BEZIENSWAARDIGHEDEN - V.A.E.

DUBAI


HOME / VAE



INLEIDING


De stad Dubai ligt aan de noordzijde van het grondgebied van het emiraat. De stad wordt doorsneden door een kreek, Khor Dubai genoemd, een smalle baai van de Perzische Golf. Van de totale bevolking van het emiraat woont maar liefst 99% in de stad Dubai. Dubai is een moderne stad, alle vertier naar westerse maatstaven is er mogelijk. De Arabische stad wil graag het het zakelijke centrum van West-Azië zijn.

 

Het is ook een belangrijk wereldwijd knooppunt voor passagiers en vracht. De olie-inkomsten zorgden voor de enorme ontwikkeling van de stad, die al een belangrijk centrum van handel was. Tegenwoordig is slechts minder dan 5% van de inkomsten van het emiraat afkomstig van olie.

 

Dubai is een centrum voor regionale en internationale handel sinds het begin van de 20e eeuw en de economie van Dubai steunt op inkomsten uit handel, toerisme, luchtvaart, onroerend goed en financiële diensten.

 

Tegenwoordig is Dubai vooral bekend om z’n opgespoten palmboom-eilandjes. 


HIGHLIGHTS


Eilanden:

Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend aan olie. De toeristenindustrie is een van de sectoren waar veel in geïnvesteerd is en wordt.

 

Zo zijn en worden er verschillende kunstmatige palmeilanden aangelegd voor de kust. Het eiland Palm Jumeirah is gereed, de kern is voltooid en het wordt nu aan de buitenste ring volgebouwd.

 

Een ander palmeiland, Palm Jebel Ali, is al voltooid, maar nog niet bebouwd. In een halve cirkel om dat eiland heen zal ooit het Dubai Waterfront worden gebouwd, bestaand uit tien hoofdsectoren, waaronder Madinat Al Arab, dat het nieuwe Central Business District moet worden. Dit project zal een aanzienlijk stuk land opleveren, zeven keer groter dan Manhattan. Ook wordt de kustlijn van Dubai erdoor met 820 kilometer vergroot.

 

Tenslotte is er het plan om een eiland bij het oude stadsdeel (Deira) genaamd Palm Deira aan te leggen. Een ander project, The World, dat ook voor de kust van Dubai wordt aangelegd, is een project van kunstmatige eilanden in de vorm van een wereld. Vijftien km ten zuiden van de oude stadskern Dubai ligt Jumeira Beach, een stuk strand waar projectontwikkelaars grote hotelresorts en luxueuze huisvestingsmogelijkheden creëren.

 

Aan dit stuk strand ligt onder andere het 321 meter hoge Burj Al Arab, het duurste hotel ooit gebouwd (hoewel de bouwkosten nooit officieel bekendgemaakt zijn), met suites die tot 50.000 dollar per nacht kosten. Het hotel claimt een zeven-sterren status te hebben en is daarmee samen met het Emirates Palace Hotel in Abu Dhabi de enige ter wereld.


Hoogbouw 

De opmerkelijke skyline van Dubai wordt gedomineerd door de 828 m hoge Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.

 

Plannen om nog een reusachtige wolkenkrabber bij Dubai Marina te bouwen, de 1200 meter hoge Nakheel Tower, zijn vanwege financiële problemen gewijzigd.

 

Behalve de hoogste wolkenkrabber heeft Dubai ook de grootste golfbaan ter wereld, de grootste fontein, het grootste themapark, het grootste winkelcentrum (Dubai Mall) met daarin het grootste aquarium ter wereld, de grootste overdekte skihal (400 meter) ter wereld in de woestijn en is Al Maktoum International Airport (Dubai World Central) in aanbouw, dat als het klaar is het grootste vliegveld ter wereld zal zijn.



geschiedenis


Dubai was in de oudheid reeds een belangrijke handelspost tussen de landen aan de Perzische Golf en het Indisch Subcontinent. 

 

De oudste sporen van bebouwing in de stad gaan terug tot 2.000 jaar v. Chr. Nearchos (ca. 360 - 300 v.Chr.) was een van de officieren in het leger van Alexander de Grote.

 

In zijn beschrijving, de Indica, wordt de handel met de Grieken beschreven. In de 15e eeuw leefde de stad weer op dankzij de internationale handel met India. Portugezen hadden in de stad handelsposten, maar werden in 1622 uit de stad verdreven.

 

Het Al Fahidi-fort stamt uit 1787 en was de residentie van de heersers van Dubai. Het was ook lange tijd een gevangenis en is sinds 1972 een museum.

 

In 1966 werd aardolie gevonden en in 1969 start de productie en export van olie. De staatsinkomsten stijgen spectaculair. Vanaf circa 1990 werden de oliebaten aangewend voor de uitbreiding van de stad én een oriëntatie op de andere inkomstenbronnen voor de toekomst, namelijk het toerisme en het worden van een financieel wereldcentrum. Omstreeks 2025 zullen de olieopbrengsten immers eindigen, doordat de voorraden dan op zullen zijn.



tips & advies (2004)


Dubai International Airport (IATA: DXB) is de hub en thuishaven van Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Het bestaat uit drie terminals. De terminal van Emirates (terminal 3) heeft een speciaal gedeelte waar hun vloot Airbus A380's gebruik van kan maken.

 

Dubai beschikt over een uitstekend wegennetwerk. In en om de stad rijden meer dan 2000 publieke bussen over 140 routes. De busservice wordt uitgevoerd door de RTA. Om het wachten op de bus te veraangenamen en het gebruik van de bus te stimuleren zijn er bij veel bushaltes afgesloten wachtruimtes met airconditioning gebouwd.

 

De RTA is ook verantwoordelijk voor het uitgeven van de taxi licenties. Alle taxi's in Dubai zijn crèmekleurig met een gekleurd dak. De verschillende kleuren daken zijn van de verschillende taxibedrijven.



zie ook: