TSJECHIEOfficiële naam        : Tsjechische Republiek

Hoofdstad               : Praag

Munteenheid           : Koruna (kroon) (CZK)

Taal                          : Tsjechisch

Inwoneraantal         : 10.500.000

Visum nodig           : NEE


inleiding


Sinds 1 januari 1993 vormt Tsjechië een zelfstandig land, daarvoor was het het westelijke deel van Tsjecho-Slowakije. De landen hebben een veelvoud aan overeenkomsten maar evenveel verschillen. 

 

Het land van bier, kastelen en Skoda maar ook van rollende heuvels, de aanslag op “Richard Heydrich” en misschien wel de mooiste stad van Centraal Europa – Praag. Tsjechië heeft een geschiedenis die teruggaat naar het begin der tijden met de Kelten.

 

Toen de Hussieten rebelleerden tegen de machtige Katholieken barstte de bom, die later zou leiden tot de verwoestende 30 jarige oorlog, beginnend in het nietige Tsjechië.

 

De Habsburgers zouden de delen Moravië en Bohemen indelen als provincie van hun grote rijk en de Tsjechen zouden eeuwenlang als onderdrukt volk leven. Pas aan het einde van WWI zou Tsjechië tezamen met Slowakije een eigen land vormen.

 

De gruwelen van WW2: 

Lang was het lot van het land niet beschoren; de nazi’s zouden de randen van Tsjechië waar een groot deel van de bevolking tot de “Sudeten-Duitsers” behoorden terugeisen en Slowakije onafhankelijkheid aanbieden. De rest van Tsjechië was zonder bescherming van defensie (die aan de grenzen van het land waren gebouwd) machteloos en Hitler kon in 1938 zonder verzet Praag binnenrijden.

 

Met hulp uit Engeland werd in Tsjechië een van de meest bewonderingswaardige acties op een nazi kopstuk uitgevoerd. Toen Richard Heydrich, de Duitse leider van het “Protectoraat Bohemen en Moravië”, zoals Tsjechië in WWII heetten, naar het kasteel in Praag reed werd hij geëxecuteerd door Tsjechische verzetsstrijders. Resultaat was dat twee Tsjechische dorpen totaal van de kaart werden geveegd. 

 

Na WWII werd het land weer verenigd onder het communistische juk waar in 1968 de “Praagse Lente” uitbrak. De opstand werd met harde hand neergeslagen. Toen in 1989 de muur viel zou Tsjecho-Slowakije nog een paar jaar als gezamenlijk land opereren maar in 1993 werden zij toch onafhankelijk.

 

Investeer tijd

Om de mensen van Tsjechië een beetje beter te leren kennen zul je wat tijd moeten investeren; gezien het verleden is het niet zo vreemd dat de inwoners van het centrale land in Europa wat stil, rustig en zelfs achterdochtig zijn.

 

Drukker en uitbundiger dan hun oostelijke buren zijn zij over het algemeen nog een stuk terughoudender en de boot afhoudend dan wij in Nederland.

 

Als het ijs gebroken is kun je een fijn, sociaal, interessant en open volk verwachtten. De bezienswaardigheden van Tsjechië zijn talrijk en divers; het land beschikt over een schat aan zowel architectonische als natuurlijke “sights” die allen de moeite waard. In het noordwesten kun je de zandsteen rotsformaties van de Elbe bekijken terwijl in het uiterste noorden de Adrspach rotsen te zien zijn. 

 

De rest van het land kun je bestempelen als een rollend heuvellandschap met redelijk veel bos maar ook veel groene velden en akkerbouw.

 

De grootste stad (en de grootste trekpleister) is natuurlijk de hoofdstad Praag – een gouden stad met onwaarschijnlijke architectuur, een romantische setting, talloze musea en een zeer actief nachtleven. 

 

Andere bezienswaardigheden

Andere interessante steden zijn Olomouc in het oosten en het schitterend gelegen Cesky Crumlov of Telc in het zuiden. Tsjechië staat bekend om z’n aantallen kastelen; mooiste zijn wellicht Karlstejn en Kutna Hora – je mag het land eigenlijk niet verlaten zonder in ieder geval een kasteel of burcht te hebben bezocht.

 

Als je geïnteresseerd bent in WWII kun je een bezoek brengen aan het zeer indrukwekkende Lidice wat door de nazi’s met de grond gelijk is gemaakt of het propaganda concentratiekamp Theresienstadt (Terezin). Maar Tsjechië is ook een land waar je gewoonweg met je fiets, lopend, met de motor of auto in moet verdwalen – al rijdend of wandelend door het landschap vind je oude dorpjes met een grote vijver in het midden, een prachtige kerk en een kleine kroeg met een terrasje. 

 

De prijzen zijn buiten Praag betaalbaar en je kunt gemakkelijk voor een paar euro een “vaste” lunch bestellen in een lokaal restaurant met een groot glas “pils”.Tsjechië uitgelicht:


informatie over Tsjechië: