BEZIENSWAARDIGHEDEN - Zweden

"STOCKHOLM"
inleiding


Stockholm, de hoofdstad van Zweden is een van de mooiste hoofdsteden wereldwijd. Staat de stad nu bekend om zijn innovatie, mode en muziek in de oude tijd was Stockholm de hoofdstad van een groot Zweeds rijk dat niet alleen Finland omvatte maar ook grote delen van de Baltische Staten, Polen en Noord Duitsland. Dit alles is terug te vinden in de talloze musea die de stad rijk is; daarnaast zijn in de gouden eeuw van Zweden prachtige paleizen, kastelen, gebouwen en huizen gebouwd die je o.a. terug vindt in de kroon van de stad; de wijk “Gamla Stan”. Omringd door water is deze parel het hoogtepunt van de stad maar vele wijken zijn op eilanden gebouwd. Grote stukken van de stad zijn water, kanalen zijn gegraven en het is dan ook zeer de moeite waard om een “cruise” te maken in de archipel van de stad. 

 

Het “Kungliga” slot, het Koninklijke paleis met de Koninklijke vertrekken, de Rijksmunt, het wisselen van de wacht dit alles is terug te vinden in Gamla Stan – maar “vergeet” niet door het labyrint van kleine straatjes en steegjes te lopen die de wijk rijk is. Als je even genoeg hebt van dit zeer toeristische gedeelte dan kun je gaan winkelen in het voetgangersgebied “Drottninggatan” of het oorlogsverleden gaan bekijken in het indrukwekkende oorlogsmuseum. Naast Gamla Stan heeft de stad meer te bieden; “Skansen”is een populair familie openlucht museum in “Djurgarden” een van de stadsparken. “Ladugardsgardet” is het andere grote stadspark wat meer weg heeft van een stadsbos dan een park, zo groot is het. Je kunt hier even afstand nemen van de stad en de hordes toeristengroepen en de Zweden in hun vrije tijdactiviteit zien.   


highlights


“Gamla Stan” 

Het oudste gedeelte van Stockholm is tevens het meest indrukwekkendste. Naast het Koninklijke Paleis (zie onder) bevat de historische wijk prachtige oude huizen en “verstopte” kelderrestaurants. Slingerende smalle kasseinen steegjes en straatjes, onontdekte pleintjes met kneuterige cafeetjes en kleine winkeltjes. De buurt leefde op in de 13e eeuw en is aanzienlijk beïnvloed door de handel met de Hanzesteden in Duitsland. De groei zette door tot in de 17e eeuw en het stagneerde toen het historische symbool, het Koninklijke paleis “Te Kronor” in vlammen opging. 

 

Kungliga Slottet 

In 1697 ging het “oude” Koninklijke Paleis “Te Kronor” in vlammen op en werd er op de fundamenten een nieuw paleis gebouwd. Alleen de noord vleugel van het oude paleis kon gered worden en werd opgenomen in het nieuwe gebouw wat nu i.t.t. de Middeleeuwse stijl nu in Barok stijl werd herbouwd. De herbouw duurde 57 jaar en met z’n 608 kamers is het het oudste nog gebruikte Koninklijke paleis ter wereld. Naast de prachtige Koninklijke vertrekken kan het publiek kennis nemen van de Koninklijke schatten en de kapel. Daarnaast kan men in het museum “Te Kronor” in de kelder van het paleis, de fundamenten bekijken van het verwoeste oude paleis. Er zijn ook talloze voorwerpen uit het kasteel bewaard gebleven. Tijdens lunchtijd kun je tenslotte de “wisseling” van de wacht bekijken. 

 

Djurgarden” en “Ladugardsgardet

Als je even wilt ontsnappen aan alle tourgroepen die voornamelijk in de oude wijk “Gamla Stan” inclusief Koninklijk paleis voor je voeten lopen, ga dan ‘ns kijken in een van de grote stadsparken van de stad. Hier laat de Stockholmer z’n hond uit, jogt en rijdt paard. Verschillende musea zijn hier te vinden, naast prachtige koloniale gebouwen waar nu meestal ambassades in gevestigd zijn. Vanaf de TV toren diep in “Ladugardsgardet” heb je een prachtig uitzicht op  deels het centrum van de stad met z’n buitenwijken, de grote stadsparken alsmede de indrukwekkende haven met z’n archipel aan eilanden.

 

 

Andere bezienswaardigheden: 

Stadsbibliotheek en het Legermuseum (zie musea)geschiedenis


Oorspronkelijk was de Zweedse politieke macht gecentreerd rondom het “Malaren” meer. Toen het land rees werd het meer praktisch onbruikbaar gezien de schepen die het meer niet meer goed bereikt kon worden. In het midden van de 13e eeuw werd er op een strategisch eilandje vlakbij de zee een fort gebouwd en waterwegen werden vergrendeld door houten hekken. Wellicht dat hier de naam “Stockholm” vandaan komt wat letterlijk “boomstronk eiland” betekent. De oudste papieren waarin Stockholm genoemd wordt dateren uit 1252. Zo’n honderd jaar later was de stad de grootste van Zweden met een indrukwekkend kasteel en een defensieve muur die nooit werd veroverd door een buitenlandse macht. Ondanks het feit dat Stockholm vele malen geteisterd werd door branden die de stad telkens in de as legden groeide het aantal bewoners en de handel in vooral koper en ijzer wat vooral aan continentaal Europa (Duitsland) verkocht werd. 

 

Na een grote opstand begonnen rellen en werd de stad ingenomen door “Gustav Vasa” die met harde hand de stad begon te regeren. Zijn zoons die later gekroond zouden dit voortzetten en in 1634 werd Stockholm hoofdstad van Zweden. In het vreselijke jaar 1697 brandde het Koninklijk Paleis “Te Kronor” af en een paar jaren later zorgde de pest voor een drastische afname van de bevolking. Zo’n 1200 mensen stierven per dag. Jaren van stagnatie en bloei volgden elkaar op en Stockholm werd uitgebreid met wegen, nieuwe wijken en de bevolking aantallen groeiden gestaag. De stad industrialiseerde en  in 1912 werden de Olympische Spelen in de stad georganiseerd. In de jaren 90 werden de zware “alcoholrestricties” deels versoepeld en het toerisme kwam stevig op gang toen de Zweedse kroon devalueerde als gevolg van de recessie. Stockholm staat tegenwoordig bovenaan op menig wensenlijstje voor steden. tips & advies (2012)


Een (stads)busticket kost € 3 ongeacht hoever je wilt reizen. Tickets kun je niet (meer) kopen in de bus maar alleen bij musea, kiosken en bij informatiecentra. IN het centrum is overigens alles “lopend” bereikbaar. 

 

VLIEGEN:

Stockholm (Skavsta vliegveld; “Nykoping” ligt zo’n 100 kilometer zuid van Stockholm); Ryanair

 

Tip: als je een busticket via het internet besteld ben je goedkoper uit. 


  • Naam : “Legermuseum

Adres         : Riddergatan 13

Prijs           : 80 SEK

Tijd             : 10:00 – 17:00

Transport   : lopend

 

Inhoud:

Op twee verdiepingen wordt er door middel van een walkman in het Engels chronologisch uitgelegd in welke oorlogen Zweden zich allemaal heeft begeven. Eerst een indruk waarom we eigenlijk oorlog voeren als mens zijnde en dan begint het met de Vikingen. De grote 30 jarige oorlog en de Noordelijke oorlog worden uitgevoerd besproken gezien de rol die Zweden hierin speelde en de invloed het heeft gehad op het land. Natuurlijk was Zweden neutraal in WWI en WWII maar er wordt toch nog laten zien – waarom liet het land Duitse transporten toe over zijn grondgebied en wat heeft Raoul Wahlenberg voor rol gespeeld? Vooral de modellen zijn fantastisch gemaakt en de maquettes zijn levensecht. Ook het geluid en licht spelen prachtig in op het geheel. Vind het alleen jammer dat je steeds naar het bandje moet luisteren – de borden zijn alleen in het Zweeds al staat er wat uitgelegd op de begane grond in het Engels.  

 

  • Naam : “Koninklijk Paleis

Adres        : Slottsbacken

Prijs           : 150 SEK (combinatie ticket)

Tijd            : 10:00 – 17:00

Transport   : lopend

Website     : www.royalcourt.se

 

Inhoud:

Het is een gecombineerde ticket wat inhoudt dat je naast de “Koninklijke vertrekken” ook het museum “Tre Kronor”, “de schatkamer” en het antiekmuseum “Gustav’s III” kan bezoeken. Zeker de moeite waard al zou het alleen maar zijn om je te doen laten beseffen dat Zweden een grote speler was in Europa in het verleden. Jammer natuurlijk dat het kasteel Tre Kronor er niet meer is maar het museum doet er alles aan om dit verlies te compenseren. Voordeel van zo’n gecombineerd ticket is dat je niet alles in een keer hoeft te bekijken – je kan dus gemakkelijk een kop koffie tussendoor in de stad nemen voordat je het volgende item bezoekt. 


Wildkampeerplek “Ladugardsgardet” 

 

Inhoud:

Dit is een van de grote bosparken van de stad Stockholm die veel wordt gebruikt door joggers en ruiters. Het is doorspekt van bospaadjes maar ik heb gemerkt dat de joggers en wandelaars (honden moeten aangelijnd worden en het zijn er naar mijn gevoel niet heel veel) op de grote asfaltpaden blijven. Perfecte plek dus om dichtbij de stad (zo’n 3 a 4 km) gratis te kamperen. Water halen is een probleem want een pomp is er niet en alleen in de grote TV toren is een restaurant. Je kunt overigens ook bus 69 nemen naar de stad maar je kunt geen busticket (meer) kopen in de bus. 

 

TIP: Er staan heerlijke frambozenstruiken in de bosjes van dit grote bospark. Let wel op dat je ze wast en let ook op het feit dat je niet te dicht op een bospad staat wat veel wordt gebruikt door joggers. zie ook: