er natuurlijk veel regen. De koude maanden (het droge seizoen) Juni tot Augustus zijn derhalve veel beter maar daarentegen veel drukker. Het kan ’s nachts ook onder het nulpunt komen.


Wat mee te nemen:

Neem een paspoort en geld mee voor registratie en spullen te kopen (snacks), een fooi voor gids, dragers en kok en te overleven in Aqua Calientes. Daarentegen is een goede slaapzak on-ontberend; niet slapen betekent niet genieten.

 

Daarnaast een goede regenjas (met kap), zonnebril, zonnecrème, insectenspray, goede (berg)schoenen, minstens twee paar sokken, afritsbroek, vest, pet (muts), snacks, goede zaklantaarn (met extra batterijen), waterzuiveringspillen en eerste hulp spullen.

 

Het is een fabeltje dat het Inka-pad is zo commercieel dat overal winkeltjes, hostels en je gemakkelijk spullen kunt kopen van mensen die aan het pad een kraampje hebben.

 

Het enige marktje wat je tegenkomt is het dorp dat je bezoekt voordat je de trekking begint. Ook de laatste avond heb je mogelijkheden wat frisdrank (en bier) te kopen. En natuurlijk in Machu Picchu zelf kun je (tegenwoordig) dingen kopen.  Mogelijkheden (tours, gidsen en kosten):


Mogelijkheden te over om je trekking te regelen; je kunt deze thuis regelen en in bijna elke (toeristische) stad en plek in Peru en ver daarbuiten. Naar mijn weten is nog steeds het beste (en meest betrouwbare) plek om je “Inkapad-trekking” te regelen is nabij de site; in Cuzco bijvoorbeeld.

 

Daar zijn talloze reisbureaus die de trekking organiseren. Check prijzen, mogelijkheden en vraag (en lees) andermans ervaring met de organisatie. Vraag bijvoorbeeld of het transport terug van Aqua Calientes is inbegrepen en het entreegeld naar Machu Picchu. Meestal is een tent, een kok, gids, transport (van en naar begin van de trekking), eten en water inbegrepen.

 

Extra dingen zoals frisdrank is natuurlijk voor eigen rekening. Vraag voor de zekerheid of de gids (ook) Engels spreekt (dat je dus niet beland in een Spaanstalige groep).


>> Lees hier over de Annapurna trekking in Nepal


TIPS:


  • Neem de tijd om Machu Picchu te verkennen. Als een bezoek aan Machu Picchu slechts een dag duurt, zul je waarschijnlijk niet genoeg tijd hebben om het oude terrein te verkennen én om de ontzagwekkende berg Huayna Picchu te beklimmen.

Je doet er daarom goed aan om minstens een paar dagen in te plannen voor je bezoek aan Machu Picchu. Veel bezoekers beklimmen op de laatste dag de Huayna Picchu, omdat het je een onvergetelijk beeld geeft die je je leven lang bij blijft. Een perfecte manier om een onvergetelijke reis te beëindigen;

  • Bedenk goed of je een drager nodig hebt voor je grote tas; aan de ene kant denk je aan jezelf of je wel of niet dat zware ding wilt dragen en of je ook kunt genieten met. Aan de andere kant denk aan de drager die je hiermee opzadelt maar wel een “job” geeft;

 

Je eigen conditie is ook belangrijk: 

  • Zorg ervoor dat je conditie in orde is. De Inca Trail is 45 km lang, met flinke hoogteverschillen. De tocht duurt drie a vier dagen. Zorg er daarom voor dat je conditie in orde is en dat je in goede gezondheid verkeert wanneer je de fenomenale tocht naar Machu Picchu begint;
  • Vaak wordt de gids goed beloont voor z’n werk maar wordt de kok en de dragers overgeslagen; bedenk dat juist deze mensen het zwaarste werk verrichten en het slechts betaald worden;

 

Wat je zeker moet doen: 

  • Acclimatiseer in Cusco, voordat je met de Inca Trail start. In Nederland kun je jezelf niet voorbereiden op de hoogteverschillen van de Andes. Hoe hoger boven zeeniveau, des te ijler de lucht. Dit leidt ertoe dat je sneller buiten adem bent dan normaal. Het is verstandig om eerst twee dagen in Cusco te verblijven, zodat je kunt wennen aan het lagere zuurstofgehalte.


machu picchu


De mysterieuze ruïnes van Machu Picchu zijn één van de meest intrigerende plaatsen ter wereld. Deze is niet voor niets verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. De site is gesitueerd op een kleine heuvel tussen de Andestoppen, op een respectabele hoogte van 2.400 meter.

 

In 1983 werd de stad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Per jaar trekt de plaats rond de 400.000 bezoekers.

 

De UNESCO vreest dat dit grote aantal bezoekers de stad verder zal beschadigen. Sinds de jaren 1990 zijn winkels, hotels en dergelijke gebouwd en worden er veel nieuwe gebouwen neergezet langs het oude Inka-pad waarlangs deze stad te bereiken is. Ook zijn de prijzen voor zowel de trekking als een bezoek aan de site schrikbarend gestegen.zie ook:
meer links:


Torre del Paine NP

CHILI

Je krijgt in een paar dagen hiken een goed beeld hoe divers Torre del Paine natuurpark eruit ziet. 

Choro trek 

BOLIVIA

Niet ver van La Paz kun je de prachtige imponerende Choro trek doen in 2 lange dagen.