TUNESIËOfficiële Naam                    : Republiek Tunesië

Hoofdstad                           : Tunis

Munteenheid                      : Tunesische Dinar (TND)

Taal                                     : Arabisch

Inwoneraantal                    : 10.000.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Tunesië is zo’n klein land waar eigenlijk alles te vinden is; eeuwenoude tradities, een zeer rijk verleden, prachtige stranden en een gevarieerd landschap.

 

Op zo’n 4 uur vliegen van Nederland kun je op een kameel een ritje maken door een van de mooiste zandwoestijnen van de Sahara (Ksar Ghilane) waar menig blockbuster uit Hollywood is gefilmd. Maar Tunesie heeft meer film-locatie-bestemmingen; in Matmata zijn delen van Starwars gefilmd (en nog te zien) maar ook Ksar Ouled Soltane zal je bekend voorkomen met z'n prachtige authentieke goederenopslag schuren. 

 

Gedachten en gevoelens aan duizend en een nacht spelen op als je in een oase uit je tent stapt en de prachtige sterrenhemel bekijkt. Op het eiland Djerba waar in het verleden menig piraat vanuit heeft geopereerd kun je eeuwenoude synagogen bezoeken, een bewijs dat Tunesië altijd een vrij open religieus beleid heeft gevoerd.

 

Ook in het zuiden van het land kun je de traditionele berberhuizen bezoeken die in de grond zijn afgegraven. Niet zo vreemd dat de regisseur van Star Wars deze plek uitzocht om te filmen. Naar het noorden wordt het groener en in het westen zelfs bergachtig. Zoutvlaktes, een beroemd geworden Tafelberg en heerlijke brede zandstranden, maar ook een joekel van een Romeins amfitheater en grote steden als Sfax en Sousse met hun medina’s.  

 

Ook de Romeinen hebben hun sporen nagelaten in Tunesië; naast bovengenoemde theater wat de derde grootste is die ze hebben gebouwd, zijn er zelfs hele steden ontdekt zoals bij Sbeitla. Het verschil zit een bezoek van Pompei en Hercanuleum in Italië zijn de massa’s toeristen en de entreeprijs.

 

Bezienswaardigheden: 

Mahdia en kleine stadjes op schiereiland Cape Bon wat bekend is geworden vanwege zijn heerlijke wijnen zijn favoriete badplaatsen voor Westerse toeristen. Zandstranden, terrasjes en veel souvenirshops in de Islamitische wereld.

 

Maar een bezoek aan het beruchte Carthago, vlakbij hoofdstad Tunis is een must – niet zo zeer wat je kunt zien maar wel voor de historische betekenis van deze stad. 

 

Vanuit de hoofdstad kun je ook een bezoek brengen aan het stadje “Sidi Bou Saideen witblauwe parel aan de azuurblauwe Middellandse Zee. Tunis zelf heeft een museum met de mooiste mozaïek van de wereld en een prachtige medina met kleine smalle straatjes die in geen honderden jaren veranderd is. Een bezoekje aan een hammam en de markt zullen je reis vervolmaken. 


TUNESIË uitgelicht:


informatie over TUNESIË: