Ribe

Reisverhalen - Denemarken



richting het noorden


Ik heb vrijdag vrij genomen van m’n werk en met een vriend van mij zijn wij op weg gegaan voor een weekend richting Kopenhagen, Denemarken waar wij een kamer hebben gereserveerd voor twee nachten. Omdat ik met een grote station-wagen rijdt als jong broekje worden we bij de grens tussen Duitsland en Denemarken aangehouden en moeten uitstappen.

 

De hele auto wordt doorgelicht alsmede onze tassen – een drugshond doorzoekt ook alle spullen. Een beetje teleurgesteld moeten de heren constateren dat wij echt geen drugs bij ons hebben; onze voor gemengde cola-vieux flessen worden met rust gelaten.

 

Omdat het nog vroeg is, pas vanmiddag kunnen inchecken besluiten we naar Ribe te rijden, het oudste stadje van het land en zelfs van heel Scandinavië.  



ribe


Ribe werd in het jaar 710 gesticht als marktplaats van Friezen en Vikingen. Er was een kade voor het aanleggen van de schepen en een houten weg waarlangs de tenten van de kooplieden werden opgezet.

 

Later kreeg de marktplaats een permanent karakter en werden er huizen en werkplaatsen gebouwd. Tot de 16e eeuw was Ribe een belangrijke handelsstad.

 

Door de Reformatie, het dichtslibben van de rivier, overstromingen, oorlogen en de pest, veranderde dit echter.

 

Heel spijtig natuurlijk maar door bovenstaande oorzaken heeft de stad wel z’n oude karakter weten te behouden met het oudste raadhuis van het land en vele vakwerkhuizen.

 

Het “Vikingmuseum” ligt midden in het gezellige centrum dat nog vol met oude keitjes ligt op de plek waar de eerste marktplaats werd gesticht met uitzicht over de rivier “A”.  

 

De Noormannen diaspora

Binnen besluiten we eerst de video te gaan bekijken zodat we een beetje geschiedenis te horen krijgen van deze Noordelijke krijgers. Bekend is dat de Vikingen of Noormannen afkomstig zijn uit Scandinavië en dat de huidige bewoners van o.a. Denemarken nazaten zijn.

 

De Vikingen zouden zuidwaarts trekken en o.a. Engeland, Frankrijk, het huidige België maar ook Nederland aandoen. Wat ik bijvoorbeeld niet wist dat de naam Noormannen vaak gebruikt wordt als naam van de bevolkingsgroep terwijl de Vikingen de strijders waren die via de zee o.a. rooftochten hielden. 

 

Het museum heeft duizenden artefacten van de Vikingtijd die liep van 700 en duizend jaar zou duren. Op een gegeven moment wandelen we over een nagebouwde markt uit het jaar 800 met houten hutten en wassen poppen met authentieke kledij.

 

Ook kun je een na geconstrueerd Vikingschip opgaan en een heel oud schip zien die wel verkoold lijkt. Tenslotte kun je ook lezen hoe de heidense Noormannen overstapten op het Christendom, heel interessant. We passen even om ons om te kleden in traditionele Viking kostuums en wandelen het museum uit. 



het viking-centrum


Het Viking openluchtmuseum van Ribe ligt een paar kilometer ten zuidoosten van het stadje zelf maar is helaas gesloten als wij er aan komen. Reden is onbekend maar wij besluiten de auto te parkeren en het toch even van wat dichterbij te bekijken.

 

We vragen ons af of dit nu een van die befaamde ringwallen is waarover we net in het museum van alles hebben gelezen; het lijkt er wel op want we moeten eerst een sloot over springen en dan staan er wat kleine houten huisjes.

 

De traditionele ringwal gaf op vier plaatsen doorgang via zware poorten. Dwars aaneengesloten eiken balken vormden de bestrating. De lengte van de dwarsliggende straatbalken was zo gekozen dat daar gemakkelijk een kar, met of zonder boot erop, overheen kon. De balken liggen er helaas niet en de poort zien we ook niet.

 

Het eerste hutje is laag en gemaakt van hout, overdekt met gras en is helaas gesloten. Verderop zien we een heus langhuis en zien binnen een aantal blokken hout om een vuurtje heen staan. Aan de muur huiden en wat speren en ander wapentuig. Buiten staat een oud Viking schip op een aantal houten balken.

 

De snelle en typische Vikingboot

De Vikingen maakten snelle en lichte boten voor het vervoer van personen, en grote langschepen voor het vervoer van vee en goederen en voor oorlogvoering. Deze hadden vaak een draken- of slangenkop op de boeg. Alle Vikingschepen konden gezeild en geroeid worden.

 

Een hoofdman die sneuvelde in de strijd - en dat moest zeer zeker met een wapen in de hand gebeuren, want anders zouden ze niet het rijk van het Walhalla mogen betreden - werd door zijn bemanning op schilden gelegd met twee lansen of roeiriemen, die als draagbaar dienden, en op het schip op het langere achterdek gelegd. Juist door die begraven en afgezonken schepen van deze mensen hebben ze veel kunnen achterhalen. 

 

Opeens komt een man in de verte op ons aflopen en weten we dat het tijd is om te gaan. We rennen terug over het gras, springen over de sloot en stappen snel de auto in. Op naar Kopenhagen. 



films


"Vikings" - (2013; 8,6) tv serie

De serie brengt ons naar de brute en mysterieuze wereld van Ragnar Lothbrok, een Viking krijger en boer die niets liever doet dan ontdekken en plunderen op zee.

 

Zijn ambities zetten hem op gespannen voet met zijn leider Earl Haraldson, die wil dat ze naar het arme Oosten gaan in plaats van naar het onbekende Westen. 



zie ook:



meer links:


York

ENGELAND

De hoofdstad van de Vikingen in Engeland was York die nog steeds een groot Viking-museum heeft. 

Hamburg

DUITSLAND

Als er een stad is in het buitenland die op Amsterdam lijkt is het Hamburg wel met z'n grote havens.