SLOVENIE


Bled-eiland-meer-Slovenië-kerk

Officiële naam        : Republiek Slovenië

Hoofdstad               : Ljubljana

Munteenheid           : Euro

Taal                          : Sloveens

Inwoneraantal        : 2.000.000

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


Sneznik-kasteel-gracht-Slovenië

Slovenië heeft verschillende (bij)namen zoals “Europa in het klein”, “de zonnige kant van de Alpen”, “het groenste land van het continent” en eigenlijk hebben ze allen een kern van waarheid.

 

Het land is klein, is altijd onderdrukt door andere landen (en volken) maar heeft een zeer divers aanbod van alles wat Europa te bieden heeft.

 

Slovenië, wat de vorm heeft van een “kip” heeft van alles wat; Adriatische kust, Alpenpieken, historische centra, wilde azuurkleurige rivieren, bossen, (wilde) dieren, een zeer indrukwekkende geschiedenis met historische bezienswaardigheden, spa’s, een diverse flora, zeer vriendelijke mensen en een uitgebalanceerde keuken.

 

Je kunt hier gemakkelijk een maand rondreizen en je niet vervelen door de diversiteit. 

 

Na jarenlang deel uit gemaakt te hebben van de “Joegoslavische Republiek” werd Slovenië als eerste land in 1991 onafhankelijk, gevolgd door een korte oorlog met de regering in Belgrado. Het meest welvarende (maar nog steeds met corrupte regeringsleiders te maken te hebben) land is inmiddels lid van de EU en voert de euro.

Slovenië-feesten-traditionele-kleding

Europa in het klein

In 1996 had ik de hoofdstad Ljubljana al een keer aangedaan maar ik realiseerde mij al snel dat ik daarmee het land niet de eer aandeed die het verdiende.

 

Deze keer zou ik het land goed leren kennen. Komende van de laagvlaktes van het naastgelegen Hongarije kwam ik terecht in het uiterste (platte) westen van Slovenië – de provincie “Prekjmurje”.

 

In Banovci verbleef ik op een camping met warme “thermische” baden. Vlakbij was een ouderwetse (nog werkende) drijvende houten watermolen te zien.

 

Omdat het openbaar vervoer niet het beste is wat het landje te bieden heeft was ik genoodzaakt om te gaan liften – niet zonder resultaat – naast het feit dat ik het hele land “gratis’ heb doorgereisd heb ik zeer leuke, verrassende en interessante gesprekken gevoerd met lokale mensen van alle rangen en standen die mij van alle inns- en outs (die niet in de reisgidsen staan) van het land hebben verteld.

 

Bezienswaardigheden en geschiedenis

Ook heb ik verscheidene cadeaus mogen ontvangen (landkaarten en zelfs een T-shirt) en tassen vol (vers) eten. Tenslotte ben ik meerdere keren uitgenodigd om na de lift nog een glaasje te blijven drinken. Vervolgens heb ik de oude historische binnenstad van Ptuj bezocht.

 

Omdat ik verder wilde reizen in het zuiden van Slovenië besloot ik via Zagreb te reizen. Na een paar dagen in de hoofdstad van Kroatië te hebben vertoefd kwam ik in het nationale park Kocevski Rog terecht. 

 

Ptuj-Slovenië-straatbeeld-huizen-kerk

Het was hier dat de partizanen t.t.v. WWII hun Sloveense hoofdkwartier hadden en Tito zijn plannen smeedde om van Joegoslavië na de oorlog een communistische staat te maken.

 

De houten barakkenstad ligt te midden van het maagdenbos (niet gezien overigens) tussen karstenen in het vochtige donkere bos. Hier leeft ook de grootste bruine berenpopulatie van Europa alsmede wolven, wilde zwijnen en lynxen.

 

Onder geschrevene vond het nodig hier een nachtje te wildkamperen mijlenver van de bewoonde wereld. In Postojna heb je verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn; ten eerste is daar het prachtig gesitueerde kasteel Predjama wat in de ingang van een gigantische rots is gebouwd.

 

Verder is hier wellicht de meest indrukwekkendste grot ter wereld – duizenden stalagmieten- en tieten in vochtige gangen en holen en een overvloed aan verschillende zalen en pilaren. 

 

Hier woont de zeer zeldzame “menselijke vis” die je ook kunt aanschouwen, al ware het in een aquarium. Tenslotte kun je in het nabijgelegen stadje Pivka een ondergronds fort bezoeken wat onderdeel uitmaakte van de machtige Alpen muur gebouwd in de jaren 30 onder Mussolini’s bewind.


Predjama-kasteel-Postojna-grot-gebouw-tegen-rots-Slovenië

Oorlogen en partizanen

Het was in Cerkno waar ik het helaas na geconstrueerde partizanenhospitaal heb bezocht. In een onvindbare zeer krappe kloof werd boven een wild stromende beek houten barakken gebouwd waar een zeer professioneel ziekenhuis werd gebouwd voor de zwaar gewonde bevrijders in WWII.

 

De nazi’s hebben verschillende tevergeefs pogingen gedaan dit complex te vinden. Italië koos in de eerste wereldoorlog de aanval op de Centralen (Oostenrijk en Hongarije) en lanceerde niet minder dan 11 offensieven vanuit de Alpenpieken wat nu onderdeel uitmaakt van Slovenië.

 

In 20 maanden vechten haalden zij minimale overwinningen en werden hoge verliezen geleden in de zware omstandigheden hoog in de bergen. In 1917 werd de grootste overwinning door de Centralen (m.b.v. Duitse eenheden) behaald door de Italianen d.m.v. een heuse “blitzkrieg” honderden kilometer terug te dringen.

 

In de Soca regio zijn nog talloze overblijfselen te vinden van de zeer hevige strijd – begraafplaatsen, musea, bunkers, gedenktekens en loopgraven. 

 

Cerkno-Partizanen-hospitaal-wereldoorlog-twee-Tito-Slovenië

Het hoogtepunt

Naast deze historische “sights” zijn er talloze wandel- en fietspaden beschikbaar die je langs de mooiste plekjes in de Julius Alpen brengen. Bled is DE bezienswaardigheid van het land – het is toeristisch, druk, overvol maar het is een “must” see in het land.

 

Een kasteel gebouwd op een hangende rots, een prachtig meer met daarin een zeer romantisch eilandje met een pelgrims kerk en omringd door hoge “witte” Alpenpieken.

 

Na een paar dagen een uitstapje te hebben gemaakt in Oostenrijk kwam in terug in de stad Kranj wat meestal bestempeld wordt als industriestad. Misschien door vondsten zoals oude “Langobards” harnassen en het oudste wiel ter wereld komt daar wellicht verandering in. Het heeft een prachtig gelegen oude historische stad die totaal gerenoveerd is met Gotische en Renaissance gebouwen en een zeer interessant labyrint van grotten in de rots waarop het centrum is gebouwd.

 

Ik zou m’n reis afsluiten in de hoofdstad van het land – Ljubljana – het commerciële, politieke en economische hart van het land. Ondanks het feit dat het ontbreekt aan grote “bezienswaardigheden” heeft het een gevarieerd, interessant en klein historisch centrum die niet mag overslaan bij een bezoek aan Slovenië. 

 

Een mix van architectuur (barok en Art Nouveau), een middeleeuws kasteel die zich over de stad ontfermt op de heuvel erachter, een kronkelende rivier met een aantal zeer aardige bruggen en een groot aanbod van “internationale” winkels en restaurants. 


Slovenië-bijen-boxen

Slovenië uitgelicht:





Kobarid-ruïne-bergen-Romeinen-Slovenië-fundamenten

informatie over Slovenië: