PRAKTISCHE INFORMATIE - Singapore

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Uw paspoort dient bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig te zijn indien u Singapore wilt bezoeken. Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassades


 • Nederlandse ambassade in Singapore: 541 Orchard Road #13-01 Liat Towers Singapore 238881 , Tel: (65) 6737 1155, E-mail: nlgovsin@singnet.com.sg;
 • Consulaat Singapore in Nederland: Westerlaan 10, Rotterdam Tel: 010 4403650.

geldzaken


Munteenheid 

 • Singaporese dollar (SGD);
 • Het Singaporese dollarteken is $, soms uitgebreid tot S$ ter onderscheiding van andere dollars en peso’s. 

Bankpas 

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
 • Er geldt een limiet per dag;
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard 

 • Creditcards worden in vrijwel alle hotels, restaurants en winkels geaccepteerd;
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden. 

Geldautomaten 

Geld wisselen 

 • U kunt uw geld wisselen bij de banken en wisselkantoren. Let wel op de verschillen in de koersen. 

Bijzonderheden 

 • Travellercheques, bij voorkeur in Britse ponden, kunt u gebruiken bij hotels, restaurants en winkels. De wisselkoers is daar meestal ongunstiger dan bij banken;
 • De Singaporese dollar is gekoppeld aan de Bruneise dollar;
 • Vaste koers: 1 SGD = 1 BND.

gezondheid


Het niveau van de medische zorg in Singapore is hoog, maar deze zorg is duur. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Singapore. 

 

Geneesmiddelen

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring

Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Dieren

In Singapore komt dengue en mogelijk ook Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Muggen die Japanse encefalitis overbrengen, steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend, de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insecten-werend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

 

Drinkwater

Het kraanwater is veilig te drinken.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Singapore alleen verplicht als je in de zes dagen voordat je Singapore binnenkomt in een gele koorts land (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Bij een verblijf van langer dan drie maanden wordt voor Singapore inenting aangeraden tegen hepatitis B. Soms wordt voor Singapore vaccinatie tegen deze ziekte aangeraden bij een korter verblijf.  

 

Voor Singapore wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. In Singapore komt geen malaria voor.


veiligheid


Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Singapore. Singapore is absoluut veilig om te bezoeken.  

 

Hoge straffen voor overtreden van de wet

Wie de wet overtreedt in Singapore, krijgt een zware straf. Ook is de pakkans groot. De politie lost rond de 90% van de misdaden op. Er staan hoge straffen op moord, mensenhandel en illegaal wapenbezit. Mogelijk zelfs dood door ophanging. Ook past men lijfstraffen (stokslagen) toe. Bijvoorbeeld voor drugs, vandalisme, ongeoorloofde samenscholing of het verstoren van de orde. .

 

Respectvol gedrag

In Singapore gelden andere normen voor gedrag dan u gewend bent. Wees daarom respectvol in de manier hoe u zich uit en opstelt. Kijk vooral goed uit met lichamelijk contact. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar een vrouw aanraken. Tijdens een nachtelijk bezoek aan een bar of discotheek komt het regelmatig voor dat iemand een ander beschuldigt van disrespectvol gedrag, seksuele intimidatie of lichamelijk en geestelijk geweld. Soms is deze beschuldiging terecht, soms ook niet. Ook in het verkeer kunt u niet zomaar tegen iemand schreeuwen.


taal


De officiële talen van Singapore zijn het Maleis, het (Mandarijn) Chinees, het Tamil en het Engels. Het Maleis is de nationale taal en het Engels is de taal van het bestuurlijk apparaat. Het Mandarijn Chinees wordt steeds meer gebruikt in plaats van Chinese dialecten als Hokkien, Teochew, Kantonees, Hakka, Hainanees en Foochow. Naast het Tamil worden er door Indiërs nog talen gesproken als Punjabi, Telegu, Hindi en Bengaals. De door de regering geleidde campagne om het Mandarijn Chinees te bevorderen heeft succes gehad. Na de onafhankelijkheid propageerde de regering tweetalig onderwijs voor wat betreft de oosterse talen. Het gebruik van het Engels liep sterk achteruit. Al snel kwam men hierop terug, want het Engels werd de taal van de handel en het bestuur die in feite alle bevolkingsgroepen bij elkaar hield. In 1987 werd het een officiële instructietaal op de scholen. Alle kinderen krijgen nu naast het Engels ook les in hun moedertaal. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat die bevolkingsgroepen het contact met hun tradities niet verliezen. 

 

Ondanks de nadruk die gelegd wordt op het leren van de officiële talen is er in de loop der tijden toch een soort algemeen dialect ontstaan, het “Singlish”. Het lijkt wat op het Engels maar herbergt ook veel taalkundige elementen van het Chinees, Tamil en Maleis. Verder worden zinsdelen afgekort, woorden verwisseld en ritme en klemtoon zijn zeer opmerkelijk.


tijdzone


Singapore:  tijdens onze zomertijd 6 uur later en tijdens de wintertijd 7 uur tijdsverschil.


electriciteit


De netspanning is 220/230 volt. Singapore heeft 3-polige stekkers, zgn. Amerikaanse stekker met platte pinnen nodig. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen eenvoudig opladen, maar daar is hier een “wereldstekker” voor nodig.


feestdagen


15 Juni        

09 Augustus 

23 Oktober   

Vaderdag

Nationale Dag

“Divali”zie ook: