* Bijgewerkt t/m 2009 - wijzigingen voorbehouden.
Sri Lankezen zijn gemiddeld genomen een zeer vriendelijk, behulpzaam en rustig volk. Het leven kabbelt door en iedereen kan zich daarin vinden. Wij komen uit een uiterst jachtige cultuur waar tijd geld is en afspraken punctueel dienen te worden nagekomen, omdat anders het schema van de rest van de dag in duigen valt. Sri Lankanen hebben daar niet zo'n last van. Niet dat ze persé te laat komen, het kan ook zijn dat ze toch niets beters te doen hadden en een uur te vroeg komen. Gasten, toeristen en andere buitenlanders worden met alle vriendelijkheid, toewijding en warmte ontvangen. Ondanks de armoede, oorlogen, hitte blijven de Sri Lankezen over het algemeen rustig en positief. Het is ook een trots volk, op hun historie, archeologische sites en hun land(schap) en eigenlijk willen ze ook dat jij hun land respecteert en mooi vind. De positie in het leven staat vast en hier moet je maar naar leven is de algemene opvatting. Het kastenstelsel is niet zo scherp en sterk als in buurland India maar maakt in grote mate uit wie je bent en wat je kunt bereiken in het leven ook al zijn er uitzonderingen (zie oud president).
Volgens het hindoeïsme bestaat de hele kosmos uit een geordend geheel en een uitvloeisel daarvan is het kastensysteem. Dit verdelen van de maatschappij in klassen dateert al van voor Christus en heeft naast een religieuze functie dus ook een maatschappelijke functie. Uit de hoofdindeling is in de loop der eeuwen een ingewikkeld systeem ontstaan van meer dan 3000 kasten en onderkasten. Tot welke kaste men behoort is erfelijke kwestie. Een kind komt in dezelfde kaste ter wereld als die waartoe de ouders behoren. Hoe hoger de kaste, hoe meer verplichtingen men heeft; hoe lager de kaste hoe meer vrijheden. Huwelijken vinden bij voorkeur binnen de eigen kaste plaats. Ieder persoon heeft in het dorp (gamma) z’n eigen taken en verantwoordelijkheden. Natuurlijk is dit tegenwoordig aan het veranderen maar verwacht geen Bangkok of Singapore of Hongkong perikelen – in Sri lanka en zeker op het platteland kun je nog veel van de traditionele wijze van leven terug vinden. Zo is de familie nog steeds de hoeksteen van de maatschappij en worden monniken met alle eerbied verzorgd en behandeld. Ook relaties en contact tussen mensen wordt hoog aangeschreven zowel als (hoog) onderwijs. Huwelijken werden in het verleden altijd geregeld, homofilie was illegaal en de ouderen worden meer zeer veel respect behandeld. Nogmaals; er zijn wat lichte veranderingen gaande in de huidige Sri lankese maatschappij maar het gaat zeer geleidelijk en rustig aan.
Zoals in vele Aziatische landen is de betekenis van ja en nee niet zo duidelijk als bij ons. Om te beginnen wordt 'ja' niet aangeduid door te knikken, maar door de kin snel heen en weer te bewegen, waardoor het hoofd gaat 'wiebelen'. Ten tweede heeft 'ja', gewiebeld of gesproken een veel bredere betekenis. Naast 'ja' kan het 'jaja' betekenen, ofwel 'het is begrepen', of zelfs zoiets als 'dat klopt vermoedelijk' of 'ik heb u verstaan, maar ik ben niet geïnteresseerd in wat u zegt'. 'Ja' is daarom een veel te ongrijpbaar antwoord, wanneer geuit door een Sri Lankaan. 'Nee' is een woord dat de Sri Lankanen niet lekker op de tong ligt. Als ze je er neutrale informatie mee kunnen verstrekken dan zullen ze dat nog wel doen, bijvoorbeeld door 'nee' te antwoorden op de vraag of de bus naar Colombo hier stopt. Maar als men denkt je te beledigen of iets anders zullen ze nooit geen “nee” tegen je zeggen.
De belangrijkste exportproducten van Sri Lanka zijn rubber, textiel, kleding, thee, diamanten, robijnen, smaragden, kokosnootproducten, aardolie en een groeiend percentage diensten.
De Tamil Tijgers, thee- oogst, archeologische steden (de gouden driehoek), de tsunami van 2004 en de paalvissers.
Sri Lanka is iets prijziger dan India of Zuid-Oost-Azië maar nog steeds zeer betaalbaar voor ons als Westerse toerist. Zoals in zoveel landen betaal je wat meer in grote steden en/of toeristische gebieden. Er gelden ook grote verschillen in het hoog- en laagseizoen. Entree van musea en andere (grote) sites zijn prijzig terwijl lokaal transport juist erg goedkoop is. Omdat je vaak moet eten in je hostel kan dit de prijs nog wel wat opdrijven dus je kunt ook ‘ns proberen een lokaal restaurantje te vinden.
De beste reistijd voor Sri Lanka is februari t/m maart. Yala en Maha zijn de twee grote moessonseizoenen in Sri Lanka. Yala, in het zuidwesten, heerst tussen mei en juli. Maha, in het noordoosten, neemt het stokje over van november t/m januari. In het oosten is het droog van maart t/m september maar in de zomer is het er erg heet. Om dit alles te vermijden, reis je het beste in februari en maart.
Andere films zijn:
Booker Prize
Karen Roberts
Pradeep Jeganathan
R. Barlas & N.P. Wanasundera
A. Sivanandan
Michael Ondaatje
Chandani Lokuge
John Richardson
William McGowan
Leonard Woolf
“Anil’s Ghost”
“July”
“At the Water’s Edge”
“Culture Shock! Sri Lanka”
“When Memory dies”
“Running in the Family”
“If the Moon smiled”
“Paradise poisoned”
“Only Man is Vile”
“A Village in the Jungle”
Afrika
Botswana
Burkina Faso
Egypte
Ethiopië
Ghana
Kenia
Mali
Marokko
Namibië
Oeganda
Senegal
Tanzania
Tunesië
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Armenië
Australië
Cambodja
China
Filipijnen
Georgië
India
Indonesië
Iran
Israël
Japan
Jordanië
Kirgizië
Laos
Maleisië
Mongolië
Myanmar
Nepal
Nieuw-Zeeland
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
Vietnam
Europa
Albanië
België
Bosnië-Herzegovina
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Engeland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Kosovo
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Macedonië
Malta
Montenegro
'Nederland
(Noord) Ierland
Oekraïne
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Schotland
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Amerika
Argentinië
Bolivia
Brazilië
Chili
Colombia
Costa Rica
Cuba
Ecuador
Guatemala
Mexico
Nicaragua
Panama
Peru
Verenigde Staten
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)