Bezienswaardigheden - Costa Rica

"monteverde NP" ("santa elena")
inleiding


Twee zeer belangrijke en inmiddels zeer toeristische natuurparken liggen bij de kleine bergstadjes Santa Elena en Monteverde. De eerste is ontstaan omdat een aantal “Tico” families wegtrokken uit de mijnstad Juntas een nieuw bestaan met houtkap en landbouw opbouwden. In Monteverde arriveerden een tiental jaar later een paar “Quakers” families uit de Verenigde Staten – hier was geen militaire dienstplicht en in de bergen was het koel en een prima gelegenheid voor veeteelt. Opeens werden deze twee stadjes opgeschrikt door grote groepen toeristen die een artikel hadden gelezen over een prachtig natuurgebied waar een aantal zeer opmerkelijke vogels (waaronder de quetzal) leefden. De rest is geschiedenis. De parken zijn inmiddels beschermd en de families hebben er voor gezorgd dat er geen asfaltweg naar de dorpen wordt gelegd zodat de toeristenboom enigszins wordt vertraagd. 

 

Je kunt hier van alles doen; van skydiven tot “canopy walking” en van het bezoeken van een kaasfabriek tot een vlindertuin maar het grootste spektakelstuk is en blijft een hike door de “cloudforest”. 


highlights


De “cloudforest”: 

Op zeer korte afstand van elkaar zijn er in hoofdlijnen twee natuurparken hier met nagenoeg hetzelfde aanbod; “Monteverde NP” en “Santa Elena NP”. De eerste heeft de naam en vreemd genoeg blijven de tourgroepen met z’n allen en iedereen naar dit park gaan. Een stuk rustiger en authentieker is het nabijgelegen Santa Elena NP. Er zijn in beiden parken wandelingen te maken van verschillende grote van orde en zwaarte en het is niet nodig om te vertellen dat de korte tot de meest belopen paden van Centraal Amerika behoren. Een van de belangrijkste dieren die je in deze tropische wolkenbossen kunt vinden is de “Maya” paradijsvogel de “Quetzal”. tips & advies (2013)


Santa Elena – San Jose: 6:30 (duur zo’n 4,5 uur) – 2775 Colon. Wij stopten in San Carlos terminal.


“Taco & Taco” is onderdeel van onderstaand hostel en je kunt er een veelvoud vinden aan verschillende burritos en taco’s. Voordeel is dat je het “gewoon” in of voor het hostel (op het terras) kunt opeten. Voor 2900 Colon heb je een kleine burrito. 


Naam            : Pension “Santa Elena

Prijs               : 3.500 Colon (kamperen)

Tel.nr.            : 26455051, 26456240

Email             : www.pensionsantaelena.com

 

Inhoud:

Dit pension of hostel heeft een veelvoud aan verschillende opties om te slapen. Ten eerste is er de allergoedkoopste optie en dat is kamperen. Er is een tuintje in het midden van blokken met kamers maar het loopt nogal af en bomen ontbreken. Maar als je krap bij kas zit is dit een goede optie. Daarnaast krijg je een handdoek van het hostel, kun je van alle gemakken gebruik maken (gratis WIFI, hete douche, keuken en het terras) en kun je je waardevolle spullen afgeven voor de kluis. Iedereen spreekt hier Engels en Spaans en een tour o.i.d. is snel geboekt naast het feit dat er een veelvoud aan informatie is over bustijden etc. Het is een gelikt maar niet overdreven hostel en er is een redelijk groot buitenterras en binnen zijn banken en wat stoelen met tafels. Het kan er wel behoorlijk druk worden en iedereen is verslaafd aan de taco’s van hiernaast. 


Santa Elena is een behoorlijk druk maar klein toeristisch bergdorpje waar het ’s avonds afkoelt. Er is een grote supermarkt en je kunt er geld pinnen en alles doen wat een moderne reiziger nodig heeft. De families rukken op dus het is echt een mix tussen Spaans en Engels, backpackers en families en alles wat daartussen zit. 

 

SANTA ELENA NP:

Ik heb gekozen voor dit park t.o.v. het andere park omdat ik geen zin had om in een rij door een nationaal park te lopen en te luisteren naar of een babbel-grage gids (die zichzelf graag hoort) of nog erger – een paar kinderen of giechelende tieners. 

 • Er is een shuttlebus (te organiseren vanuit je hostel) die je om 6:30, 8:30 etc. kan komen ophalen (2000 Colon voor een return ticket) en in een half uurtje bij het bezoekerscentrum van het park kan brengen. De bus kan je om 11:00, 13:00 etc. weer komen ophalen. Je kunt helaas nog niet slapen in of nabij het park. 
 • De entreeticket is 7.000 Colon (Monteverder is naar mijn weten nog eens 1000 Colon meer) – je krijgt een kaartje van het park wat helemaal niet zo groot is (de paden staan hier op). 
 • Een gids in Santa Elena kost 7.500 Colon voor zo’n 2,5 uur
 • Een gids is niet nodig voor de wandelpaden in Santa Elena NP want je kunt niet verdwalen. Deze kan je wel helpen dieren te spotten die je anders niet zou zijn. De belangrijkste is de quetzal (die ik dus niet heb gezien – ik had geen gids). 
 • De groep met gids die ik tegenkwam was 10 mensen groot (geen idee of de gids Engels sprak)
 • In Santa Elena zijn 5 trails – ik heb de langste gekozen die bijna het hele park omgeeft en die 4,5 km lang was – hierover doe je zo’n 3 a 3,5 uur. Er zijn een aantal “lookout points” waar je o.a. de vulkaan die verderop ligt kunt spotten. 

 

Andere tips: 

 • Doe een paar goede schoenen aan want ondanks het feit dat er vaak stukken hout en boomstronk op het pad liggen zijn andere stukken nog steeds modderig (ondanks dat het droge periode is) 
 • Neem iets warmers mee – vooral ’s morgens is het nog fris zo hoog in de bergen
 • Neem iets droogs mee – je loopt in een wolkenwoud dus het is altijd vochtig (een regenjas oid is geen overbodige luxe)
 • Neem iets te eten en drinken mee – je zult toch een paar uur vertoeven in het park en als je loopt (en het gaat best op en neer) zul je honger en zeker dorst krijgen gezien de vochtigheidsgraad. 
 • Je kunt natuurlijk ’s morgens een gids nemen en er ’s middags (als het park nagenoeg leeg is) er op eigen houtje op uit trekken. 

 

www.reservasantaelena.orgzie ook: